Името на моето дете

• 15 236
  • 497
  •   1
Отговори
# 60
И аз мисля, че ще е хубаво да започнете мисленето на име отначало да ви е мир на главата.
Може би бушуват хормоните на бременността и за това е такава драма.

# 61
Аз друго се чудя, как за почти 9 месеца, никой не ги е питал - няма ли да го кръстите на някоя баба/дядо, и те не са си помислили, хммм бабите са Пенка/Ганка, пък дядовците са Калин/Иван - не, не ни харесват тези имена. Та месец преди раждане за пръв път са чули името Калина като гръм от ясно небе, че чак роднини се е наложило да им казват - абе Пешо, таз Калина на Калин баща ти ли я кръщаваш, и той такъв се пляска по челото - ибаси, верно, че баща ми така се казва, какво съвпадение, ако не бяхте вие нямаше и да се сетим... Това само по сапунките става...

# 62
Свекървата трябва да се уважава, защото е майка на партньора. Уважение не означава йерархия и подчинение. По време на Гераците, да.

Днес ако свекървата ти за нещо ти дава добър съвет, редно е да й благодариш и да се възползваш от него, от опита й, но понякога е възможно да получиш едновременно и друг, по-добър съвет от нейния, от другаде. Не означава, че вървиш против нея. Въпрос на преценка и избор е.
Затова се разговаря, приема се чуждото мнение, не се поставят ултиматуми.
Сега ако сме снахи, утре ще станем свекърви. Диалогът и уважение на другата страна е подходът.
За неща обаче, които касаят само партньорите, свекър/свекърва трябва да пораснат и да не изразяват негативни мнения - това да, това не, искам така, не искам иначе. Те са имали някога избора да кръщават децата си с имена, с които са искали или по-скоро не са имали избора, кой знае.. Но това не означава, че днес трябва свекървата да решава как ще се казва или да не се казва внучето.

# 63
Аз също исках да напиша, че от толкова много имена, какво сте се хванали точно за това име?!
Както сте отхвърляли и други предложения, които са ви хрумвали, до преди да чуете името на площадката, така ще отхвърлите и това. Имате причина да го смените с друго, по-подходящо и по-красиво - вие вече се тормозите с мъжа си. Проявете креативност.
На мене ми е лесно да го отхвърля, защото не го намирам за нещо кой знае какво. Калина ми харесва повече от някои имена, но по-малко от доста други.

Хванала се е защото иска това име. Как така не е нейното име, след като го искат.
Отхвърлят други имена, защото искат това име.
На теб ти е лесно, но не става въпрос за теб, а за авторката и нейното безпрекословно право да даде име на детето си.
И защо трябва да кръщава детето както иска свекървата?
Да уважаваш, не значи да се подчиняваш и да слушкаш.

# 64
То не става въпрос да кръщава детето както иска свекървата, а да не го кръщава на свекъра, това уточнение само да внеса. Предполагам, че свекървата е окей и Карфичка да е, само да не е на омразния и бивш мъж.

Пък те искат баш на него да е... Какво да кажем, освен, че хората понякога зорлем си създават проблеми от нещо, което трябва да е само радост за всички, понеже те имат и редкия шанс да са в чудесни отношения иначе.

# 65
Свекървата е пенсионерка и досега е помагала, очаква се още да помага срещу покрива и храната. Пише черно на бяло няколко пъти, че ситуацията с името е на инат - това нямаше да присъства изобщо като изказване, ако ставаше дума за Името, а щяха да са само драматичните реплики за семейните неуредици.
Няма лошо в нищо само по себе си, но така представено - точно свекървата се очаква да слушка, защото снахата е решила да се инати.
Ми не е ок.

# 66
Защо нещата трябва да са толкова сложни. Свекър ми не ми е никакъв че да му симпатизирам на името. Името ми харесва. Момиченцето на площадката беше много сладко и майка му го викна. Припознах се някак. Насълзих се. Но не искам и тази жена да се чувства цял живот че съм гад която е дошла да и го върне заради мъжа и

Явно хормоните яко те блъскат Wink
Толкова сладко момиченце та да и е кофти на свекървата.
По-голяма глупост скоро не бях чела. Свекървата не понася едно име но вие точно за него се хванахте. Сигурни ли сте, че не мразите свекървата.
Щото цял живот тази жена ще асоциира детето с бившия си мъж.
Дали пък е от желязо тази жена, че така да успее да си владее чувствата.
Обикновенно не харесваме дадени имена защото ги свързваме с противни за нас хора. И подсъзнателно не харесваме повечето хора с това име.
Та не се сърдете на свекървата ако не примира от обич към това дете. Просто като чие името ще почва да у се повръща.

# 67
  • Бургас
Разбирам я авторката, за нея това бебе вече е Калина. Тя не само харесва това име, вероятно дори мислено го е наричала така. А според пренаталната психология бебето вече "знае", че е Калина. Аз бих го оставила така, щом е и консенсусно за двамата с таткото, бабата няма глас.

# 68
  • Down south
Авторката не е в къщата на свекървата. Свекървата е в къщата на авторката.
Един такъв въпрос - ако свекървата откаже да участва повече от досегашното в домакинството, ти и нейният син ще я изхвърлите ли?

]Какво означава да откаже всеки трябва да допринася с нещо. Ние плащаме ипотека, храна сметки и други разходи, лекарства понеже пенсията не и стига на жената. Ако откаже да помага тогава нещата са ясни защо го е направила след като 5 години не е имало проблем В крайна сметка аз на майка ми 20 лв не съм дала за 34 години. Не мисля че на този скъп живот трябва да купувам още едно жилище че да се отделяме защото жената ще откаже да помага
Нещата стават по-сложни. Не живеете в къщата на свекървата, но тя живее във ваш апартамент и явно е длъжна да ви помага.
Тогава, какво ви спира, кръщавате детето Калина и разбутвате 5 годишни изградени взаимоотношения.

# 69
Свекървата не се е хванала за конкретно име, което ѝ харесва и налага, по-скоро предлага имена, защото има едно конкретно име, Калина, което ще ѝ напомня за бившия ѝ съпруг и затова не го харесва.
Омръзна ми темата, признавам.

Леко раждане на авторката!

# 70
Свекървата е пенсионерка и досега е помагала, очаква се още да помага срещу покрива и храната. Пише черно на бяло няколко пъти, че ситуацията с името е на инат - това нямаше да присъства изобщо като изказване, ако ставаше дума за Името, а щяха да са само драматичните реплики за семейните неуредици.
Няма лошо в нищо само по себе си, но така представено - точно свекървата се очаква да слушка, защото снахата е решила да се инати.
Ми не е ок.

Свекървата да слушка? Тя няма глас в случая. Не се изисква от нея да слушка изобщо, никакво действие не се изисква от нея. Просто да не се вре където не и е работа. Как ще се казват децата решават родителите, не бабите

# 71
И на мен ми омръзна, то всичко е ясно.

Авторката, гледай си бременността и раждането. Това ти е най-важно сега. Кръсти си детето както искаш, това е твое свещено право.

Свекървата не я мисли, тя няма думата за името. А и живее у вас и е длъжна да допринася, права си.  Нейните чувства не са твоя грижа, да се оправя.

# 72
Ама аз какво казвам - да не очакват действия от нея. Поне не повече от това, което вече е извършвала. Ама май там е работата, че се очаква по-разширено участие.

# 73
  • SF
Аз пък даже с най-най-близките си, с тези, с които живеем в една къща, храним се заедно, пазаруваме, разхождаме се, бих споделила името, което ми се върти в главата. И ако те кажат, че въобще не им харесва, без да ми изпадат в подробности за лоши спомени, тежки любови, съседи алкохолици с това име и т.н., аз бих го сменила.

Скрит текст:
В нашия квартал имаше една по-голяма от нас Людмила - 2 брака, 3 деца, много любовници и все известни в квартала и мимолетни история с нелюбовници, вероятно не само от квартала. Имаше си прозвище Люси, кварталното (общото) пуси. След години моя позната чакаше момиченце и сподели, че единият от вариантите е да го кръсти на майката на мъжа си. И като ми каза, че майката се казва Люси, от мене се чу едно "Аууууу, не!"
Смяхме се, но в крайна сметка детето не се казва Люси. До скоро шеговито й напомнях как съм я спряла да кръсти детето си Люси, а тя ми споделя, че не точно заради мене е сменила името, но много се радва, че го е направила. Сега се чуди на акъла си: Каква Люси! Как съм могла да мисля за Люси!

# 74
Нищо не съм казвала, всички научават на свършен факт, при родено вече бебе. После и да са ядосани, бързо им минава Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт