Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 644
  • 559
  •   2
Отговори
# 375
Тарталета, според мен, са избързали със слагането на долните брекети, както при моята кокона.
Като се разшири достатъчно долната челюст, няма да се удрят горните върху долните.

# 376
  • Mediterraneo
Не знам, Ози, ама нещо не ми харесва ситуцията. Вторник пак ще виси при ортодонтката, добре, че е наблизо. Ако трябваше при всеки проблем да бия път...

# 377
Дишай! ще се оправи.
Но, попитай ортодонта, дали н е е заради начина на дъвчене.
Моята кокона, така се беше отчаяла, че кара по едно време на пасирани супи, дребни макарони с болонезе, и бъркани яйца - все да гълта като патка.

# 378
Моят синковец в сряда ще бъде вече със свалени брекети след 1 година и 4 месеца носене.Направо не мога да повярвам
..Докторката каза, че на едната челюст ще има фиксиран ретайнер, другият ще е снемаем. Как мислите-да й подаря ли нещо символично и дребно като благодарност за усилията и труда, защото наистина сме много доволни.Направиха ни и голяма отстъпка, тъй като  съм колега, а не са длъжни😊
Тарталета, много пазене трябва.Нищо фатално не се е случило, и при него се е отлепял  брекет.

# 379
Аз не бих.
Тази "култура" на подаръци след свършена работа ми е много  противна.

# 380
  • София
Как мислите-да й подаря ли нещо символично и дребно като благодарност за усилията и труда, защото наистина сме много доволни.Направиха ни и голяма отстъпка, тъй като  съм колега, а не са длъжни😊

Ако отвътре усещате, че искате да направите жест към ортодонта, действайте. Въпрос на усещане е. За мен понякога именно малките, искрени жестове казват най-много - повече и от думите. Не го считам като задължение, а като знак на уважение и благодарност към професионализма, човечността и старанието, което съм получила.

# 381
  • Mediterraneo
Не съм си и помисляла за дребно подаръче при всичките пари, които наливам в лечението. Ортодонтката, която свърши прекрасна работа с голямата, сега лекува малката. Това ми е подаръкът- доволен пациент води друг, препоръчах я и за племенника ми, и той при нея се лекува.

# 382
Очертава се да се слагат брекети. Обиколихме 3-4 ортодонта. Чуха се различни предложения и някои общи елементи. Имам 2 въпроса към преминалите подобни процедури:
1) Всички ортодонти казват, че след като се махнат брекетите се слага някаква пластина зад зъбите, която да ги придъжа да не се разместят след време. Едната версия е, че тази пластина трябва да стои няколко години, но поне една от лекарките го представи като нещо, което ще стои цял живот. Отделен въпрос е тази пластина дали не се отразява на говора и не задържа ли храна (не знам колко широка е и как точно се държи).
2) Вторият въпрос е по-общ - има ли риск от някакви увреждания на зъбите от брекетите? Това, че трябва да се чистят постоянно е ясно, но самото местене не може ли да доведе до повреда на някои от зъбите (примерно ако е натегнато твърде силно с цел по-бързо да се получи ефект)? Има някакви документи за информирано съгласие които се подписват, но не се сетих да поискам едно копие.

# 383
На мен ми сложиха пласмасови алайнери, за да държи зъбите на място. Слагат се вечер и се свалят сутеин. Носих ги няколко години, а някои лекари казват, че се носят цял живот. Има логика до някъде, но на мен ми писна да ги нося и се отказах. Трябва да ги почистваш редовно, иначе ще се развалят или пък ще станат жълто и ще остане бяло петно на всеки зъб като ги свалят. Не мисля, че има друга опастност.

# 384
Здравейте, аз съм с метална "пластина" от 10 години. Представлява много тънка "тел", която захваща предните 6 зъба на горна и долна челюст. Не създава проблеми при говор, почистване и т. нат.

# 385
Металната телчица се нарича ритайнър.

Относно това, дали се носи и колко дълго ритайнера, отговорът очевидно не е еднозначен. Наскоро ми се случи да се сблъскам с този проблем защото на дъщеря ми ритайнера  след 12 години носене се отлепи на три места.

И така,  споделям какво ни казаха.
Заведохме я на нейния ортодонт, при който тя не е ходила от 5-6 години (понеже живее в чужбина, върна се специално в БГ). И двете помним, че  когато ходихме последният път преди 6-7 години за профилактичен преглед ,  ни казаха че при нея вероятно ритайнера ще е до живот. Тя има доста сериозни интервенции по зъбите, всичко предприето не беше просто "естетика" - тя има липсващи зъби, операция по премахване на фибром, разширявана челюст и т.н. Но сега като отидохме ни казаха че ритайнера се носил максимум две години след приключване защото това бил рисковия период. После се махал и се правили алайнери. Те се носили по еди си колко часа в седмицата, като "придържали зъбите" и показвали по усещания на носещия дали има разместване. Ако имало чувство за дискомфорт и разместване, отново се предприемали мерки по подреждане. Иначе ритайнерът можел да остане но само по желание на човека. Много от хората предпочитали да ги махат защото ги затруднявало почистването за зъбите. Пък и не всеки искал да има нещо в устата си постоянно.

Ние преценихме нашите плюсове и минуси и дъщеря ми предпочете да остане с ритайнър. Подменихме и горния и долния  (тя има два) понеже ортодонта каза, че и втория също е много извънен и въпрос на време да се счупи.

Допълнително като инфо - Дъщеря ми няма пломби, кариеси, използва различни техники за чистене на зъби има обикновена, електрическа и ултразувкова четка. Обръща внимание на самото почистване на зъбите, не бърза гледа да е качествено. Чисти зъбен камък редовно. Ортодонтът каза че от каквото вижда -  носенето на ритайнер не се е отразило отрицателно на цялостната й зъбна картина Тъй като остана една седмица без ритайнер каза че не се чувства комфортно. Усеща зъбите си като нефиксирани, сякаш "флуктират". И при самата мисъл, че може да почнат зъбите й да се местят и да се наложи да носи нещо отново допълнително, предпочита усещането за ритайнър с което вече е свикнала.

# 386
Нашият зъболекар твърди, че до около 25 години ще се носи ритейнър, т.е. малко над възрастта , която се смята  за горна граница на растежа на момичетата.

# 387
На нас ни казаха, че колкото трае самото лечение, двойно повече трябва да се носи ритейнър

# 388
  • Mediterraneo
Моята ще си го носи завинаги, според нейната ортодонтка. За вече почти 4 години се е отлепял 2-3 пъти, което не е никаква драма, лепи се за момент, даже не го плаща, ако го прави в кабинета. Веднъж ходи в друг град, залепиха го, плати си и толкова. Нито й пречи на говора, нито задържа храна, по никакъв начин не личи, а тя е толкова свикнала с тях( има горе и долу), че не го отразява никак. Ежегодно почистване на зъбен камък прави, но това си важи за всички от семейството ни.

# 389
А как става махането - с някакъв разтворител за лепило, пилене, стъргане?

Общи условия

Активация на акаунт