Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 608
  • 559
  •   1
Отговори
# 390
  • SF
Очертава се да се слагат брекети. Обиколихме 3-4 ортодонта. Чуха се различни предложения и някои общи елементи. Имам 2 въпроса към преминалите подобни процедури:
1) Всички ортодонти казват, че след като се махнат брекетите се слага някаква пластина зад зъбите, която да ги придъжа да не се разместят след време. Едната версия е, че тази пластина трябва да стои няколко години, но поне една от лекарките го представи като нещо, което ще стои цял живот. Отделен въпрос е тази пластина дали не се отразява на говора и не задържа ли храна (не знам колко широка е и как точно се държи).
2) Вторият въпрос е по-общ - има ли риск от някакви увреждания на зъбите от брекетите? Това, че трябва да се чистят постоянно е ясно, но самото местене не може ли да доведе до повреда на някои от зъбите (примерно ако е натегнато твърде силно с цел по-бързо да се получи ефект)? Има някакви документи за информирано съгласие които се подписват, но не се сетих да поискам едно копие.

Те знаят колко да натягат и колко бързо може да се "гони" ефект. Изберете си ортодонт и му се доверете. Ортодонтското лечение отнема време именно, защото е необходимо. Зъбите се придвижват сравнително бързо. Чака се костта да се втвърди, за да спре движението им и да се фиксират към нея и след лечението да няма връщане или разместване. Възможно е 3 месеца зъбите да останат заключени с една плетка - виждали сте я по зъбите на хората.
Пластинката се казва ритайнер и да, остава за години или за цял живот.
Не се притеснявайте, пациентите не я усещат по никакъв начин. По-голямата част от младите хора, с които общувате имат такива ритайнери горен и долен и вие дори не подозирате. Те също забравят за тях.

# 391
  • София
А как става махането - с някакъв разтворител за лепило, пилене, стъргане?
Самите брекети се притискат с клещи и се разлепят от зъба (имат някакъв точен център на чупене). По-голямата част от лепилото остава на брекета, а останалота част по зъба се изчитва с полиращата машинка или там както се казва.
При моят син нямаше никакви щети, въпреки че двете години, в които беше с брекети, хигиената му беше под всякаква критика.

# 392
  • SF
След свалянето им, зъбите се полират и стават гладки, чисти и светещи. Естествено, трябва да се поддържат в този вид.
Не се притеснявайте, никой няма да ви остави с лепило по зъбите.

# 393
Здравейте! Тръгваме и ние по този път с малкия ми син. Искам да ви попитам знаете ли за друга опция за осигуряване на място в много тясна долна челюст освен вадене на зъби и пилене на всички зъби. Първият вариант категорично отпада, но и втория ми се струва доста зле. Да търсим ли второ мнение?

# 394
Челюстта подлежи на разширяване.
Защо ще пилят?

# 395
Долната не подлежала, според ортодонтката. Всъщност бе е точно пилене както си го представях, с машинката, а с една ламарина между зъбите. Както и да е, според нея резултатът от това е съмнителен и в дългосрочен план по-доброто решение е да се извадят четвъртите зъби отдолу.

# 396
  • София
Да, в повечето случаи не се разширява долната челюст, особено след определена възраст. Не че е абсолютно невъзможно, но самата процедура е много по-сложна от разширяването на горната челюст, което също е сравнително нова и екзотична процедура за нашите географски ширини. Това пилене се нарича стрипинг, и на мен са ми го предлагали за долната челюст.

# 397
Колко е малък този малък син?

# 398
Съвсем нормална процедура си е, разширяването на долната челюст.
Едната ми дъщеря вече я приключи, с класически брекети е.

# 399
Истинско разширение на долна челюст или както ортодонтите му казват скелетно е невъзможно, освен с операция. Може да се направи дентално разширение като зъбите се изместват към външната част на костта плюс накланяне на зъбите в някаква степен. Това може да стане и с алайнери и брекети, но спечеленото място не е особено много. Вече ортодонтът трябва да прецени колко може да се постигне, все пак и двете челюсти трябва да се напаснат. Обикновено се прави дентално разширение заедно със стрипинг и се постигат добри резултати, ако не е много сериозен проблемът. Относно стрипинга, напълно безопасен за зъбите, ако се прави от човек, който знае какво прави.

# 400
  • София
Да, това имам предвид. За децата съм виждала, че и за долна челюст правят и носят експандери, но при възрастни не е така.

# 401
Разширяването на челюст се препоръчва до някаква възраст, нали така?Преди сто години като разширявахме на моята щерка , границата беше до 10г. На приятелка, която прекалено се двоуми за сина си, като реши той беше на 14г., (преди 5-6 години) и отказаха да разширяват.

# 402
На 14 години е. Случаят му е доста сложен според докторката.И с вадене на зъбите пак ще е на кантар положението. Направо не знам.

# 403
Потърсете и други мнения на ортодонти.

# 404
Определено потърсете мнение на други ортодонти. Но вече съм казвала, чувала съм няколко случаи, в които се избира ортодонт, защото е казал, че ще стане без вадене на зъби и после се оказва, че не стават нещата. Някой път ваденето на зъби е единственият вариант- не е толкова страшно. Пък и на 14 все още предстоят мъдреци и положението няма да е цветущо.

Общи условия

Активация на акаунт