Нашите кухни - тема 98

  • 40 453
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 952
Всъщност мнението дори не касае котлоните като такива, а че липсвали съдове за него на потребителката. Ами питащата може и да си има подходящи съдове, а може и да си купи - действително, както са казали по-горе, на Икеа съвсем не са скъпи, аз имам и техни, имам и на WMF, както и други. Не усетих въобще някаква финансова тежест на фона на финансите за ремонт и обзавеждане на кухнята. Направо ми се вижда несериозно да се отрече цяла съвременна и изключително удобна технология заради неподходящи съдове.  Надявам се питащата да се е преместила в темата за котлоните и да се информира подробно.

# 46
  • Мнения: 3 765
Кои други съдове, освен тефлон не стават за индукция?
Аз нямам индукционен плот все още, но всичките ми тенджери и тигани, освен един тефал за палачинки, стават за индукция без да съм гледала това, когато ги купувам.

# 47
  • Мнения: 7 952
Кои други съдове, освен тефлон не стават за индукция?
Аз нямам индукционен плот все още, но всичките ми тенджери и тигани, освен един тефал за палачинки, стават за индукция без да съм гледала това, когато ги купувам.
Алуминиевите съдове принципно, освен ако не са с феромагнитна вложка на дъното, но дори и така не са за препоръчване - не всички загряват добре. Най-добре стоманени или емайлирани, но старите емайлирани имат на дъното една вдлъбнатина, която е нежелателна (котлонът си работи със съда, но във вдлъбнатината се образува конденз при загряване и може съдът да се плъзга върху котлона), т.е. трябва да са равни. Има и чугунени за индукцион.

# 48
  • София
  • Мнения: 9 082
Lady April,
Защо да не е вярно?!
"Доказателство" съм публикувала в тази тема във връзка с обсъжданията " 2ка срещу 4ка", събират ли се два съда върху 2ка
Скрит текст:



Тенжерите ми са 3 бр. (всъщност едното е "тиган" - като много плитка тенджера, ужасно тежък и празен трудно се вдига с една ръка, няма го на по-горе), най-малката е по-скъпа от стъклокерамиката ми.
Ретро са, по онова време не е била използвана индукцията за целите на готвенето.
"Черната" серия, никакви признаци да ме изоставят, дори и след като децата ми решиха да се изявяват в кухнята, че са ми и "наследство", и все още изглеждат като нови, след 30+ г. (Следващата сесия - "белите", вече са и за индукция).
Скрит текст:

Не съм правила ползвала индукция, но за да сваря картофи е достатъчно да заври водата в тенджерата и да изключа котлона веднага след това. Случайно откритие при спешно излизане, преди това за мен бяха добре изглеждащи съдове на безумна цена... промяната на мнението допринесе и до това да допълня с някои неща.
Тиганът на снимката е нов - 6+г.

Индукцията може да има много предимства, но споделих моята гледна точка, защо не е избрах индукция.
Живот и здрав, ако изчезне обикновената стъклокерамика ще ми трябва адаптер.
Ако днес трябва да избирам между съдове и плот, бих платила повече за съдове, но признавам, че е на база преживяно и след изхвърлени N-бр.

АТМските са лят алуминий, но са съвместими с индукция.

# 49
  • Мнения: 1 544
Моите емайлирани тенджери си стават идеално на индукцията и не правят конденз. Просто не загряват толкова светкавично, като стоманените. Тефал също правят тиганите си за индукция вече. Имам от тяхната серия два тигана и пасват чудно. Така или иначе един тефлонов тиган не се ползва много дълго ( или поне ние ги сменяме често, тъй като се надират). Единствено алуминиевите тенджери не сработват и медните, мисля

# 50
  • Мнения: 1 886
Какво пък толкова е това несравнимо удобство при индукцията. Котлон като котлон.

# 51
  • Мнения: 52 428
Какво пък толкова е това несравнимо удобство при индукцията. Котлон като котлон.

- Oсновното такова е, че няма нужда от здраво чистене. Нито стъргалки, нито търкане със специални препарати. Само се забърсва.
- После идват по-голямо бързодействие.
- По-точно регулиране, при това моментално.
- По-икономично.
- По-безопасно - не можеш да се изгориш, а и нищо покапало не загаря.

# 52
  • Мнения: 1 886
После идват по-голямо бързодействие.
- По-точно регулиране, при това моментално.
Това какво означава, обяснете ми.

# 53
  • Мнения: 1 267
По-бързо загрява, по-бързо намаля температурата като се понижи степента. Спира веднага процеса на варене например като изключиш котлона. Има половин степен за регулиране на топлината. Има функция за много бързо загяване (бустер)...

И аз съм за индукцията. На мен ми се наложи да сменя буквално всички тенджери и тигани, защото се оказа, че не стават. Единият комплект от 5 тенджери ми беше много хубав, доста скъп и почти нов - стоманени съдове, двойно дъно, супер бяха.  В началото се стресирах, че не стават, защото бях чела, че стоманените стават, но, оказа се, не всички Smile Ами подарих го и не съжалявам. И тиганите изчезнха - един грил, един 24 см. и един 28 см., и те доста добро качество, почти нови и немски. И тях харизах. В крайна сметка има някави плочи за преход между индукцията и съдовете, но четох, че не е много икономично и удобно, и аз лично се съм се възползвала от тази опция.

Много, много по-удобно и функционално е с индукция от където и да го поледнеш.

# 54
  • Мнения: 947
А как разбрате даден съд дали става за индукция, или по-скоро дали ще работи на индукция. За новата кухня ест. взехме индукционни котлони, а имам стари съдове за готвене, който не са обузначени и не знам дали ще стават, не съм сигурна и за материала им. Как да разбера?

# 55
  • Мнения: 7 952
Пробваш дали работи котлонът със съда и как работи - направи паралелна проба със съд, който знаеш със сигурност, че е предназначен за индукция - на същия котлон, със същото количество течност, на еднаква степен (напр. на бууст), т.е. при равни условия. И гледай дали съдовете отдолу са равни (ако са емайлирани), че някои от старите емайлирани тенджери са с кръгла вдлъбнатина и в нея се образува конденз при загряване на студена течност, имах такива и не ги ползвам, но стари равни тенджери - да. Алуминият е принципно неподходящ, писала съм по-горе. 

# 56
  • Мнения: 947
И аз така си ги представях нещата, благодаря много!

# 57
  • София
  • Мнения: 12 909
И аз навремето си смених съдовете, но бих го направила пак, ако се налага само и само да съм с индукция.
Вече е написано горе, но това, че нищо не загаря и чистенето е детска игра само то би ми било достатъчна причина да съм с тях.
Няма риск да се изгори дете, загрява изключително бързо. Около мен масово след моите препоръки колеги си взеха индукция котлон и всички също са много доволни.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 11:56 от Aila

# 58
  • Мнения: 7 952
Да, и аз бих купила многократно нови съдове, но не бих се върнала на друга технология Simple Smile
Дори неща, които преди съм приготвяла на водна баня, сега правя директно на котлона в един съд, напр. топя шоколад. За мен особено ценно е, че пести време, което не забелязваме как изтича, докато се суетим около регулирането на конвенционалните котлони - пък да дебнеш по-дълго да заври, че и да не изкипи, ако е на силна степен, пък да регулираш до закъкряне, пък кога да изключиш, че после котлонът да не топли цялата кухня...
Почистването също е голям плюс, спор няма. Стъргалка и кремообразен почистващ препарат въобще не съм ползвала, така си стоят - чакам малко да се охлади, почиствам само с течен аерозолен за индукцион, забърсвам с домакинска хартия и толкова.

# 59
  • Мнения: 1 267
Кубратова, кой аерозолен препарат за индукционни ползваш?

Общи условия

Активация на акаунт