Нашите кухни - тема 98

• 40 490
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
бамбарадамбара, би ли показала, не се сещам и не намирам?
Предварително благодаря!

Прави се така, когато мивката е без борд или монтирана под плот. Дупчи се гранита или компакта и се монтират на него.

# 451
  • София
Да, нещо подобно е и при нас.
само че мивката е квадратна, плота  е по-дълбок-75см е.
И зад мивката са наредени в редица двата диспенсъра и смесителя.

# 452
  • Варна
Вкъщи сме с такава мивка.
Скрит текст:
Има три отвора встрани за дозатор, автоматичен сифон и батерия. Дозаторът е поставен на най-предната позиция. В началото беше странно, сякаш не си е на мястото. Обаче трябва да ви кажа, че е супер удобно. Когато съм с две мръсни ръце, го натискам с лакът. Екстра е. Но пък батерията на ъгъл ме дразни. В следващата кухня ще е централно. В дозатора, понеже е един, избрах да държа течен сапун и с него мия и съдове, ако се наложи. Не мисля, че има кой знае каква разлика с верото. Но пък по-често си мия ръцете, отколкото съдове на ръка.

# 453
  • София
Момичета, какво ви е мнението за вграден в кухненската мивка диспенсър за сапун? Избрала съм мивка и смесител, с регулиране отдясно, дали ще е добре с диспенсър и от коя страна е удобно. Аз си мисля отдясно да е.

У нас е отляво, за да мога в дясната ръка да държа гъбата. Ползвам един препарат и за съдовете, и за инцидентно миене на ръце докато готвя, защото не обичам да смесвам миризмата на сапун с тази на храна. Иначе мием ръцете си в банята.

Също трябва да избера котлони и абсорбатора. Препоръчват марка Famtec, имате ли мнение за марката? Също дали е добре да има връзка между котлони и работата на абсорбатора?

Мнения за котлони и абсорбатори ще намерите в тези теми:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1705981

https://www.bg-mamma.com/?topic=1714859

https://www.bg-mamma.com/?topic=1714859

Разбира се, че е удобно да има връзка между котлоните и абсорбатора, но това в голяма степен е въпрос на бюджет, а и зависи от марката на уредите.

# 454
  • София
Здравейте

Някой използвал ли е вградена фурна 40л ?
Дали има недостатъци ?

Искам да си направя по голям шкаф отдолу под фурната и затова питам

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 20:43 от carlinka05

# 455
Карлинка, предполагам, че питаш за фурна 40 литра. Много е малка, не е за редовно и стандартно готвене за семейство - евентуално е подходяща за сам човек, за студенти, за затопляне на храна или запичане на полуфабрикати. Зависи все пак колко и какво се готви. Гледай функции и качество, не само размер. Според мен за едни 15 см разлика в размера не си струват ограниченията при готвене.   

# 456
  • София
~40 cm височина предполагам имаш предвид.
Аз почти купих, но ме отказа това че от време на време щеше да я ползва възрастен родител и ме достраша дали ще се справи, т.е. да не вземе да взриви нещо. Беше комбинирана с MW.
Иначе ползвателя на апартамента беше ОК с идеята.
Обемът е като на "Раховец", Елдом в съвремието.
Напълно достатъчна според мен, става и за семейство. Няма нещо, което не може да сготвиш в нея, е до пуйка не съм стигала, но няма и да ми се наложи Joy
Ама аз мога и в комбинирана MW  да сготвя всичко без питка - никакъв проблем за печено пиле или крем карамел или каквото и да е което стандартно се приготвя на фурна.
Кухнята, която правим в малка - 225 см без хладилника (има всички ел.уреди - миялна, фурна, MW ) и щеше да е бонус едно голямо чекмедже.
Чакам да се скапе фурната на вилата и ще обработвам там за малка фурна.

# 457
  • София
Здравейте

Някой използвал ли е вградена фурна 40л ?
Дали има недостатъци ?

Основният недостатък е, че такива модели са много малко и обикновено са на много високи цени.

Иначе, в една 45-сантиметрова фурна може да се готви всичко, което и в 60-сантиметрова, с изключение на някои по-високи неща като глинен гювеч, по-едра птица, ако е цяла и др.

Посечете някой модел и ще го обсъдим.

Искам да си направя по голям шкаф отдолу под фурната и затова питам

В това отношение са много удобни,  особено за малки жилища. Виждала съм такава фурна, вградена в колонен шкаф над 122-сантиметров хладилник. Така двата най-големи уреда в кухнята заемат само 60 см и съответно остава място за мивка и плот.

# 458
.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 13:28 от bubkab

# 459
  • София
Нормално, че влизат същите тави, ширината и на двата вида фурни е една и съща. Разликата в обема им е от височината (3 вместо 5 нива) и ако няма да приготвяте цяла пуйка всичко е наред. Гювеч по-нисък може да се намери.
Какво писа Vilemina, всъщност недостатък е, че са по-рядко срещани, намират се има и около 1000 лв.
Фурни на пара има и в стандартен размер, тук цената вече може и 500 лв. да е, естествено не е Миле.

Аз се бях спряла на компактна фурна за вграждане, защото само при тях имаше +MW. Нямах място за MW, но като намерих еднорога - 40 cm /13 l, преминах на стандартен размер на фурната.
В моя случай първоначалната ми идея бе шкафът за фурната (под плот) да е така направен, че в бъдеще да позволява трансформиране за стандартна фурна. Челото на чекмеджето лесно се реже.
Но трябва да се има едно на ум и при такива планове:
Тъй като за 12 г. подмених всички вградени уреди в къщи (някои и повече от веднъж) вече имам опит, че между различните производители има малки разлики в размерите  - някъде мм, други до 3 см (в трите равнини това), но докато не сложиш новия уред няма как да го установиш.

# 460
Desem, тази MW 40 cm /13 l за вграждане ли е или не. Може ли модел по-конкретно?

# 461
  • София
Не, свободно стояща е, мислех да я слагам в шкаф - в долния ред ( сегашната ми в така, но над пералня и  фурна), но се наложи да сменя първоначалната идея. Мъж ми държеше на голям шкаф под мивката и не остана място за нея.

Екзотика
Whirl­pool MAX 38 SL Mi­kro­wel­le 13l with Quarz­grill silver https://amzn.eu/d/6ZQoHX0
Компромис е малко и цвета, нямах голям избор като я купувах.
От Амазон.де е беше с безплатна доставка до България, иначе се намират и тук с транспорни дефекти/върнати, но не посмях да рискувам...надявам се да издържи няколко години.

# 462
  • София
Момичета, как подхождате по отношение на хладилниците - вградени или свободно стоящи?
И ако са вградени, трудно ли е да се намери точно същия размер, когато стария се развали и трябва да се вгради нов?
Ясно е, че имам опит само със свободно стоящ. Wink Събирам плюсове и минуси, за да взема решение Simple Smile

Благодаря!

# 463
  • Варна
.♥.Петя.♥., аз също съм в чуденка за двата вида кой да предпочета. Има си плюсове и минуси.
Хладилниците за вграждане са с по-малък вътрешен обем от свободностоящите. Има вече и по-широки по 70 см, но са и доста скъпи. Това, което на мен не ми харесва е, че цокълът обикновено се прави 20 см, заради вентилацията може би, съответно и на цялата кухня трябва да е 20 см. Направих такава кухня на майка ми и лекинко ме дразни този цокъл. Иначе външно ми е по-красиво с вграден хладилник.

# 464
  • София
Момичета, как подхождате по отношение на хладилниците - вградени или свободно стоящи?
И ако са вградени, трудно ли е да се намери точно същия размер, когато стария се развали и трябва да се вгради нов?
Ясно е, че имам опит само със свободно стоящ. Wink Събирам плюсове и минуси, за да взема решение Simple Smile

Благодаря!

И аз имах такова колебание, но накрая реших да е свободностоящ. Основният минус на вградените е малкият им обем. Например, един комбиниран хладилник с фризер от най-разпространения стандартен размер за вграждане (177 см) предлага около 180-190 литра хладилна част и 70-80 литра фризерна част, докато един свободностоящ с най-популярните размери 185х60 см заема почти същото място в помещението, но предлага хладилна част от 205 до 220 литра и фризер - от 80 до над 100 литра.

Намирането на вграден хладилник със стандартни размери не е трудно, но изборът на модели е по-малък, а изборът на конфигурации - още по-малък. Например, аз търсих хладилник без фризер и изборът се свеждаше до 2-3 модела от 1 марка. Конфигурации с горен фризер пък изобщо не се предлагат, най-много да се намерят пак 2-3 модела с 30-литрова камера отгоре. На това отгоре и цените им са по-високи.

Накрая оставих ниша за свободностоящ и се получи много добре - вижда се, съчетава се с другите уреди, красив е, голям е (близо 400 литра) и ми върши чудесна работа.

П.П. Връщам се да допълня: Вградените хладилници са много добро решение за малки жилища. Там така или иначе обемът е малък, но поне вграденият хладилник е по-прибран и не стърчи излишно. Имам едно „двустайно“ жилище от около 40 кв.м, в което всеки сантиметър е важен и затова хладилникът там е вграден. Една приятелка пък си купи също „двустайно“, състоящо се от детска стая и още едно помещение, което трябваше да стане дневна, кухня, трапезария и нейна стая. За да има място за всичко, единственото разумно решение беше вграден хладилник.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 00:21 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт