Нашите кухни - тема 98

  • 40 444
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 7 952
Кубратова, кой аерозолен препарат за индукционни ползваш?
Някъде го бях поствала, ама пак ще видя сегашния (че ползвах два-три вида, каквото ми попадне). На д-р Бекман се оказа. Аз много не заглеждам, досега всичките са ми вършили работа, гледам само да е за индукцион и после забравям какво съм купила Simple Smile
Имаше и едни много удобни влажни кърпички, с тях пък съвсем мързеливо се почистваше, но сега не ги намирам.

# 61
  • Мнения: 1 267
А, на д-р Бекман имам и аз, но е крем. Питах за аерозол, че такъв не съм ползвала.

# 62
  • Варна
  • Мнения: 1 232
Аз ползвам обикновен аерозол за стъкло и микрофибърна кърпа. Идеално е.

Desem, извинявай, ако съм те обидила с нещо. Разбира се, че може твоите съдове да са по-скъпи от твоите котлони и да си ги обичаш много. Но от първия ти пост излезе, че съдовете за индукция по принцип са по-скъпи от самата индукция. Това имах предвид, че не е вярно и заблуждава хората. Hug

# 63
  • Мнения: 7 952
А, на д-р Бекман имам и аз, но е крем. Питах за аерозол, че такъв не съм ползвала.
Е, същото, но се нанася по-мързеливо, даже и да дремеш вечер - фъскаш, бръскаш и си готова Simple Smile

# 64
  • Мнения: 52 425
А как разбрате даден съд дали става за индукция, или по-скоро дали ще работи на индукция. За новата кухня ест. взехме индукционни котлони, а имам стари съдове за готвене, който не са обузначени и не знам дали ще стават, не съм сигурна и за материала им. Как да разбера?

Класическата проба е с магнит. Ако "лепи" здраво значи стават. Иначе ставащите си имат и знак - една спирала.




Иначе моя го чистя според кефа си - с швамтух,  с мокра кърпичка за кухни от Лидл, със спрей за прозорци (обикновен) или с Меглио.  Винаги първо влажното, а после полиране с кухненска хартия.

# 65
  • Мнения: 1 249
А някой има ли сравнителен поглед от опит между индукция и газ?
Много се чудих преди 4 години на кое да заложа, но в крайна сметка при газифицирано жилище заложих на газовите котлони. Принципно не съжалявам, ама ей така ме гризе любопитството.

# 66
  • Мнения: 7 952
Цитат на: sisku link=topic=1687532.msg48560292#msнg48560292 date=1726544533
А някой има ли сравнителен поглед от опит между индукция и газ?
Много се чудих преди 4 години на кое да заложа, но в крайна сметка при газифицирано жилище заложих на газовите котлони. Принципно не съжалявам, ама ей така ме гризе любопитството.
Аз съм ползвала газ и индукция, не бих помирисала вече газ и в прекия, и в преносния смисъл Simple Smile
Професионалните готвачи обаче предпочитат газ, но този въпрос оставям настрани, тъй като си говорим за домашна кухня. Единствено уок не можеш да загрееш, както на газ, но пък когато ти трябва висока температура за някои храни, индукционът е равностоен. Плюсовете са изключително лесната поддръжка и на котлоните, и на съдовете (с газ често почерняват дъната им), много по-прецизното и с повече степени регулиране на температурата по цялата повърхност на съда и оттам равномерното му нагряване (ако трябва да намалиш силно степента на газов котлон, на практика част от съда не се нагрява, а само центърът, освен ако съдът не е чугун или с много дебело дъно, което да не се охлажда бързо), някои неща не мога да приготвя на газов котлон директно - напр. споменах и вчера топенето на шоколад, сирена, варене на млечни и яйчни кремове, които биха изисквали водна баня или най-малкото незалепващи съдове, въобще - по-деликатни храни, докато на индукцион ги приготвям директно и то в стоманени съдове, без опасност да залепват или загарят...
Отделно по-високият риск при работа с открит огън, както и с газ - системата изисква повече внимание и наблюдение, макар и съвременните газови котлони също да са снабдени с таймери и сензори за изтичане на газ например.
Ако газта идва централно до котлоните, иди дойди, но ако трябва и бутилка с газ да се зарежда и следи да е пълна, съвсем бих се отказала. Ако е централно, трябва да се отдели кухнята задължително с врата от другите помещения, няма как да е в дневната, както напоследък се проектира.

# 67
  • Мнения: 8 102
Имам и двете и ги ползвам 50/50 годишно в различни имоти. При газта ми се нагрява всичко! Сложих рафт за подправки на страницата на колона отделена 20 см встрани и на около 55 см във височина. Рафтът се разпадна (разлепи) на втория месец при употреба на газовите котлони, като се има предвид, че основно се ползват по-отдалечените от него котлони.
Дръжките на тенджери и тигани забрави да пипнеш с голи ръце!
Дори газовият плот да е със стъкло, пак остават за почистване решетките и около копчетата!

Единствената причина, за да ги ползвам е, че имаме ниска мощност и предпазителят пада ако включа индукцията (портативен котлон имам и там), миялна и бойлер...

# 68
  • Мнения: 52 425
Газов котлон значи открит огън със своите рискове. Трябва по-голямо отстояние на аспиратор и шкафчета, понякога се поврежда гърбът зад котлоните. Освен това дъната на съдовете почерняват, има риск от изтичане, ако нещо изкипи или се разлее загаря и става много трудно измиваемо.
Предимствата са при уок тиган и при тежки чугунени съдове, защото няма риск да се надраска или счупи керамичния плот. 

# 69
  • Мнения: 1 267
Аз използвам много често уок на индукцията. Не знам какво му е по-зле отколкото на газов котон.

# 70
  • Мнения: 7 952
Аз използвам много често уок на индукцията. Не знам какво му е по-зле отколкото на газов котон.
Ами, огънят при газовия котлон обхваща и стените на съда, което е и целта на специалната форма на тигана, а при индукцията стените трябва да се нагреят индиректно от дъното, което променя (намалява) температурата.

# 71
  • Мнения: 1 267
Да, ясно. На мен обаче ми е много удобен при приготвяне на зеленчуци  и си го ползвам редовно, нищо, че може да е с намалена температура на стените. Вероятно се губи ефекта на бързото загряване на храните, но голяма работа.

# 72
  • Мнения: 7 952
Да, принципно може да се ползва, не е фатална разликата, но за перфекционистите (като сина ми) има огромно значение. 
Аз напоследък си правя зеленчуците на фурна (на режим грил и вентилатор, температура 200-250 градуса, предварително загрята фурна, четвърто ниво от пет, т.е. не най-близо до грила, евентуално последните 3-4 минути може да преместя на последното ниво) - слагам хартия за печене в тавата на фурната, нареждам зеленчуците (всякакви), поръсвам с малко зехтин, сол, няколко капки соев сос, малко кленов сироп или сок от нар и пека около половин час - стават като на тиган, ама не пръскат мазно и не бърша плотове  Simple Smile
Може и само със сол и мазнина, просто разнообразявам с другите съставки, придават по-пикантен вкус.

# 73
  • София
  • Мнения: 9 082
Lady April,
не е до любов, но при налични, икономични (на 1-2 от 9 на котлона ) и лесно почистващи се, се ползват (на снимката е 9, за да се вижда светлината, че се събират 2 бр. върху котлоните).
Както писа Черна станция с теста с магнита се проверяват съдовете.

# 74
  • Мнения: 7 952
Удобството на газовия котлон го виждам единствено в това, че е алтернативен източник, ако няма ток и не си на село - там може и огън да си запалиш в краен случай. Аз бих го направила, ако нямам сутрин кафе, за друго нещо няма да се моря, ама без кафе съм заплаха за домашните Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт