НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 5

• 23 736
  • 362
  •   1
Отговори
# 45
За мен идеята тук е децата да видят какво ги очаква, аз поне с такава цел бих отишла. Без тях не бих. В случая чувам, че има твърде много записали се, но това лесно може да се организира в два поредни уикенда, например.

# 46
И аз и децата бяхме много разочаровани. Те бяха тръгнали да влизат и на вратата ги върнаха. За първокласниците може би е различно и дано. Иначе наистина е малко безсмислено.

# 47
  • София
Според мен е по-разумно родителят да отиде сам на отворените врати и да не създава предварително очаквания в детето, които може да не се реализират. По мое мнение идеята на отворените врати е да разберат родителите какво предлага училището, как е организиран учебният процес, храненето, транспортът, допълнителните дейности, кое е платено и кое не, какво се случва, ако родител закъснее и не успее да вземе детето от автобуса и т.н. организационни въпроси. Процентно повечето от кандидатстващите деца са неприети - защо е нужно да се формират в тях очаквания, че в НУКК ще учат, в паркчето пред него ще играят, в тия зали ще танцуват/пеят/рисуват и после да установят, че ще ходят в кварталното училище с доста по-скромна база и бетонен двор без зеленина. Аз лично не бих си завела децата на дните на отворените врати нито в общинските училища, в които се кандидатства през ИСОДЗ, нито в НУКК или другите държавни училища, в които се кандидатства по специален ред. Масово отворените врати в училищата са насочени към родителите - да дадат представа на родителя за екипа, поемащ випуска първокласници, за базата, за организацията в училище, а не са насочени към децата.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 01:39 от *Lorena*

# 48
Да, щом сега е с цел презентация и аз смятам, че за децата трябва да е след приемане. Най-малкото като се размрънкат 5-6-7-10 3-годишни, че не искат да строят повече, ще е непродуктивно. Хубаво, че са го упоменали тази година.

# 49
Да, има го момента с евентуалното разочарование, ако детето не е прието там. За нас обаче това посещение ще бъде повече с мотивационна за детето цел (доколкото това е възможно), защото по някаква причина той спря да има каквото и да е желание да решава задачите за подготовката за изпита. Надявахме се след като види училището да се стимулира. Та при стеклите се обстоятелства се надавам поне да ни допуснат до двора да разгледаме външната база.

# 50
Права е Лорена, наше съседче преди три или четири години, не си спомням с точност, не беше прието, записаха го в друго в близост - 151 НСУ (което също не е никак лошо училище), детето няколко дни плака на площадката и не искаше да чуе. Тогава не знам да е имало Ден на отворените врати, впечатленията на детето беше от изпита, тогава явно са ги разхождали.
За първи клас не е много удачно, но пак зависи от детето и е добре човек да има две опции пред себе си, точно, защото причините за посещение на такъв ден са различни - едни за мотивация, други за успокоение на детето преди изпит, трети за информация.
Моето малкото е за ДГ, аз не съм се записвала и дори на бях - в ДГ не смятах да я водя. Тя няма какво да оглежда там. Голямото също не съм водила, но май тогава нямаше изобщо опция за такова посещение.

# 51
Каквото стане, не сме се "пренавили" за НУКК, защото училището по район ни е 55-то, което съдейки по резултатите от НВО след четвърти клас е в челната 5-ца държавни/общински училища.

# 52
Здравейте!
Искам въпрос относно изпита за НУКК. Детето ще кандидатства следващата година. Обмисляме освен курсовете,  които се провеждат към частния център и подготовката у дома, дали може има учители, които могат допълнително да помогнат с подготовката? Някой има ли представа?
Също така много се чудя, дали да не го пуснем сега на изпита, за да види как преминава и да знае следваща година какво го очаква?
Моля за мнения и насока! Simple Smile
Успех на всички кандидатстващи сега!

# 53
За първите неща не знам, но за изпита ви препоръчвам да го пуснете, ако навършва шест преди 15 септември. Ние миналата година така отидохме пробно и сега детето знае тази година какво го очаква, видя че не е страшно, не се ядат деца и т.н. И само от полза ще ви е

Здравейте!
Искам въпрос относно изпита за НУКК. Детето ще кандидатства следващата година. Обмисляме освен курсовете,  които се провеждат към частния център и подготовката у дома, дали може има учители, които могат допълнително да помогнат с подготовката? Някой има ли представа?
Също така много се чудя, дали да не го пуснем сега на изпита, за да види как преминава и да знае следваща година какво го очаква?
Моля за мнения и насока! Simple Smile
Успех на всички кандидатстващи сега!

# 54
И аз съм много за да се пусне детето и двата пъти. Първият път шансовете са ниски (т.е. и децата са малки, нормално), но е безценен опит. За учители не бих хвърлила пари, освен ако не са наясно в детайли с изпита, не са бивши преподаватели, например, които да са участвали в процедурата. Аз лично от темите си вадих всички подводни камъни и подготвях, учител ще наблегне само на задачите, но при този изпит са важни детайлите. Иначе знам, че в Горна баня има учител, който подготвя наше съседско дете, в случай че прецените - мога да попитам за контакти. От това, което съм видяла, обаче не смятам, че е ок.

# 55
Извинявам се, че се повтарям, но времето за редакция на поста е изтекло и нямам такава опция - качен е държавният план-прием на МК, за тази година местата са 96 - т.е. четири паралелки, вместо три. Честито на кандидатстващите! Simple Smile https://mc.government.bg/images/Durjaven%20plan_priem_2025-2026%20g.pdf
Явно се налага практика за увеличаване на паралелките.

# 56
Супер. Доста по-добър шанс за повече деца да влязат тази година. Мерси.

Извинявам се, че се повтарям, но времето за редакция на поста е изтекло и нямам такава опция - качен е държавният план-прием на МК, за тази година местата са 96 - т.е. четири паралелки, вместо три. Честито на кандидатстващите! Simple Smile https://mc.government.bg/images/Durjaven%20plan_priem_2025-2026%20g.pdf
Явно се налага практика за увеличаване на паралелките.

# 57
И друго видях току-що, явно днес ми е тръгнало на спам Grinning Понеже тече нов конкурс за директор (т.е. текущата е временно изпълняващ) виждам, че са качили допуснатите кандидати - тя е единствената. Вероятно ще остане. Аз я харесвам, де, но за информация. Simple Smile

# 58
И на мен ми се стори готин човек миналата година на деня на отворените врати

И друго видях току-що, явно днес ми е тръгнало на спам Grinning Понеже тече нов конкурс за директор (т.е. текущата е временно изпълняващ) виждам, че са качили допуснатите кандидати - тя е единствената. Вероятно ще остане. Аз я харесвам, де, но за информация. Simple Smile

# 59
Интересно, за детска градина казаха, че са 48 на отворените врати, а тук пише 44 Simple Smile Но пък казаха, че за първи клас са 4 паралелки.

Общи условия

Активация на акаунт