Името на моето дете

• 15 341
  • 497
  •   1
Отговори
# 105
  • Далечният изток
Е как да няма?!
Стига де.
Joy

# 106
Най-вероятно свекървата е отгледала сама двамата си сина, след като дядо Калин й е изневерявал.  
Усеща се една лека омраза в постовете на авторката спрямо свекърва й, може би защото тя реално не иска да живее с нея, но няма как да го каже на мъжа си. За да й го “върне”, ще кръсти дъщеря си с най-омразното име за свекървата…

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 22:25 от puding_

# 107
Тайс, сериозно ли мислиш, че е измекярско да кръстиш детето на баща си. Лошите отношения са между родителите, не между сина и бащата. Абсурдно е.
Ами така мисля, щом разчитат на свекървата за помощ, а този и е причинил толкова много.
Ако снаха ми реши да кръщава бъдещото им дете на бившия ми мъж, и на сина ми му хрумне изобщо такава гениална идея, няма да ги погледна, честно.
Разликата е, че не съм зависима по никакъв начин

# 108
Няма никакво значение кога си е харесала името. Важното е, че сега го харесва, името е нормално и хубаво име, няма проблеми. Иначе и аз не знам как може да не се сетя веднага, че е името на дядото, няма логика, мъжът и поне бащиното си име ще знае... Но отново, бабата няма думата и няма какво да се цупи
Е що да не се цупи…..най-смотаното за нея име на света. Има право да не иска, най-скъпото и същество да не се казва така.
Всеки има право на израз на собствените си чувства.
Аз се чудя на мъжа дето не помни бащиното си име, що не каже на майка си:
Знам, че мразиш баща ми, но аз си го обичам.И понеже от всички женски имена ние успяхме да изберем само неговото, детето ще е кръстено на него.
Ти можеш да се сърдиш, но ние не те считаме за фактор в живота ни и няма да ти обръщаме внимание.

# 109

Ти можеш да се сърдиш, но ние не те считаме за фактор в живота ни и няма да ти обръщаме внимание.

Това е страшно грубо един син да го каже на майка си.

Най-вероятно свекървата е отгледала сама двамата си сина, след като дядо Калин й е изневерявал. 
Усеща се една лека омраза в постовете на авторката спрямо свекърва й, може би защото тя реално не иска да живее с нея, но няма как да го каже на мъжа си. За да й го “върне”, ще кръсти дъщеря си с най-омразното име на свекървата…

Какви са тези спекулации. Някакви сценарий ли творите?

# 110
  • SF

Ти не каза мъжът ми. Каза близките ми в предишния пост. Което разбирам означава всички - брат, сестра, майка, свеки и т.н.
А в случая пак повтарям, мъжът също иска това име.
И както каза, щом мъж и жена имат съгласие за името, аз не виждам проблем.

Ами.... да, с така изброените хора, с мнението им, се съобразявам,  защото искам и ми е кеф. Вероятно и те правят същото.
Е, аз чак толкова роднини нямам, така че не си представяй как угаждам едноврменно на 20 човека. С тези, с които разполагам, предпочитам, а и се радвам да имаме диалог около името. По-приятно би ми било да дадат мнение, отколкото да махнат вяло с ръка: Ами то си е твое! Както ти си решиш! (все ми е тая, не ме занимавай с глупости, че ми е пламнала главата от жегата/работа/ремонта на кухнята.

Много бих се радвала, ако мъжът ми не се заинати с някое готово име от мечтите си - например Калина, защото, не че е лошо, но в никакъв случай не името на моето дете. За чужди хора пО става. В този случай ще му се наложи да помечтаем за някое друго име, доста различно от Калина. И няма да стане: ами ако не е Калина, да е Елица. И Елица няма да е! Та ето как угаждам...

# 111
Ама защо все се върти около това, че детето ще кръстено на дядото, най-омразния човек на бабата, след като категорично се каза, че не е така. И моят племенник носи името на майка ми, но снаха ми категорично заяви, че не е кръстен на нея, а просто името много й харесва и го казваше на всички. Никой от нас нямаше проблем с това, дори майка ми и не асоциирахме неговото име с нейното.

# 112
Прочетох само първия пост.
Мисля, че единствено родителите решават за името на детето си. Кой какво си мисли си е негов проблем, без значение дали тъщата или свекървата. Обиди, цупене и друг бабешки репертоар е излишен.

# 113
  • Далечният изток
Е... Айде сега.
Бе как свекърът ми ще се казва Панайот и аз ще си кръстя детето Панайот, щото ми харесва бе?! И ще разправям, че няма ниииищо общо с дядо му...

# 114
Esmee, разни хора, разни идеали.
Първо казваш близките, после само мъжът ти. Различни неща пишеш и се разбира не както трябва.
Ти може да имаш нужда от одобрението на 5-10 човека, други жени нямат тази нужда и ще им е достатъчно съгласуване с половинката.
Лично за мен мъжът и жената си обсъждат как ща се казва. Другите хора не са фактор и нямат право да се налагат.
Лично мнение.

# 115
  • Paris, France
Трудна работа и много неприятно се получава. Аз също харесвам много името Калина и беше предложено за име на дъщеря ни, но така се казваше полусестра на едната ми баба, която я измами и обезнаследи, а също обезнаследи и измами и брат си. Баба ми и майка ми казаха, че името е хубаво и нямат против, но не пожелах.

Аз бих говорила отново с нея, обяснявайки, че безумно харесвам името и че детето е момиче и с това име тя ще свързва любима внучка. Бих я попитала ОК ли е да сложим 2, 3 или 4 имена и едното да е Калина, а тя да я нарича с друго име. За мене е важно да има семейна приемственост и хармония. Лично аз бих дала друго име. Ето възможности за сит вълк и цяло агне:

1. Две или три или повече имена и Калина да не е първото. Примерно Мария Калина Станка Петра. Един ден детето ще избере името, което предпочита. Свекърва ми ползва третото си малко име. Едната и сестра ползва второто.

2. Избирате име, близко по звучене до Калина - Галина, Алина, Карина, Корина, Кина, Ангелина, Малина, Марина итн.

3. Записвате я Калина, но лъжете, че сте я записали Галина. Като види грешката казвате, че в общината не са дочули, а вие не сте забелязали, но карай, защото и Калина не е лошо 🌞! 

Ние питахме всички родители, живи баби, дядовци ОК ли са с избора на имена. Всички бяха много доволни.

# 116
  • SF
Завиждам ви как със замах решавате житейски ситуации, проблемни отношения, отстранявате бъгове в намеренията... Браво, хора!
Надявам се, че с тези умения, всичко ви е наред!

# 117
  • Другата България
Е... Айде сега.
Бе как свекърът ми ще се казва Панайот и аз ще си кръстя детето Панайот, щото ми харесва бе?! И ще разправям, че няма ниииищо общо с дядо му...
Е, айде сега.
Това, че ти не вярваш не значи, че е невъзможно. За друг.
Напълно в реда на нещата е някой да харесва нещо, свързано с някой/нещо различно от очеизвадното.
И да има съвпадение.
Не говоря за конкретния случай, но е възможно.

# 118
  • Melmak
Абсурдно е да се кръсти дословно и да се смята, че майката случайно е чула името в парка и се е влюбила.

Наши приятели кръстиха детето си с К. Дядото е Красимир. И всички възкликнаха, че е на дядо си. Имената нямат нищо общо, освен буквата.

Майка ми ме е кръстила дословно на майка си. Името ми има значение. И тя твърдяла, че не съм на баба ми, а на ей, така значението на името.

Все едно да си кръстя детето Диана, бабата да е Диана и аз да кажа “кръстих го на богинята на лова Диана, защото бащата на бебето обича да ловува”😁😁😁

В първия пост авторката описа свекървата като бяла и добра. И после се оказва, че на авторката май й тежи да живее с нея. Как 20 лв не била дала на майка си.. боже мили..

# 119
Ох, хайде пак се почнаха измислени сценарии Grinning

Общи условия

Активация на акаунт