Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 153
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Бонго, при мен пък ензимите действат много добре срещу запека. Но пък сякаш ми става тежко като ги пия. Засега съм ги спряла. Иначе пия на Нау.

# 451
От 2дни се ровя в интернет и масово хората говорят много негативно и отчайващо за Хашимото. Един вид не мога да съм слаба, болна съм, пия хапчета и животът е ужасен....

Ами престани да се ровиш тогава! Аз съм с това заболяване от 15 годишна...явно е трябвало да съм в лудница до сега, не съм забелязала чак толкова да ми е ужасен живота а съм вече на 40+. Синът ми е така от 8 годишен, вече на 15г не мисля, че му е толкова ужасен живота. До преди да забременея бях толкова слаба, че ми стояха дрехите като на закачалка и никога не съм се приемала за "болна"

Момичета, които пиете Л-глутамин, кой точно вземате и в каква доза?

......... Не виждам лошо в хапчетата стига да сме наясно защо се пият не просто, защото лекарят така е казал.

Повечето тук в темата знаем защо ги пием. Ако се запознаеш добре със заболяването ще си наясно и ти защо се пият. Това е хормонозаместителна терапия, щом органът ти не произвежда достатъчно хормон има два варианта  или му даваш отвън нужното за да живееш нормално, защото от това има последствия за целия организъм, или ако можеш правиш нещо да заработи добре този орган и да произвежда достатъчно. Само че, често последното не е винаги възможно, особено ако жлезата е увредена, или ако е под атака на антитела...

Запознала съм се, благодаря. А какво общо има хормона с отслабването при вас?

Искам да отбележа, че аз съм слаба и съм с Хашимото. Освен това съм с толкова много антитела, че чак машината не ги лови. Но... пия достатъчна доза хормони (Т4+Т3). Ако ми паднат надолу ФТ4 и ФТ3 започвам да се подувам и да задържам вода. Метаболизма влияе на всеки един орган в тялото. Когато няма правилна обмяна на веществата се прецакват всички системи и ние страдаме. Имаме проблеми с теглото, съня, настроението, кожата, храносмилането,... Животът ни изглежда "черен", безсмислен и ненужен. Затова вместо да търсите под вола теле, пийте, ако се наложи, достатъчна доза хормон и не губете ценни години в борба с вятърни мелници. Животът е кратък!

# 452
  • София
Оф не знам какво се хванахте за този хормон... Да, при нужда се пие не знам кое не стана ясно, но не всеки има проблем с хормоните при Хашимото. Антителата с хормон няма да си ги сваля очевидно!

# 453
  • Варна
Не мисля, че дългосрочно има опция да няма проблем с хормоните, ако човек не вземе мерки за автимунния процес. Да, двете са различни, но ако се неглижира Хашимото, води до проблем с хормоните, съоветно хипофункция. Симптомите обикновено се появяват от нея, не от Хашимото-то.

# 454
  • София
Ами аз пък не мисля, че всеки трябва до живот да е на хормон и да не може да овладее Хашимото. Със сигурност има такива хора. Варианти всякакви, стига човек да се чувства добре с хормон или без мисля, че е лично решение.
До колкото разбрах има и хора в ремисия, което не ми изглежда толкова черногледо на фона на доста коментари Simple Smile

# 455
Нали уточнихме, че хора в ремисия означава, че са стопирали или поне намалили бъдещото увреждане на жлезата, като са намалили по някакъв начин антителата. Наличното увреждане не може да се върне и жлеза, която е спряла да произвежда поради увреда, не може отново да се възстанови и рестартира... Т.е. може да има Хашимото преди да се установи хипофункцията, но съществуваща хипофункция в следствие на Хашимото (т.е. на увредена жлеза), няма как да се самокомпенсира.
Ако имаме хипофункция, без Хашимото, поради липса на витамини, минерали и т.н. - да може да се подобри производството на хормони при наваксването на тези липси Hands V

# 456
Дори и да се стигне до ремисия, започнатия вече хормон не се спира.

# 457
Хората в ремисия, бихте ли споделили дали приемате хормон?
Все ми се струва, че да чакам разрушена жлеза да заработи ,както когато е била здрава е все едно да очаквам да ми порасне ампутирана ръка!

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 16:29 от Princess Sissy

# 458
Правилно мислите. Разрушената жлеза не се възстановява.

# 459
Момичета, аз имам друг въпрос, детето ми е на 10 месеца, родено преждевременно, слава Богу всичко е наред с нея, тсх ми е в норма, но при мен антителата са високи, по време на бременност за съжаление не съм изследвала тсх, явно не съм попаднала на доктор, не съм знаела, но случайно прочетох, че ако съм имала Хашимото по време на бременността това може да повлияе на детето ми, да има когнитивни проблеми, аутизъм и т.н. Моля се на Бога да не е вярно...

# 460
Хората в ремисия, бихте ли споделили дали приемате хормон?
Все ми се струва, че да чакам разрушена жлеза да заработи ,както когато е била здрава е все едно да очаквам, че ми порасне ампутирана ръка!

Така е, разрушена жлеза няма как да заработи като здрава. Дори и да се подобрят някакви неща, няма да стане чудо. При синът - попълнихме дефицити на витамини, мина на диета без глутен и млечни, оздравихме червата и всичко това подобри и закрепи положението за около година, след това (при него вероятно от пубертет) обаче хипофункцията се задълбочи и въпреки антителата в ремсия започна хормон!
Та на въпроса ти - да, вземаме хормон и аз и синът ми и двамата сме в ремисия.

# 461
Здравейте,
В търсене на първопричината искам да се изследвам за хронична инфекция с Епцайн Бар. Четох, че може да е причина за Хашимото. Някой правил ли е такова изследване?

# 462
Момичета, аз имам друг въпрос, детето ми е на 10 месеца, родено преждевременно, слава Богу всичко е наред с нея, тсх ми е в норма, но при мен антителата са високи, по време на бременност за съжаление не съм изследвала тсх, явно не съм попаднала на доктор, не съм знаела, но случайно прочетох, че ако съм имала Хашимото по време на бременността това може да повлияе на детето ми, да има когнитивни проблеми, аутизъм и т.н. Моля се на Бога да не е вярно...

Съжалявам да го кажа, но, да - хипофункцията по време на бременност е опасна. Честно казано, изобщо не знам защо ТСХ и щитовидни хормони не влизат в задължителния пакет за проследяване.

Но виждам, че сега хормоните са ви в норма - може би при бременността не е имало дефицит. Тези болести често се отключват по време на или след бременност - в тялото тогава е хормонална каша и не се знае какво откъде може да изскочи. Аз бих споделила тази информация със следящия детето педиатър, за да има наум по-внимателно да следи дали то си минава през обичайните фази на развитие. Надявам се всичко да е наред при двете ви!

# 463
Благодаря! Да, хормоните са в норма, при мен антителата са високи, аз дори не разбрах да имам симптоми на Хашимото, отидох на профилактичен преглед и така се разбра.
Мисля тези дни да пусна в друга лаборатория изследвания, защото ги пуснах в Лина, и то в 9.30, защото се забавих и така...
Иначе детето се развива нормално, и ментално и физически. Дано не е имало нищо по време на бременността.

# 464
belle___ аз през цялата бременност съм била на хормон, само, че тогава преди толкова години познанията ми се свеждаха до доверие към лекаря и следях само ТСХ. С него поне проблеми не съм имала винаги под 2 държах, щитовидните как са били не знам. В крайна сметка сина ми се оказа къснопроговарящо дете, аз също първосигнално "обвиних" хипофункцията си, но сега от дистанцията на времето и познанията си, смятам че е по скоро от дефицити на витамини. Аз бях с нисък хемоглобин и желязо, но следящия ми лекар така и не ми изписа защото според него било нормално да съм така, също така смятам, че съм имала и дефицит на В12.

Та покрай къснопроговарящото дете се начетох на форуми и ФБ и се запознах с доста майки с проблеми в развитието на децата и много малко от тях имат проблем с щитовидната, така че просто като всяка майка си следи развитието на детето, без да влизаш във филми.

Общи условия

Активация на акаунт