НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 5

• 23 936
  • 362
  •   1
Отговори
# 30
Питах дъщеря ми, не им казват (поне на тях не са им) колко време имат за задача. Четат въпроса, решават и по някое време им казват времето изтече, четат следваща. Не предупреждават, че изтича или остава малко. Затова е хубаво максимално бързо да се научат да решават, вкъщи работихме с пясъчен часовник, който има една, три и пет минути. Може други квестори да са предупреждавали, това не знам.

# 31
Последно време много се пише, че училището лежи на стара слава и не е това, което е било. Ако погледнем и НВО след 4 и 7 клас не е сред топ 30. Интересно ми е, ако някой от вас има дете, което учи там, да сподели свойте впечатления от първа ръка за обстановката, учебния процес, базата и т.н.. Плюсове , минуси и дали оправдава очакванията ви.
Благодаря!

# 32
  • Beyond the stars
Напомням, че този уикенд е ден на отворени врати.

# 33
Никак не е зле училището за начален етап. Има всичко и не се налага да водиш детето си за нито едно допълнително занимание другаде. Тук може всеки да сравни желани училища:
https://ivandavidov.github.io/nvo/4/?i4=163

90 точки на НВО БЕЛ не е никак лош резултат, поне по мое мнение. 85 точки по математика също. Да, не е СМГ, не е и Света София, но и таксата е под 300 лв., не е 1500 лв.+ Общо взето - всеки търси различно. А ако говорим за квартално - за района (отново по мое мнение) е най-доброто. Аз не знам как е било преди, но не бих казала, че лежи на стари лаври. Конкретно за класацията - на 11 място от общински/държавни е - https://sofia-math.org/bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%86%D … 1%84%D0%B8%D1%8F/.
За мен това, че сутрин взимат детето, вечер го връщат, а през това време то е ходило на няколко различни занимания, за които в противен случай би ми се наложило да го водя след училище, е най-големият плюс. Отделно в програмата си имат заложени безплатно народни танци, бални танци, хор, балет и т.н. според интереса на детето. Втори плюс - там детето и неговите интереси са водещи, записва се и посещава това, което го прави щастливо. Иначе мнения различни, каквито човек може да срещне за всяко друго ДУ (че и ЧУ).
Аз лично мога много да говоря и да сравнявам, защото детето ми беше прието, а го записах в друго ДУ, заради мнения и собствени убеждения, което в последствие се оказа грешка и се наложи след първи клас да кандидатства отново. За щастие - късмет отново имаше, явно си е било нейното. Мога да сравня перфектно хвалено ДУ (според горната класация - в топ 10 от държавните попада) с НУКК, определено в това е много по-щастлива. Да, в другото беше като в казарма - много учеха, но нищо, нищо странично нямаше. Една екскурзия не направиха. За мен това е минус, за друг не би било. Моето всичко решава в училище и не остава домашно за вкъщи, усвоява материал самостоятелно и това ми е достатъчно, за друг - не. Така че - според детето бих казала, както и според желанията за бъдещо развитие. Вероятно зависи и от това на какъв класен ръководител ще попадне детето, не знам, но средата е водеща.

След 7-ми клас е на 13-то място сред държавните, за мен също напълно ок. - https://sofia-math.org/bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%86%D … 0%BD%D0%B2%D0%BE/

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 17:07 от Ambrosia

# 34
Ambrosia, благодаря за споделеното от Вас. Искам да попитам как и кога се случват извънкласните  занимания, при положение, че като гледам графика автобусите се връщат 14:45, което ми се струва рано, както за взимане на децата, така и за извършване на извънкласните занимания.

# 35
Ambrosia, благодаря за споделеното от Вас. Искам да попитам как и кога се случват извънкласните  занимания, при положение, че като гледам графика автобусите се връщат 14:45, което ми се струва рано, както за взимане на децата, така и за извършване на извънкласните занимания.

Да, има автобуси в 14:45 и в 17:00. Повечето деца тръгват с тези в 17:00. Домашни пишат до около 14-14:30, след това е занималня или допълнителни занимания.

# 36
А автобусите в 17:00 смесено с детската градина ли са? Че гледам пише за тях ДГ на сайта

Да, има автобуси в 14:45 и в 17:00. Повечето деца тръгват с тези в 17:00. Домашни пишат до около 14-14:30, след това е занималня или допълнителни занимания.

# 37
Да, смесени са. Удобно е, понеже има родители с деца и в ДГ. Аз планирам малкото ми да кандидатства в ДГ и разучавах. Попитах и  голямото ми дали е наясно как става, обясни ми, че учителките им ги качват в автобуса, а в самите автобуси си имат учители, които отговарят за всички деца.

# 38
Относно отворените врати в събота получихме съобщение от НУКК, което гласи:
Уважаеми родители,
Поради големия брой заявки за посещение на Деня на отворените врати в
НУККЛИИЕК и с оглед спокойното и успешно протичане на събитието, се
налага да въведем следните ограничения за влизане на територията на
комплекса:

1.      Няма да се допускат повече от един придружител.
2.      Няма да се допускат деца.

Това как да го тълкувам - само един родител без детето, което ще кандидатства? Или родител с детето, но без други деца - братя/сестри?

Малко ми се вижда странно, да не се допускат децата, които ще кандидатстват. Надявахме се да закараме бъдещия първокласник да се мотивира къде ще учи Simple Smile Писахме им да ги попитаме, но няма отговор все още.

# 39
Да, доста нелепо. Ние миналата година отидохме трима, в това число с детето, и нямаше ограничения. Може би тази година ще има наплив щом повече хора са се записали за отворените врати

Относно отворените врати в събота получихме съобщение от НУКК, което гласи:
Уважаеми родители,
Поради големия брой заявки за посещение на Деня на отворените врати в
НУККЛИИЕК и с оглед спокойното и успешно протичане на събитието, се
налага да въведем следните ограничения за влизане на територията на
комплекса:

1.      Няма да се допускат повече от един придружител.
2.      Няма да се допускат деца.

Това как да го тълкувам - само един родител без детето, което ще кандидатства? Или родител с детето, но без други деца - братя/сестри?

Малко ми се вижда странно, да не се допускат децата, които ще кандидатстват. Надявахме се да закараме бъдещия първокласник да се мотивира къде ще учи Simple Smile

# 40
Може миналата година им се е сторило твърде много и за това слагат ограничение. Аз го разбирам като двама родители без деца - записания + придружител. Т.е. трябва да отиде само един от нас, защото все някой трябва да е при детето.

# 41
Миналата година в детската градина не пуснаха децата, а не ни бяха предупредили, че е без деца.

# 42
mona11, колко време е обиколката горе-долу?

# 43
То не беше обиколка, а нещо като презентация. Бяхме в една от стаите на децата от градината, пуснаха някаква презентация на екран и разказваха за училището/градината и дневния режим. Накрая имаше време за въпроси. Общо около час и нещо беше. Децата ме чакаха с баща им в двора и им беше доскучало накрая доста

# 44
Дано е читаво времето в събота и успеят да се разходят. Парка е хубав Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт