Името на моето дете

• 15 348
  • 497
  •   1
Отговори
# 120
  • Другата България
Joy
Хайде започнаха свободните съчинения.
Направо в мазето са я натирили, “жената“.

# 121
Аз също не бих кръстила, в тоя случай бебето на свекъра. Ясно е на всички, че не са забравили как се казва дядото...
Но аз смятам, че има тоолкова  красиви женски имена, веднага избирам друго.
И да, понеже се коментираше, аз също сменях имена, ако на близките някое навява осоебно лоши асоциации. Нищо не ми пречи. Все пак това са най-близките хора и не е да са дали списък с омразни имена, максимум едно-две да са. Но съм близка и обичам родителите ни и бих се съобразила с тях, ако имат разумни доводи.
Разбира се, че само родителите си решават, но ако знам, че един член на домкинството, буквално човек, с когото детето ми ще живее и общува всеки ден - ще се чувства зле от това име (поне в началото докато посвикне), не бих го направила, много гадно ми звучи на мен:(

Иначе не бих се поддала на манипулции за кръщаване на някого или мърморене без причина, че не сме избрали хубаво име. Но точно в такъв случай бих избрала друго.
Живеете заедно и ще живеете заедно занапред, това е жената, която най-много след теб ще гледа бебето вероятно:)
Таткото на работа, а вие двете ще си изкарате майчинството заедно.

# 122
Калина ми е едно от най-любимите имена, но в случая не бих кръстила детето с него.
За мен е излишна провокация към свекървата, още повече, че сте в добри отношения. Аз бих се обидила много, въпреки че е въпрос на възпитание и интелигентност да не го покажеш пред близките.

# 123
[quote author=hechicera_ link=topic=1687296.msg48477392#msg48477392 date=1724873981

Все едно да си кръстя детето Диана, бабата да е Диана и аз да кажа “кръстих го на богинята на лова Диана, защото бащата на бебето обича да ловува
[/quote]

Колкото и да не Ви се вярва такива неща се случват.

# 124
Сега пък свободни съчинения как авторката мразела свекървата. Много крайно.

Аз също съм бременна с момиче и с никого не обсъждам името освен с баща и. Като се роди, ще научат. Не мога да си представя да ходя да разпитвам родата и приятелите дали им харесва името и дали им навява някакви асоциации, нито пък очаквам мен някой да ме пита дали някое име на дете ми пречи. Ами вкусове всякакви. Не знам защо има значение на някои съфорумки дали им харесва името или не.

# 125
Свекърва ти явно толкова много е била наранена от поведението на свекър ти, че след толкова време от развода, продължава да се чувства зле като чуе името му. Първоначално ти писа, че тя ти била като втора майка. Не мога да си представя, че бих  умишлено огорчила толкова много човек, който обичам заради едно име. И то не еднократно огорчила, а ежедневно, защото всеки път, когато свекърва ти се обърне по име към детето, ще си спомня за омразния й човек. Аз лично не бих искала името на детето ми да предизвиква такива негативни чувства у близък член на семейството ми.

# 126
  • SF
Esmee, разни хора, разни идеали.
Първо казваш близките, после само мъжът ти. Различни неща пишеш и се разбира не както трябва.
Ти може да имаш нужда от одобрението на 5-10 човека...
.....
И това ти пречи да ме анализираш и критикуваш ли? Недей да го правиш.
Каквото съм написала, това да се чете, без добавяне от тебе и интерпретации.
Не съм ти разказвала в тази тема  какви нужди имам.  Отново ти напомням, че не съм тема в темата. Освен, ако не се опитваш умишлено да заблуждаваш.
Става ми неловко да ти се оправдавам и да отричам написаното от тебе.
Ако имам дете, с мама, с татко, с батко, с най-близките колеги и с някои от техните шефове и първи братовчеди, ще обсъдим идеите ми за име. Ако някой каже: Елора???? Ауууу, познавам една, много неприятна Елора!, бих избрала друго име. Искам всички, които си пият кафето с мене, да бъдат възхитени от моя избор! Simple Smile

# 127
  • Melmak

Все едно да си кръстя детето Диана, бабата да е Диана и аз да кажа “кръстих го на богинята на лова Диана, защото бащата на бебето обича да ловува

Да, виждам, че се случват, както и собствената ми майка дрънка същите врели-некипели за моето име. Което е дословно записано като това на баба ми. Просто е абсурдно да ги разправя. И авторката същата, не знае презимето на мъжа си.

Според мен мъжа е ок да кръстят бебето на баща си.

# 128
Esmee, разни хора, разни идеали.
Първо казваш близките, после само мъжът ти. Различни неща пишеш и се разбира не както трябва.
Ти може да имаш нужда от одобрението на 5-10 човека...
.....
И това ти пречи да ме анализираш и критикуваш ли? Недей да го правиш.
Каквото съм написала, това да се чете, без добавяне от тебе и интерпретации.
Не съм ти разказвала в тази тема  какви нужди имам.  Отново ти напомням, че не съм тема в темата. Освен, ако не се опитваш умишлено да заблуждаваш.
Става ми неловко да ти се оправдавам и да отричам написаното от тебе.
Ако имам дете, с мама, с татко, с батко, с най-близките колеги и с някои от техните шефове и първи братовчеди, ще обсъдим идеите ми за име. Ако някой каже: Елора???? Ауууу, познавам една, много неприятна Елора!, бих избрала друго име. Искам всички, които си пият кафето с мене, да бъдат възхитени от моя избор! Simple Smile

Нито те анализирам, нито критикувам, нито те нападам, нито се заяждам Joy
Чети по-внимателно.
Както казах - разни хора ,разни идеали, но ти и това не разбра.
Много се обясняваш.

# 129
Мъжът иска да кръсти бебето на баща си, но не смее да го заяви на майка си.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 23:20 от sorscha

# 130
Мъжа иска да кръсти бебето на баща си, но не смее да го заяви на майка си.

Най-после светлина в тунела.

# 131

Да, виждам, че се случват, както и собствената ми майка дрънка същите врели-некипели за моето име. Което е дословно записано като това на баба ми. Просто е абсурдно да ги разправя. И авторката същата, не знае презимето на мъжа си.

Според мен мъжа е ок да кръстят бебето на баща си.

Незнам какъв е случая във вашето семейство, но в нашето изобщо не са врели-некипели. Снаха ми не понася майка ми, така че е последния човек на когото би кръстила детето си и затова на всички разправяше, че няма нищо общо с нея,  да не би някой да реши обратното.

# 132
  • Down south
С един пост обобщи тема от  десет страници и поне още десет идващи 😀

# 133
Аз лично съм решил, ако един ден имам дете/деца да се избере име на база:
* Никакви първи букви на родителите ни

* Нито нашите

* Нито с корен или същите на роднини до първа с. л.

* Елиминиране на имена на бивши или/и напомнящи фонетично

* Никакви старомодни/архаични български имена(макар да има и някои наистина хубави, но в случая визирам тип Ганка, Цанко, Радка и пр., част от които са и производни от някои класически имена и пр.)
* Никакви Рейчъл, Ейнджъл, Дейвид и пр.

* Никакви имена или корен на хора, които по ред причини не понасяме - предатели от миналото и т.н. или на личности(било то и известни), които са ни антипатични по една или друга причина.

* Без буквата Р в името, понеже на 80% не мога да я произнасям.
Не съм от най-тежките случаи, "френско", "да я гълтам" и пр., (чакайте, че в този контекст завих без да искам към друга тематика, Хаха).

* Като цяло имам афинитет към някои арабски женски имена.

И предвид елиминирането по тези критерии(+ още толкова и вероятно от страна на бъдещата ми жена) - пак ще останат хиляди имена, от които да се избира Simple Smile)

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 23:25 от Soleiblanc

# 134
  • Далечният изток
А авторката знае ли, че ще е кръстено на свекъра или ще си настоява, че е кръстено на едно дете от пясъчника?

Общи условия

Активация на акаунт