Името на моето дете

• 15 258
  • 497
  •   1
Отговори
# 480
Може ли някой да ми обясни защо в България е прието майка/баща, свекър/свекърва са имат претенции  и да се намесват как да се казва внучето ?
Забелязала съм го, защото на  запад не смеят да правят така ….

Не знам. Бай Ганювщина може би.

# 481
  • София
Остарели традиции, които вече нямат общо със съвременния бит. Еднопосочно уважение.

# 482
Може ли някой да ми обясни защо в България е прието майка/баща, свекър/свекърва са имат претенции  и да се намесват как да се казва внучето ?
Забелязала съм го, защото на  запад не смеят да правят така ….

Не знам. Бай Ганювщина може би.

Благодаря, точно това предполагах но бе исках да го напиша…. Абсолютна простотия

# 483
  • Paris, France
А, и на запад правят, но по-малко. Те са по-развити и отдалечени от подобни културни привързаности.

Чела съм, че Сара Фергюсън искала да кръсти детето си с друго име, но кралското семейство не се съгласили. 3 десетилетия по-късно принц Хари си кръсти децата Арчи и Лилибет без проблем. Времена, нрави.

Аз съм наречена на баба си. Нейното име е избрано от баща и. Запознал се с македонска учителка, която се казвала Невена и името му харесало. Другата му дъщеря е Калина, а сина Илия. Харесвам имената. 

Забелязах, че когато западен мъж или жена имат дете с чужденец, детето често носи чуждо първо име. Може и така да им е по-екзотично и интересно.

# 484
В Гърция е даже много по-зле. Децата ги кръщават с най-архаичните имена, които съм чувала. На бащи, свекъри и т.н. Младите изобщо не роптаят, традиция и толкова. Не съм чула нито едно дете да има някакво по-модерно име.

# 485
  • Другата България
Остарели традиции, които вече нямат общо със съвременния бит.
Дори не са и традиции.
По-скоро остарели схващания, наложени в едно патриархално общество от по-възрастните, с цел да държат по-младите в подчинение, “облечено“ като уважение.
Дори не бих си помислила да възпитам детето си по този начин.
Нито пък мен са ме възпитавали така.

# 486
На Запад е по-лесно, защото там децата носят по две-три собствени имена, едно или две от тях може да са на баби и дядовци и затова няма такава драма.

Ето, дъщерята на Уилям и Кейт е Шарлот Елизабет Даяна - хем на дядо си и баба си, Чарлз и Даяна, които също бяха разведени, хем на прабаба си Елизабет. На всички е угодено.

# 487
  • Down south
До къде стигна темата? Следях я допреди 10 страници, но и изпуснах края.
Искам да кажа, че в първия пост авторката изрично подчерта, че свекървата е прекрасен човек
Цитат
Ще започна от самото начало, че със свекърва ми сме в уникални отношения. Наистина не познавам друг човек като нея. Всеотдайна и майка, баба свекърва. Бих казала, че се разбирам по - добре с нея от колкото с моята майка. Живеем с жената и тя ни помага страшно много(втора майка)
от там аз писах и не само аз, че при създалата се ситуация, визирайки прекрасната свекърва, вероятно трябва да обмислят име различно от Калина. С напредване на темата, се оказа, че авторката няма брак, жилището е закупено от нея и то се превръща в дядовата ръкавичка. А, да и заедно издържат ипрекрасната бъдеща баба, а пък тя от своя страна, явно добре умее да дирижира парада.
Бебе Калина, явно става бебе Бориса Борисова Flushedи  дано няма още едно Борисова за фамилия.
Калина Борисова нещо си, би звучало къде, къде по-добре.

Пропуснах ли нещо, има ли друго име в картинката/темата или авторката бие отбой и остава Бориса.

# 488
Остава си Бориса името.

# 489
Пожелавам на авторката спокойствие и леко раждане!
Да се грижи за себе си, за да е добре. От значение е да споделя с майка си, баща си, брат си - все пак са най-близките й хора. Ако като човек е лесно манипулируема (това обяснява поведението й в ситуацията), те все пак няма да я оставят да се мъчи, да страда излишно за неща, които така или иначе се разрешават.

Хубаво е човек да има много контакти и с различни хора  - приятели, колеги, някой роднина.. Да не ограничава общуването си само с 1-2 души (които и да са те) - само така в трудни ситуации ще вижда нещата от различни гледни точки и ще оцелее по-добре.

# 490
Темата не може явно да приключи. Мъжа ми го удари на съвест. Май осъзнава че не ми се дава избор и аз да участвам в името на детето. Може би ще стигнем до решение двамата. Просто не мога да издържа напрежението което ми се натрупа за 5 дни и сън 8 часа общо. Може би ми трябват два, три дни малко да обмисля нещата. Почвам да осъзнавам, че самото напрежение идва от това че аз наистина се законтрих за това име. Но някакси това беше първото име което успях на ум да си кажа. Чакам те малка Калина. Бебето е супер бурно в корема. Карам го да страда.Реших да говоря с моята майка. Като тя самата утре ще дойде за да пием кафе” навън”. Мисля да се наплача там. По нейн съвет по телефона накратко каза да измислим ново име което да няма нищо общо с каквото и да било име от която и да е фамилия. Щяла съм да се чувствам по - добре ако знам че и аз съм допринесла за името и. До колкото до свекървата дойде да ме попита дали съм гладна, казах че не съм и ми донесе нектарина с думите трябва да ядеш и да спиш.

# 491
Браво! Не оставай сама, с друг човек ще ти олекне да поговориш. А с майка си още по-добре. Ние все пак сме чужди хора във форума.
И не забравяй, че всичко се нарежда. Важното е да не се безпокоиш за нищо. Когато си тревожна, смени веднага мислите си. Ще видиш, че помага.
Сън, много сън, чист въздух, движение и отстоявай себе си!

# 492
Разговаряй с родителите си. Това са хората, които мислят най-доброто за теб. Не се затваряй. Ставаш по-лесна жертва на манипулации.

Дано всичко да се нареди за вас и да възцари любов и спокойствие. Ще се въздържа да продължа да пиша с оглед напредналата бременност, но има много тревожни неща в цялата ви конфигурация, която голяма част тук усетиха.
Разговаряй с близките си и не позволявай да бъдеш изолирана в едното семейство само. Свестен човек си, вярвам, че ще се справиш с всички проблеми!

# 493
Браво! Не оставай сама, с друг човек ще ти олекне да поговориш. А с майка си още по-добре. Ние все пак сме чужди хора във форума.
И не забравяй, че всичко се нарежда. Важното е да не се безпокоиш за нищо. Когато си тревожна, смени веднага мислите си. Ще видиш, че помага.
Сън, много сън, чист въздух, движение и отстоявай себе си!

Благодарна съм на всички в тази тема. Когато имаш срам от това да разказваш проблемите си с близки роднини и приятели с цел да не изграждат лошо мнение за тези хора след това тук буквално си излях душата 🙏

От опит знам че когато споменееш нещо лошо за някой човек пред някой, този някой в годините се сеща с думите още тогава знаех че не е окей тази жена или не е окей тоя мъж. Започва се с разделяй се няма да си първата майка и така нататък

# 494
Значи твърдите, че нямате проблем със свекървата и я имате за по-близка от майка си, но сте склонна да й забиете нож в гърба, като кръстите детето на бившият й мъж? Историята хич не се връзва.

Общи условия

Активация на акаунт