Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 37 655
  • 825
  •   1
Отговори
# 750
Римона, от общо химично изследване ли са находките? Задължително пусни нова урина след хубав тоалет (без измивно средство, няколко пъти съм обяснявала как), като пускаш общо химично изследване с количество белтък в урината от прясна урина. Може и да събираш 24-часова урина. Ако левкоцитите са много, дай и стерилна урина.
Да. Ето ги изследванията за урината:
Скрит текст:
Понеже я давах на място и не беше първа за деня, а и все си мисля нещо да не е правилно просто изследването.
Ще пусна само урина утре пак.

# 751
Благодаря ти за изследванията, Риммона! Пусни отново ОХИ + седимент + количество белтък в урина + стерилна урина. Това е пълният набор изследвания, които ще покажат има или не нещо и ще те успокоят, че си проверила всичко. Дай пробата правилно този път. Твърде вероятно, поне за белтъка, да е позитивирал заради левкоцитите. Нормата за протеинурия при бременни е до 300 мг/24 ч., така че спокойно. Но пусни количество белтък задълително.

# 752
При бременни е нормално да има левкоцити и белтък. Виждам и че кетони има. Храниш ли се достатъчно?

# 753
Не е нормално да има левкоцити и белтък.

# 754
Значи просто нося първата сутрешна урина (без измивни средства, понеже аз ползвам Гинексид по принцип) и казвам тези неща, които си изброила?

За кетоните, да, храня се разнообразно, избягвам захарта, не знаех, че не е ок да ги има.

И на мен моята позната лекарка каза, че не е нормално да ги има.

# 755
Аз като имах кетони, лекарят ми каза, че е от дехидратация

# 756
При бременните се покачват левкоцитите и белтъците в урината. Нормално е да са покачени в малки количества. Това не значи инфекция.
Но нека се направи нова, стерилна урина, след тоалет (обаче измиване само с вода,  без препарати никакви).

Кетоните дори са по-притеснителни. Не е ок за бебето по принцип. Може да има обезводняване, да, щом се храните разнообразно. Колко пъти на ден е храненето?

# 757
Според мен белтъците са по-притеснителни за бременни.
Кетоните може да са от липса на ВГХ или дехидратация. Пийте мн вода и хапвайте здравословно, без диети.

# 758
Хапвам по три пъти и следобяд с междинно хранене, не се лишавам от нищо, освен от захар.

# 759
Пийте повече вода тогава. Вероятно не сте пила достатъчно вода. Белтък се получава когато пробата е замърсена най-често. Вдига се и PH

# 760
Няма как белтък да се получи, когато пробата е замърсена. Може да даде фалшиво позитивен резултат, изразен полуколичествено, а не както тук - количествено, но при някои ситуации с наличие на химични вещества в пробата, а не от замъсяване от неправилно дадена проба. Реакцията на урината, т.нар рН също не зависи от замъсяване.

Винаги съветвам бременните да дават урина за изследване все едно ще дават стерилна урина. Така се избягват излишни нерви и стресови ситуации. Сутрин се измиват хубаво гениталиите, но без гел или сапун, а само с вода. След това се уринира: започва се уриниране в тоалетната чиния, после без да се  прекъсва струята се уринира в стерилното контейнерче (което не пипаме вътре с пръсти, нито пипаме капачката му), след това махаме стерилното контейнерче, но без да се прекъсва струята и осталаноло го изпишкваме в тоалетната чиния. Да, ръката с контейнерчето се опикава, но това е правилният метод за даване на стерилна урина. И минимум 4 часа престой на урината в пикочния мехур преди изследването.

Белтък до 300 мг/24 ч. е нормално да има, да. Но появи ли се, се следи + артериално налягане и други находки, насочващи към прееклампсия. Отделно такава бременна още 6 месеца след раждане се следи за белтък.

# 761
Значи изобщо не съм дала правилно. Аз се измих по навик с Гинексид преди да тръгна, а не само с вода. Също така и струята прекъснах на два пъти. Ще видим утре, като дам по този начин на сутринта, евентуално понеделника как ще са резултатите.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 19:54 от Rimmona

# 762
В началото и аз не усещах контракциите и не ги различавах. Сега вече са силно отчетливи, като при мен матката (ниско) се стяга на определено място. Това място от своя страна става твърдо като камък и леко изпъкнало. Като бонус усещам и леки менструални болки по време на контракция. При мен трае не повече от минута, понякога няколко секунди. Като цяло контракциите се усещат ниско, където е матката, а не горе при стомаха. Това си е лично моя опит, може при други да се усещат по различен начин. Надявам се съм била полезна. 😊

В коя седмица започнаха да се усещат, че мен от 16та, 17та направо не можах да ги сбъркам, нищо че е първа бременност?
Може би съм била 12, 13 седмица, не си спомням кога точно ги усетих за първи път. При мен също е първа бременност и със сигурност не мога да ги сбъркам с друго.

# 763
Чудя се да пия ли желязо, понеже ми го изписа заради хемоглобин 106, но желязото е съвсем нормално. 23та седмица съм.

Привет, съгласна съм, че само нисък хемоглобин не е достатъчна причина, а трябва да се види и феритин, тъй като той показва реалните запази от желязо в организма. Ниският хемоглобин е нормално и очаквано явление през бременността. Обемът на кръвта при бременните жени се увеличава с около 40%, за да може да доставя достатъчно кислород за бебето, както и за растящите нужди на тялото на майката. Тъй като количеството на кръвната плазма се увеличава повече от количеството на червените кръвни телца (които всъщност са хемоглобин), резултатът е по-разредена кръв и по-ниски нива на хемоглобин, което е нормално.

Отделно, опитай се да консумираш храни, богати на желязо (най-вече месо, но също спанак, броколи, сушени кайсии например). Тънкият момент е, че има много храни и напитки, които блокират усвояването на желязото в тялото (включително и от добавки) - ако ти е интересно, мога разкажа повече, да не става прекалено дълъг този коментар Simple Smile
Ами лекаря реагира малко все едно кой знае какво е станало... Може би заради ниския белтък. Вероятно мисли, че не приемам достатъчно, а всъщност изобщо не е така, но имам неизвестен проблем с червата, уж СРДЧ, демек никакъв, но ето че сега прави проблем. Ако почна да пия добавката с желязо, по-скоро ще трябва да го избягвам, защото ме е страх да не се натрупа.

# 764
Чудя се да пия ли желязо, понеже ми го изписа заради хемоглобин 106, но желязото е съвсем нормално. 23та седмица съм.

Привет, съгласна съм, че само нисък хемоглобин не е достатъчна причина, а трябва да се види и феритин, тъй като той показва реалните запази от желязо в организма. Ниският хемоглобин е нормално и очаквано явление през бременността. Обемът на кръвта при бременните жени се увеличава с около 40%, за да може да доставя достатъчно кислород за бебето, както и за растящите нужди на тялото на майката. Тъй като количеството на кръвната плазма се увеличава повече от количеството на червените кръвни телца (които всъщност са хемоглобин), резултатът е по-разредена кръв и по-ниски нива на хемоглобин, което е нормално.

Отделно, опитай се да консумираш храни, богати на желязо (най-вече месо, но също спанак, броколи, сушени кайсии например). Тънкият момент е, че има много храни и напитки, които блокират усвояването на желязото в тялото (включително и от добавки) - ако ти е интересно, мога разкажа повече, да не става прекалено дълъг този коментар Simple Smile
Ами лекаря реагира малко все едно кой знае какво е станало... Може би заради ниския белтък. Вероятно мисли, че не приемам достатъчно, а всъщност изобщо не е така, но имам неизвестен проблем с червата, уж СРДЧ, демек никакъв, но ето че сега прави проблем. Ако почна да пия добавката с желязо, по-скоро ще трябва да го избягвам, защото ме е страх да не се натрупа.

Принципно хората със СРДЧ имат тенденция да не усвояват добре желязото, поради което може да имат по-ниски стойности на хемоглобин, така че при теб това може да е още една причина. Чувстваш ли се много изморена и слаба (или замаяна) постоянно? По-бледа ли си от обикновено? Но пак, най-добре да се види и нивото на феритин, за да се прецени дали има анемия или ниският хемоглобин е в границите на нормалното.

Иначе относно пиенето на добавка желязо, според едно проучване това води до риск от сгъстяване на кръвта, което от своя страна възпрепятства доброто кръвоснабдяване на плацентата. А едно друго проучване показва, че вдигането на хемоглобина до нива от преди бременността е свързано с по-ниско тегло на новороденото. С две думи, би било добре да се установи дали наистина има желязодефицитна анемия или падането на хемоглобина си е в реда на нещата като част от бременността Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 14:13 от Jeny Markova

Общи условия

Активация на акаунт