Нашите кухни - тема 98

• 40 413
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравейте, мили хора. Тепърва ни предстои да правим кухнята на мечтите си и гледам всякакви хитрости, с които да скрия каквото мога и да я направя максимално функционална.

Имам един въпрос към хората с вградени мивки (мноого ми харесват). Къде си сушите чиниите? Много ми е грозен този кич отстрани на мивката, натрупан отгоре отгоре с чаши, чинии, висящи по няколко дни. За миалната ясно, че ще я има, но някой път има 1-2-3 чинии, които мия на ръка и някъде трябва да съхнат.

Какви са вариантите?

# 616
Отцедникът за чинии няма общо с вградената мивка (предполагам става дума за мивка под плот?). Каквато и да е мивката, той си е там. И някои не са грозни, а и защо чиниите да стоят с дни?
Иначе има вариант с вградени отцедници, с плюсове и минуси, разбира се. Може те да са за теб.
https://cdn.technomarket.bg/ng/media/cache/mid_thumb/uploads/mar … D0%A5120.jpg.webp

# 617
  • София
Малко беше пресилено това със стоенето с дни, но се е случвало да съм излизала за работа в 6ч и да се прибера в 21ч скапана и са стояли поне ден-два. Просто не ми харесва и дъската под отцедника събира вода, която ако не забележиш, или игнорираш, става като жабарник. Същото е и с приборите.

Това, което показахте, има ли някакъв отвор отдолу, откъдето да изтича водата? Виждала съм го този вариант, но ме е страх, че ще задържа влага в шкафа.

# 618
Никаква влага не задържа в шкафа. Стандартно има тавичка отдолу.
Ама и много сушилки за чинии за плота вече имат тръбичка на тавата, която отцежда водата в мивката.

# 619
Първо, за каква дъска говорим? Мивка под плот се слага на каменен плот и рядко на масивен дървен.
После защо на дъската, като отцедниците си имат ваничка. И по мои впечатления водата се изпарява доста бързо.
А вградените отцедници могат да са и в шкаф без дъно и всичко да се стича уж в мивката, но и извън нея, което аз не харесвам.
Друг вариант е да ползваш миялната за сушилня.

# 620
Всякои измито на ръка нещо подсушавам с кърпа. Не държа нищо отгоре с идеята да се суши. Имам отцедник на мивката за да ги оставя там след като го измия. После ги бърша.

# 621
Щом има СМ, не виждам аз лично нужда и от сушилник - бях купила един малък сгъваем с идеята да се ползва при нужда, а основно да стои прибран  - такъв, но в бял цвят: https://www.emag.bg/plastmasov-i-tekstilen-sushilnik-za-sydove-s … 156/pd/D0CYQNYBM/
В крайна сметка не го и ползвах и сега стои в най-високия шкаф на кухнята.
 Две-три дребни неща, които се налага да мия на ръка, подсушавам веднага и прибирам, няма защо да ми се мотае цял сушилник и да заема място, хеле пък да отделя цял горен шкаф за целта, когато мястото ми е ценно за друго.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 11:19 от Кубратова

# 622
  • София
Всякои измито на ръка нещо подсушавам с кърпа. Не държа нищо отгоре с идеята да се суши. Имам отцедник на мивката за да ги оставя там след като го измия. После ги бърша.

И аз така правя, и ми е много приятно да е така.

А, момичета, къде ви стоят чиниите - в горен или долен шкаф?

# 623
  • Варна
Аз държа чаши и чинии горе. Съдове за готвене и купи държа в чекмеджета. Но като се замисля, това е само защото имам доста горни шкафове до мивка и миялна, а по-малко чекмеджета. Около котлона и фурната е обратно - по-малко горни шкафове, повече чекмеджета.

# 624
Чиниите са от тежките неща (комплекти от по 12) и ги държа долу, заедно с тенджери, тави и прочее. Чашите са горе. Още повече, че чашите изискват по-внимателно вадене и слагане и е хубаво да са на нивото на очите, докато с чиниите какво?

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 13:10 от Черна станция

# 625
  • София
Сушилник за съдове: от както ползвам съдомиялна, такова чудо нямам. Работи ли съдомиялната, нищичко на ръка, с изключение, ако нещо ми трябва веднага за ползване. Ако случайно остане нещо което не се събира, се пуска 2ра. В случаите когато заменяхме съдомиялната ползвах памучна кърпа.
Ако е имало дни когато се цапат по "1-2 чинии", просто не затварям и пускам през ден.
Обикновено съдовете от през деня се събират вътре и като се прибера от работа пускам, а след вечеря още една.

Съхранение на посуда: винаги съм била с малка кухня - първата по необходимост, след това осъзнато, и основното съхранение в горните шкафове.
Първоначално всичките ми чинии и чаши бяха в горни шкафове, да не са достъпни за малки ръчички. След като малките ръчки бяха включени е подреждане на масата свалих "използваните" чинии и чаши (за кафе, чай и ниски водни) в чекмедже.

# 626
  • София
Чинии, чаши и купи - горе.

# 627
Аз съм на принципа на ЧС - тежките неща в долните шкафове. Т.е. чинии в долните шкафове. Порцеланът тежи.
Може и да изглежда смешно, може да кажат - при мен е така, може да кажат - има нам-си-какви дюбели (знам, че има всякакви видове), но мен ме е страх от падане на горни шкафове. На един съсед му беше паднал горен шкаф, при Пернишкото земетресение. При другите съседи нямаше такива проблеми. Явно зависи как е направено. Но след като аз не съм инженер/майстор да преценя как да бъдат закачени, нито мога да проконтролирам дали са закачени качествено, предпочитам тежкото да стои на земята.
Ако са няколко чинии като за Airbnb жилище - тогава да.

# 628
Чинии, купи за ежедневна употреба в чекмеджета долу, чаши в шкаф горе.

# 629
  • ...живея на последния етаж...
Ако случайно реша да измия нещо на ръка, го слагам за отцеждане в миялната. Но това се случва рядко. И аз като писалите по нагоре, всичко мия в СМ и ако останат съдове, пускам още една. Никога не съм го разбирала това да измия 2-3 чинии и няколко чаши набързо. Ценете си времето.

Общи условия

Активация на акаунт