Нашите кухни - тема 98

• 40 927
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
  • София
е, чак пък. Аз под и гръб не бих обвързала да са еднакви. А за контакти, дръжки и подобни... те повече някак се връзват към техника, лампи, врати и первази, смесител... не толкова към под и гръб.

# 91
Някоя от вас ползвала ли е синтерована керамика за кухненски плот? Или поне да има някакви отзиви от приятели/познати. Представиха ми я като доста по-устойчива от техническия камък.

Със сигурност е най-устойчивия вариант, на високи температури, киселини, препарати, петна, изобщо от тази гледна точка най-добрия избор. Монтажът е трики моментът, на познати се спука като хлопна мъжа по него - реакция на разказан виц от гости, да не си помислите, че е била приложена сила някаква. Ръбовете са другото слабо място. Слагат метални траверси за да го държат, шкафовете трябва да са идеално нивелирани. Това накратко, отзиви от близки и мебелист с някакъв опит. Аз го мислих дълго, реших че не си струва, няма да му треперя, при тези цени съм мерси.
Разлики има и по-голям риск в зависимост от дебелината и производителя.

# 92
Аз съм с керамични плотове и гръб, не знам сентирована керамика ли е или какво точно. Лесно се поддържат, не се нараняват така както дървените (по-трудно се драскат), издържат топлина, не попиват мазнини и цветове (напр. куркума, вино и т.н.), казват (чела съм проувания по въпроса), че са по-устойчиви от даже от естествения гранит. И са много, много красиви - има ги във всякакви варианти на цветове и шарки. Една идея са по-добри (като характериситки и визия) от технчески камък. Има сравнения в интернет, може да се види за и против. Има и много клипчета в интернет, в които обясняват пак за и против. Обаче, наистина трябва да се пазят по ръбовете! И да не падне нещо тежко и ръбесто от горен шкаф. Недостатък е цената, но и техническият камък е в този диапазон, е може би малко по-евтин, но малко, а и гранитът също. Нямаше драма с монтажа, хем е на ъгъл Г-образна кухня). Първо се слагат долни шкафове, за да се вземат размери. Това е досадното. Е, че трябва да е нивелирано - трябва. По мое мнение не само за такива плотове трябва да е правилен монтажа.

Не знам 4 bld за какви траверси говори. И това, че някой е удалрил по плота и той се е спукал....или трябва да е ударил яко, или трбява да е имало дефект - някаква шупла, трудно забележима пукнатина. Абе това е все едно гранитогрес (много е подобно). Сигурно все пак зависи и от качеството на материала как ще се държи плота.

Аз лично много се чудих на какво да се спра (технически камък, естествен гранит и керамика ми бяха опциите, дървените плотове не са ми по сърце някак, а термотплот + плочки за гръб имах и ми беше втръснало), ходих да гледам на място, гледах в интернет и накрая избрах този вариант. Към две години (по-малко) ги ползвам, няма драма в къщи, обаче им се кефя във всеки един момент и не съжалявам и за минута, че ги сложихме!

# 93
За мен най-доброто е гранитогресът (който също е керамика) - по-твърд е и по-трудно се драска от гранит и технически камък, абсолютно не попива, издържа на топлина... Но няма голямо предлагане.

# 94
Ами то май се води гресно-керамчина смес, което, доколкото разбрах е като гранитогрес, доста подобно като технология.

# 95
Толкова ли са нежни ръбовете? Аз както не пазя, не знам знам дали ми е вариант. Често ми се случва да чукна без да искам с тенджера, някое дете да направи беля...

# 96
Има варианти за ремонт на счупена керамика, да не се стига до там . Чак нежни не са, но трябва да се пазят. Все пак предният ръб е обработен има чело, не е чак такъв проблем. Но вижте в интернет има клипчета точно за това. Той и гранитът се чупи, гранитогресът също. Отлюспва е по-точен термин може би. Като цяло, това е много издържлив материал.

# 97
Толкова ли са нежни ръбовете? Аз както не пазя, не знам знам дали ми е вариант. Често ми се случва да чукна без да искам с тенджера, някое дете да направи беля...

Ръб се очуква от каквото и да е направен. Радикалното решение на проблема е заоблени чела.
Не намирам добри снимки, но за идеята:

НЕ така:

А така:

Моят плот от технически камък обаче е с ръб (дизайн, какво да се прави) и веднъж една доста тежка и плътна стъклена чаша падна точно на ръбчето. Нащърби го и умрях от яд. Но половинката го поправи с някаква смес от Баухаус и сега практически не личи.

# 98
За чупенето е така с облите ръбове, по-устойчиви са. Но като дизайн е малко демоде това с облите ръбове. Е, ако се търси предимно практичност...

# 99
Аз не полагам специални усилия за запазване на плота, случвало се е да чукна туй онуй (пълна тенджера например), но няма засега поражения - 4-годишен гранит.
Не мога да си представя каква пък чак по-голяма устойчивост от тази на гранит ще се иска за механична здравина, киселини, хранителни продукти и т.н, все пак са само кухни, не химически лаборатории или авторемонтни работилници. Гранитът държи и на оцветители (чувам, че имало някакъв много светъл, поемащ оцветявания, но не съм виждала лично, моят е тъмно зелен и дори не мисля какво слагам върху него).

# 100
Ами кухни са, именно, слагаме топло, бършем с препарати, пръскат мазнини, драскаме с ножове, разливаме, пожълтява, почервенява, попива... ето, например истинският мрамор попива мазнини и остават петна, независимо от импрегнацията понякога. Гранитът също, за някои продукти. Не издържат толкова на горещо, на киселини и прочие, гранитът няма толкова цветове... и така нататък. Както казах има много инфо в интернет, за технологиите, за и против, който го интересвуа, може да види. В крайна сметка, винаги излизат нови материали, за които си казваме: "е, какво пък толкова, за какво ни е това сега?..." С малко проучване, всеки може да прецени дали иска да се довери на новото, дали му харесва и вършат работа тези по-различни или update-вани показатели, или ще си кара с нещо по-старо, традиционно, но доказано във времето.

# 101
Като сте отворили темата за плотове - някой с впечатления за дървените плотове на KAINDL? Със заоблен ръб, ако е от значение

# 102
Радвам се, че се включи Alia с реален опит, както написах, моят е на чужд гръб и теоретичен от четене в интернет. Причината за цялото разследване е, че аз самата съм убедена в многото предимства на керамиката/синтерования камък/гранитогреса, но идеята, че плот за 5 цифрена сума може да стане на парчета при едно нещастно стечение на обстоятелствата определено ме спира. Чела съм в чужди форуми за паднала диня от 20см, която е счупила такъв плот, за чукнат ръб със стъклена чаша или бутилка и т.н. Произволни снимки от интернет:
Скрит текст:

За подобно подсилване на шкафовете става думи с метални "греди"
Скрит текст:
Отделно и подложка под плота, което например се прави и при гранитните плотове. Сегашната ми кухня е с такъв плот и мебелиста не остави шкафовете "кухи", а им сложи и горе... дъно, бяга ми точната дума.
https://lamontbros.com/kitchen/dekton-sintered-stone-countertops … t-product-review/
ето една статия за Дектон, който се води едва ли не най-здравия вариант

Alia твоят плот с каква дебелина е? От цялото проучване аз останах с впечатление, че под 20мм е проблематично, особено където има отвори за плот и мивка.

# 103
Някои има ли смесител Cascada с цветно гъвкаво тяло? Ок ли е като качество?

# 104
Купих такъв на баба, на Интер керамик, а за вкъщи от същия вид, само че за монтаж на мивка. За сега сме доволни, но ги ползваме от 4 месеца, та е рано за трайни впечатления за качество. При баба е на външна мивка, която обаче не е изложена изцяло на външните атмосферни влияния. Т.е. зимата изпитва студ, но не я вали дъжд и не я духа вятър. Под един навес е. Та искам да видя колко време ще издържи преди да ръждяса и дали изобщо ще се случи. Предходния смесител издържа две години, ама беше някакъв най-обикновен, на неизвестна марка.

Общи условия

Активация на акаунт