НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 5

• 23 737
  • 362
  •   1
Отговори
# 15
Браво на детето. Явно е много умно. Аз засега ги пропускам. Ще се върнем на тях като наблягаме на трудностите и слабите страни, може би следващият месец.

На мен бяха трудни, но детето ги схвана след няколко повторения. Аз и след няколко не успях и просто спрях да ги гледам. Grinning Някак опитвах да хвана логиката, докато тя просто вървеше по точките.

# 16
Според мен просто децата ги схващат по различен начин. А и това е една от задачите, която просто трябва да се "усети" с повече повторения, на моето също беше една от последно усвоените.

# 17
  • София
Здравейте.
Някой има ли мнение за училището след 7 клас ?
Моя син е 7 клас в момента и смятаме да кандидатства и там за прием.
Никъде немога да намеря какъв е бил бала миналата година...и с какви резултати са приемали деца.

Благодаря.

# 18
Обичайно няма външен прием, приемат се първо децата от училището. От 3 или 4 паралелки се редуцират на две, но и много деца отиват в други училища. Ако има е за единични бройки, тази година със сигурност нямаше.

Някой има ли представа как протича изпитът за ДГ?

# 19
Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г.) В първа група на детската градина могат да кандидатстват деца при навършени 3 години към 31 март или навършващи 4 години в годината на кандидатстването.

Това е наредбата: https://nukk.org/images/PDF/Naredba%20za%20priem.pdf

Т.е. тази година ще кандидатстват набори 2021 и деца, родени в месеците януари-март от 2022 г. Тези, родени в началните месеци имат двоен шанс за кандидатстване - тази и другата година, другите не.
Най-общо можете да кандидатствате през 2026 г. и 2027 г.

Моят син е набор 2021, роден Януари и в момента е 1-ва група в държавна ДГ.
Не трябва ли да кандидатства за 2-ра група в НУУК?

Кога ще се разберат свободните бройки?

# 20
И моето малкото е 2021 г., но е август. При тях е по-различно и в момента първа група са 2020 и 2021 (които към март миналата година са имали навършени три години), тази година септември в първа група ще бъдат 2021 и 2022 г.
Най-общо Вашето е имало шанс да кандидатства два пъти, тъй като е родено през януари, докато моето, което е родено през август - само тази година.
Тук е графикът за тази година, обикновено приемат две групи: https://nukk.org/images/PDF/grafik-deinosti-PP-25.pdf

# 21
  • София
НУКК са обявили ден на отворените врати за родителите на кандидатите за първи клас и първа група на ДГ - 15 март 2025 г. /събота/: https://nukk.org/saobshtenia/vazhni-novini/den-na-otvorenite-vrati.html

# 22
Да, а изпитът тази година за първи клас ще е малко по-късно от миналата - на 9 май.

НУКК са обявили ден на отворените врати за родителите на кандидатите за първи клас и първа група на ДГ - 15 март 2025 г. /събота/: https://nukk.org/saobshtenia/vazhni-novini/den-na-otvorenite-vrati.html

# 23

Благодаря за напомнянето! Flowers Four Leaf Clover

# 24
Здравейте, някой може ли да даде насоки какво се пада на изпита за първи клас /ако знае разбира се/?

# 25
  • Сф
В предните теми е писано доста. Разровете се и ще разберете.

# 26
Аз мога да обобщя, тъй като си правих собствено проучване, когато дъщеря ми кандидатства:

Най-общо - всичко е шаблон. Всяка задача си има логика и подход. Детето трябва да научи именно тези шаблони и по този начин всичко става много лесно. Обикновено има 10 задачи:

2 математически задачи - едната обичайно е събиране/изваждане, другата по-голямо/по-малко;
2 задачи по български - често едната е за сричков анализ, другата е звуков;
1 лабиринт;
1 задача за логика;
1 задача за огледален образ/прерисуване или дорисуване на рамка/мандала;
1 задача за пространствено мислене - в последните години от разделянето на няколко части (последната от сборника, по спомен с таралежи беше);
1 задача за памет - например показват определени предмети, закриват и детето трябва да си спомни / посочи кои са;
1 задача коректурна проба - за изчерпване/бързина, задраскване - има много такива в сборника.

Когато дъщеря ми кандидатства изрових из темите всички задачи, които са се падали от 2011 г. до 2023 г. (според мненията тук мога да потвърдя, че в последните 5-6 години са се падали единствено от посочените по-горе задачи), наистина голямо проучване беше и старателно си записвах "подводните камъни", коментирани тук, в темите. Има много полезна информация, за съжаление е основно представена от деца на родители, н и от родители на неприети, които в действителност са виждали задачите. Служи добре за ориентир.

# 27
Аз имам няколко въпроса за самия изпит.

1. Каква продължителност е изпита?

2. До колкото разбирам някой чете задачите, а има ли условията написани? Защото нашия човек си чете сам и съответно сам си решава задачите. Подозирам, че ако някой му чете няма да разбере така добре условието още повече, че има фотографска памет като мен. Аз самия не разбирам толкова добре дадено условие ако някой друг ми го чете.

3. Ако някой чете задачите сигурно се отделя определено време на всяка задача и се преминава на следващата? Това е леко неудобно, защото на различните деца им трябва различно време за различните задачи.

4. Какъв процент от децата сами четат задачите? Ако процента е по-висок, може би е добре да се отделят в различни стаи тези които четат сами от другите.

# 28
  • Сф
Условията ги няма написани на листитите. Квесторите четат и им дават време за решаване. След което всички отгръщат на следващата задача.
Продължителността е под час, върти ми се, че дават по 2 минути на задача, сложи и някакви паузи за четене, въпроси.

# 29
Две минути са най-кратките задачи. И с и по 4,5 и 6 минути. Зависи от задачата

Условията ги няма написани на листитите. Квесторите четат и им дават време за решаване. След което всички отгръщат на следващата задача.
Продължителността е под час, върти ми се, че дават по 2 минути на задача, сложи и някакви паузи за четене, въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт