Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 917
  • 559
  •   1
Отговори
# 330
Аз не съм го пробвала, не знам. Децата ми казаха, че било много по- удобно от другите.

# 331
Това ми прилича на кофердам. Аз лично не мога да го търпя, слагаха ми го за лечение на кариес наскоро.
Не е кофердам, а усторазширител. Все толкова неприятно:)

# 332
  • SF
Ако ви интересува как точно се казва - опрагейт или оптъргейт.
Държи устата ви отворена, без вие да се напрягате.

# 333
Здравейте,

При консултация с ортодонт, имам варианти за вадене на четирите 4-ти зъба или 4 мъдреца (поникнали), за да се освободи място за останалите.

Какъв е опитът ви?

Благодаря!

# 334
Аз бих извадила 4 мъдреци без да се замислям

# 335
Ако всички мъдреци са излезнали и не създават проблеми и са здрави зъби, аз бих извадила четвъртите зъби. По-малки са и самото вадене ще е по-лесно и след това и периода на зарастване ще е по-лесен.Поради малкия размер и затварянето на пространството след това би трябвало да се случи по-бързо, тоест по-кратко лечение, но зависи и недостига къде е. Въпреки всичко питайте подробно ортодонта плюсове и минуси и на двата варианта и вземете информирано решение- все пак тук не сме специалисти. Успех!

# 336
А и,4тите зъби, са с най- малки корени, и статистиката казва, че се развалят дори повече от мъдреците.

# 337
  • пустинята Гоби
Задните зъби се развалят повече, как така четвъртите зъби се развалят повече от мъдреците.

# 338
Съгласна съм,задните не могат да се измият добре и често са проблемни . Плюс това ако ще ми вадят зъби и има начин да избирам кои да са те ,без съмнение ще избера мъдреци които никой няма да вижда . Аз лично няма да се чувствам добре да махнат някой от предните ми зъби та дори след лечението да не се забелязва, аз ще го знам.

# 339
  • София
Мъдреците е добре да се махнат, но може и да не е достатъчно, та да се наложи да вадят и други. Иначе от моя личен опит, най-много се развалят шестите зъби. По ортодонтски показания обикновено вадят 4тите или 5тите.

# 340
Задните зъби се развалят повече, как така четвъртите зъби се развалят повече от мъдреците.
Ами, мит е, именно  защото,  всички ги вадят безогледно( в повечето  случаи, защото  няма място  за  тях в устата).
Това, че не се ползва  масово конец за зъби, и не се мие качествено,не значи че са по- лоши зъби.
4тите зъби са с най- къс корен, и то само един.
Това го знам от доверен  зъболекар .

Всеки зъб е уникален и изпълнява своя важна функция. Колкото повече корени има един зъб, толкова по-здрава и стабилна е неговата позиция!

# 341
  • пустинята Гоби
Абе не си знам, моите 4-ти зъби са здрави, 4 те ми мъдреца са с пломби. Държа ги, защото повечето зъболекари съветват да не се махат зъби, че може да потрябват. Според мен ортодонт трябва да каже кое е по-правилно. Ако четвъртите зъби не се виждат, вероятно няма да е толкова страшно. От друга страна аз имам приятелка с изваден един 4 -ти зъб в детството, всички останали са се наместили идеално само, без брекети, има страхотна усмивка. Явно не е фатално.

# 342
  • София
Ами, мит е, именно  защото,  всички ги вадят безогледно( в повечето  случаи, защото  няма място  за  тях в устата).
Това, че не се ползва  масово конец за зъби, и не се мие качествено,не значи че са по- лоши зъби.
4тите зъби са с най- къс корен, и то само един.
Това го знам от доверен  зъболекар.
Довереният зъболекар Ви е излъгал, защото четвъртите зъби отгоре са с 2 корена, а 4ти и 5ти долу с един корен, който изобщо не е малък и се вади малко по-трудно от тези в горната челюст, заради по-твърдата кост на долната. Въпреки това разбира се, са доста по-лесни за вадене от мъдреците, но в никакъв случай по-развалящи се.

# 343
  • Sofia
С какви брекети ще работите и какъв е проблемът, че се налага вадене на толкова много зъби. Моята челюст е тясна и зъбите ми бяха много криви и сбити един зад друг (прехлупваха се), на горната челюст се понаредиха, дори се отвори дупка, която по-късно ще затваряме, а аз се съмнявах, че ще могат да се съберат. На доланата също се поизправиха (там положението беше трагично), остана само един зъб който е на задната редица (а бяха 3), който ще издърпаме напред скоро. След 2 седмици ще сложим пружина, която да отвори още малко място за него. Работим по системата Damon и сложих моите някъде края на януари. При друг ортодонт искаха да ми вадят зъби също (работеше с обикновени метални брекети), бях решила, че по-добре да не слагам брекети, ако ще трябва да вадя здрави зъби.
На ваше място бих извадила само мъдреците, то като цяло и не е лошо да се вадят, ако правят проблеми. Бързо се развалят.

# 344
Дори и така да е- чесно казано, не съм си правила труда дори да проверявам, аз вярвам на зъболекаря , който не вади здрави мъдреци, защото щели да се развалят много бързо.

Rouina91, не е от системата Damon решаващата разлика , дали ще вадят зъби или не!
От самият специалист е.
Аз обиколих 4ма, докато избрахме този, който да сложи брекети на моите дъщери, и едната сложи първо саморегулиращи, но не се сработи с тях, а другата - масовият тип, не са им вадили зъби- това ми беше основното притеснение и на мен.

Аз самата, имам 3 извадени мъдреци, до около 22 годишна ги извадих, защото растяха навътре в костта.
4тия все още го имам, и макар да нямам място, дори конец да мине спокойно/ много гъсто разположени зъби/ все още е здрав.

Общи условия

Активация на акаунт