Нашите кухни - тема 98

• 41 186
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм 163, долният ред свършва на 90, след това имам разстояние 58. Светлините са ми в предната част, никога не са ме заслепявали.

# 241
Пак споделям какво видях в нет--а преди много години Laughing за височината на кухненския плот.

Сгъвате си ръката в лакътя под прав ъгъл, 5 пръста под нивото на ръката било най-удобната височина за шетане/готвене. Разбира се, пробата да е с обичайните обувки/чехли, с които сте в кухнята.

Аз имам един малко по-висок шкаф, с около 5 см. по-висок отколкото трябва да бъде. Много ми е удобен за рязане и т.н. Единствено ми е проблем за месене на тесто, защото тогава трябва да натиснеш и с тяло, но пък аз меся много рядко, така че го преживявам.

# 242
  • Разпиляна във въображението
Плотът ще ми бъде на 92 см. Високите шкафове, няма да сменям старите стабилни в момента, са на около 70 см. А аз съм 162 см. Simple Smile

# 243
  • ВАРНА
И аз съм от ниските 164 см., сегашната ми кухня е на височина 96 см. и ми е идеална. Не се налага да се привеждам, когато правя нещо на плота.
Предстои ни правене на нова кухня следващата година и мисля пак да е горе долу таква височината. Там обаче имам друг проблем. Височината на помещението е по-ниска - 240см. и ще трябва да измисля горните редове как да са разпределени.

# 244
Не съм висока. Само ме боли кръста и не искам да се сгъвам. Била съм на по-нисък, не ми е удобно. Тази височина я “видях” в икейските кухни, и я приложих. Нямам никакви оплаквания засега.

# 245
И аз съм от ниските 164 см., сегашната ми кухня е на височина 96 см. и ми е идеална. Не се налага да се привеждам, когато правя нещо на плота.
Предстои ни правене на нова кухня следващата година и мисля пак да е горе долу таква височината. Там обаче имам друг проблем. Височината на помещението е по-ниска - 240см. и ще трябва да измисля горните редове как да са разпределени.
Въобще не ви е ниско, при нас кухнята е на 2м, само с едни горни шкафчета сме с размер 50см. и са на 60см от плота

# 246
  • София
Наистина е добре височината на долният ред и съответно плотът да се съобразят. При мен е 92 см и ми е удобно, може би още 1-2 см ще вдигна в бъдещата кухня. А горните шкафове са на 60 см от плота, лентата е в ъгъла, но няма шанс да ми свети в очите, 174 см съм.

# 247
Ама какви са тези ниски дами със 164 см ръст Simple Smile ?!  Аз съм под 155 см.
Кухнята при децата е с височина 90 см и определено ме затруднява, за тях е добре обаче, те са високи.
Не се налага да се навеждам при височина на шкафовете 85 см, но понеже за ръцете ми идва високо (особено при месене, правене на сладкиши и продължително рязане на продукти), се натоварва гърбът ми, а е проблемен и болката е ужасна. Опитвам се да прехвърлям повече месенето на машините, но последващата обработка на тестото е ръчна, няма как.

# 248
  • София
Добре де, когато мебелите са по поръчка какво пречи да направят удобен за вас плот като височина. До колкото съм чела персонялно се определя като застанеш с лице към плота, свиваш ръка в лакътя(на около 90градуса без напрежение, малко тъп ъгъл става) и вади 10-15см...и те там трябва да ти е плота. На икейските рамки като сложиш крака и плот стават около 92-93см. Което за моите 166  е супер и споредгорното измервяне толкова ми е нужно. Трябва да видя в къщи колко е точно, но там някъде, не ме наоряга по никакъв начин. Но според това измерване освен общата височина, явно има значение и дължината и пропорциите на ръцете.

# 249
В немските кухни Nobilia, сигурно и в други, имат в сайта едни каталози със схеми с три размера височини, вкл за ниски хора

допълвам се с линк за ергономията и снимка
https://www.nobilia.de/en/products/interior-fittings/ergonomics/

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 10:23 от second

# 250
Добре де, когато мебелите са по поръчка какво пречи да направят удобен за вас плот като височина. До колкото съм чела персонялно се определя като застанеш с лице към плота, свиваш ръка в лакътя(на около 90градуса без напрежение, малко тъп ъгъл става) и вади 10-15см...и те там трябва да ти е плота. На икейските рамки като сложиш крака и плот стават около 92-93см. Което за моите 166  е супер и споредгорното измервяне толкова ми е нужно. Трябва да видя в къщи колко е точно, но там някъде, не ме наоряга по никакъв начин. Но според това измерване освен общата височина, явно има значение и дължината и пропорциите на ръцете.
Точно така съм подходила, но на мен ми е малка градската кухня и под плота има вградени уреди, с чиято височина трябваше да се съобразя. Ако нямам уреди под плота, ще си направя височината точно като за мен, т.е. ще е под 85 см.

# 251
Моето осветление е по средата на горните шкафове, вкопано, ЛЕД лента. Много ми е удобно, осветява ми плота равномерно, при стандартни височини на шкафовете - към 90 см. долните и още 58 гръб. По памет, че сега не мога да ги премеря. И аз не съм от високите, към 166 см. съм.

# 252
  • София
При мен лед лентата е в Г-образен профил така не свети на пред. Посредата на горните шкафове е.
Пред стои ми да правя кухня която ще се ползва не от мен  и там ще съобразявам височината и на долните и горните шкафове от отварям прозорец, като горните шкафове ще са на 65-70 см, така че когато се отвори дръжката да минава под тях.
За гръбче съм си наумил да са "тухлички" и сега съм в размисъл как ще се срещнат с плота, като не искам да има водобран.

# 253
  • София
second, за пръв път виждам такава кухня, с плот на три нива, дори на картинка. 🤔 Наистина нисък шкаф в зоната на готвене би бил много по-удобен.

Desem, няма да има проблем. Лепят се след монтаж на цялата кухня, т.е "затварят" плота отгоре. Завършват се с фугиращата смес, с която са оформени.
При мен плочките са така, кухнята се ползва интензивно вече пет години и няма проблем.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 14:20 от sofyia

# 254
  • София
При нас ги сложиха метрото, след долните шкафове, преди горните, може и с фугираща, може и със силикон да се минат. По принцип е хубаво горните да стъпят върху плочките...

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 10:34 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт