Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 343
  • 558
  •   1
Отговори
# 405
Единственото хубаво е, че има зародиш само на един мъдрец. Иначе и мен от това ме е страх - да кажат, че ще стане без вадене и да подредят зъбите само доколкото носи брекети. Не знам как ще се доверя на някого...

# 406
Подвеждащо се изразявате- " - да кажат, че ще стане без вадене и да подредят зъбите само доколкото носи брекети" е точно толкова подвеждащо,  колкото и "чувала съм няколко случаи, в които се избира ортодонт, защото е казал, че ще стане без вадене на зъби ".
Както може  без вадене на зъби да се подреждат,  така и без пилене, и без разширяване на челюстта- всичко зависи от специфичния метод на зъболекаря, и от конкретната челюст.

# 407
  • София
В днешно време много деца нямат зародиши на мъдреци и им липсват и други от постоянните зъби - втори, пети понякога (аз изтеглих късата клечка с пълен комплект от 32 зъба и никакво място за толкова). Това донякъде улеснява работата на ортодонтите, предполагам, макар че те пък държат импланти да слагат, където липсват. На едни вадят, на други имплантират... Понякога не мога да ги разбера.

# 408
Иначе и мен от това ме е страх - да кажат, че ще стане без вадене и да подредят зъбите само доколкото носи брекети.

Трябва да набавите малко повече знания за това с какво се занимава ортодонтската практика, как се развива, какво обещава и какви рискове носи. Вие хем искате зъбите да се подредят,  хем искате и гаранция. Гаранцияникой не може да ви даде. На едни подредбата на зъбите се запазва, на други се размества. Това е до човек, А вие как да се сърдите на детето че зъбите му не искат да стоят фиксирани та трябва да носи цял живот ритайнър. Потърсете инфо как се задържа постигнатата подредба и защо. И защо може да се размести наново.

# 409
  • София
А шините не се ли използват за разширяване на костта (при по-малки деца)? Синът ми имаше отгоре и за няколко месеца направиха място за новите зъби - в момента още ги сменя. Предстои да сложим и долу, защото и там няма място.

# 410
  • София
Да, шини, експандери, все тая. Вече има експандери и за възрастни (за горна челюст), гледах, че разработват и за долна челюст за възрастни, пак в профила на онзи корейски учен от UCLA, но всичко това са все още експерименти.

# 411
Благодаря за отговорите на всички! Прави сте, чесън доста непросветена, за сметка на това - притеснена, което си е гаранция за хаос в мислите. Ще действаме, пък дано имаме късмет. Иначе горната челюст ще я разширят, там е ясно, за това не го споменавам. Хубав ден на всички!

# 412
Здравейте, на 32 съм и имам отворена захапка и тази година най-накрая се наканих да сложа брекети. Някой от вас има ли мнения за клиника КоДент в София? Ходих наскоро на консултация там и останах доста доволна, цената която ми предложиха е около 8000лв за брекети тип Деймън. Ще съм благодарна ако ми препоръчате и други добри ортодонти в София.

# 413
  • Банско
Здравейте, има ли някой опит с дете, което е с отворена захапка, но сте почнали действия от рано примерно към 6 годишен? Синът ми е със отворена захапка и искам възможно най-бързо да се въздейства върху челюстта? В София ходехме при едни в Лозенец, но те само ни карха да копуваме едни силиконови гумички за 350 лв и на мен ми писна и го спрях. Знаете ли дали на 6 годишен може да се поставя шина или нещо подобно? Дали може също д ми препоръчате добри ортодонти в София за деца? Или ако някой знае такава тема нека ме насочи.

# 414
Ако още не са изникнали всички постоянни зъби, тук поне /Пт/ , не слагат шини.

# 415
Аз лично нямам опит, но знам, че Invisalign и някои от другите водещи марки алайнери могат да се използват за деца от 6-7 годишна възраст нагоре. Вече дали детето ще има волята и желанието да ги носи е друг въпрос, пък и дали са подходящи за Вашия случай не знам. На тази възраст е много важно да се установи защо се е появил проблемът. Ако причината е вреден навик (например смучене на пръсти) или грешна позиция на езика, трябва най-вече да се правят опити да се коригират тези неща. Успех!

# 416
Ако не сте правили упражнения за правилно дишане и позициониране на езика, "гумичките" няма как да помогнат. В комбинация с упражненията са много подходящи за деца с млечно или смесено съзъбие.
П.С. Дори да сложите класическа шина, ако не оправите тези две неща, както и премахване на евентуално смукане на пръст или друго, пак няма да има резултат.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:26 от Venel82

# 417
Кой вид брекети са за предпочитане и изобщо какви са вариантите? Някакви керамични има, другите метални ли са?

# 418
Кой вид брекети са за предпочитане и изобщо какви са вариантите? Някакви керамични има, другите метални ли са?
Привет, има много видове-метални, сапфирени, лингвални и керамични. След дълги размисли, проучвания и консултации ние се бяхме спряли на комбинирани брекети по препоръка на ортодонта ни - на фронта по естетичните сапфирени брекети и назад не във видимата част метални брекети, там където ни трябваше по-сериозен натиск и където не се виждат. Много се радвам, че се спряхме на този вариант, защото не бяха много забележими/всички малко или много се забелязват/, цената беше по-добра, а и ефекта от металните брекети си пролича. Всякакви мнения има по темата, но за нас това се оказа най-добрият избор! Ако имаш въпроси, доста сме видяли, питай...

# 419
Вчера най-накрая бях на първото си посещение след поставянето на брекетите ми, което беше преди 2 месеца.
Много съм щастлива!
Ортодонтът ми каза - Браво, страхотни резултати, виж, помниш ли как ти бяха зъбчетата в началото?

Grinning Разбира се, повече от 30г не съм се усмихвала със зъби заради тези зъбчета, а вече от месец междудругото не ме притеснява да се умихвам защото вече горното ми чене е с напълно прави зъби. Поизправиха се доста още първият месец след поставянето. А сега са супер.

Това разбира се е най-малкият ми проблем със зъбките, но нямаше как да не споделя. просто защото ми каза, че лечението върви много добре, затегна ги и продължаваме. Следващото посещение е отново след 2 месеца.

*офертира ме за цветни ластици заради летният сезон, но предпочетох да си карам със сивичките

Общи условия

Активация на акаунт