Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 105
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Аз се повтарям вече за не знам кой път, но ако ти е интересно да излезеш извън отъпканите туристически пътеки, можеш да видиш Гравина или Таранто. За мен бяха безкрайно интересни и вълнуващи посещения. Там се усеща дух и атмосфера без напудреното за туристи.
* Пишейки утъпкани, редакторът го подчерта като грешно изписване. Справка в Гугъл извади, че до 2002г са били дублетни форми, но вече правилно е само отъпкани. И хич не ми звучи. 🙃

# 196
Приемам идеи за някое готино градче освен Бари, Остуни, Матера, Алберобело, Полиняно, Монополи, Локоротондо, Мартина Франка.
Чистернино, Челие Месапика.
На север от Бари по крайбрежието - Джовинацо, Молфета, Трани (виждам, че не сте ходили натам).

Разочарование за нас се оказа Алтамура.
И аз не мога да го понасям това отъпкани и упорствам с у, но тъй е новата норма.

# 197
Аз се повтарям вече за не знам кой път, но ако ти е интересно да излезеш извън отъпканите туристически пътеки, можеш да видиш Гравина или Таранто. За мен бяха безкрайно интересни и вълнуващи посещения. Там се усеща дух и атмосфера без напудреното за туристи.
* Пишейки утъпкани, редакторът го подчерта като грешно изписване. Справка в Гугъл извади, че до 2002г са били дублетни форми, но вече правилно е само отъпкани. И хич не ми звучи. 🙃

След Неапол не мислех, че мога да видя по-мърляв град, но Таранто ме изненада.
И въпреки, че обикалях историческата част посред бял ден, и то лятоска, си ме беше страх. Пусто, мръсно, занемарено и чат-пат някой странен субект изскача, колкото да ти изкара акъла:)
Противно на усещането в реално време, се съгласявам, че без туристи атмосферата е адски автентична и изобщо не съжалявам.

# 198
Някой би ли направил "реклама" на място за няколко нощувки в Бари от 4-ма. Wink
Иде реч чак за лятото, та ако е близо до морето ще е в плюс.

RebelHeart, krem4et0, благодаря за отговорите на предното питане!

# 199
  • София
Букнала съм един апартамент за този уикенд, ако ми хареса ще пиша. 2 спални.

# 200
Аз, но не е близо до морето.

# 201
  • София
Някой би ли направил "реклама" на място за няколко нощувки в Бари от 4-ма. Wink

Миналото лято бяхме отседнали в Бари в един от най-добрите апартаменти, които сме ползвали в различни страни.
Най-чистият апартамент, в който сме били / а те са повече от 50/ , с прекрасна панорамна тераса за лятото, две спални, отделна дневна, отделна кухня, две бани, кафе машина с оставени капсули за кафе за всички дни от престоя ни, заредени сокове, вино в хладилника.
На изключително централно и безопасно място- точно срещу Университета.
На 10 тина минутки пеша от гарата. На 50 метра от спирката на автобусите, които отиват до плажа, Пристанището и Стария град. Всеки ден ходихме на плаж с тях.
В близост до много супер маркети и заведения. Невероятно отзивчиви домакини, които ни бябха приготвили и прясно изпечена фокача за пристигането ни.
https://bg.airbnb.com/rooms/50084926

# 202
Роже, супер описание, много благодаря, ще го помислим, защото за един от дните вероятно е заето вече, защото не ми дава да резервирам и него. Вариант е да отидем 1 ден другаде и после в Бари. Wink

# 203
  • София
Роже, супер описание, много благодаря, ще го помислим, защото за един от дните вероятно е заето вече, защото не ми дава да резервирам и него. Вариант е да отидем 1 ден другаде и после в Бари. Wink
Матера, за да я видите на тъмно. Wink

# 204
  • Варна
Здравейте и от мен! Върнахме се вчера, бяхме група от 4 възрастни и 3 деца. Бях питала преди да тръгнем, за места за хапване късно вечер, когато пристигнем след 22 ч.
Оказа се, след дълго търсене, че има. Намерихме две - три пицарии, в които главно хапваха местните или вземаха за в къщи. Имаше опашка и се чакаше за място, иначе изглеждаха като закусвални. Магазини няма, работеха до към 20 ч.
Посетихме много места, благодарение на информацията от групата се ориентирахме чудесно. Единствено не бяхме разбрали, че зоосафарито не работи по това време на годината. Само събота и неделя до 14 ч. Ние отидохме с влак до Фазано, чакахме автобус - няма, звъняхме на таксито - почивало, звъннахме на зоопарка - няма изобщо влакче Simple Smile тръгнахме си разочаровани, но на връщане минахме през непланирани дестинации:)
Видяхме билборд, че ще има цирк в Монополи, имаше нарисуван жираф (а ние заради него искахме да ходим на сафарито). Та отидохме на цирк и какво да ви кажа - най-хубавия, който съм виждала. Имаше камили, жираф, лъв, тигри, номера с моторите в сферата, беше страхотно. Цената беше на промоция през сайта им 9 евро на човек, иначе на място 20 евро.
В сайта пише, че декември ще бъдат в Бари, препоръчвам Simple Smile
Та видяхме и жирафа, пускаха зад кулисите при животните, за 2 евро Simple Smile
Страхотна дестинация! Със сигурност пак ще се върнем за сафарито ❤🇮🇹
П.П. Никой не ни е проверявал размери на чанти, багажи, навръщане минахме даже с торбичка с храна, която ни беше останала. Пътуването беше лесно, на отиване с Раян - беше мръсен самолета и занемарен, на връщане с уиз - беше класи по-хубаво 🤔 нямаше забавяния. От летището до апартамента (в близост до стария град), отидохме с автобус 16. На връщане - с влак, който хванахме от Централе, и спира директно в летището. Определено препоръчвам влака. Нашия домакин беше ни написал, че ще имаме да вървим много, от Централе до стария град, но това е незначително разстояние предвид удобството и бързината с която стигнахме до летището Simple Smile
За хора като мен, които не консумират захар и тесто - няма нищо, буквално нищо. Последния ден намерих ресторант, където хапвах джолан:) останалите дни изкарах на ядки и протеинови барове 🤣🙈 тези хора наистина ядат само и единствено пици, фокачи и кроасани 🫶

# 205
  • София
Матера, за да я видите на тъмно. Wink
Чудесно предложение на Таня. Матера вечерта е невероятно красива.
Ако се възползвате от препоръката на Таня можете да наемете две стаи в Lo splendore dei Sassi.
Страхотно местоположение в центъра на града и една от най-красивите гледки от панорамната тераса към сасите.
Тъй като собственикът отдава три самостоятелни стаи наемете задължително голямата стая с тераса, за да можете да се любувате на всичките красоти  и една от другите.
https://www.booking.com/hotel/it/lo-splendore-dei-sassi.bg.html? … 765&from_list=1#_

# 206
И ние бяхме в Lo splendore di Sassi през юни тази година. Собствениците са много мили млади хора, които дойдоха с кола да ни вземат от автогарата. Разстоянието не е много, може би около 3 км, но къщите са толкова еднакви, че човек би се объркал. Терасата е невероятна,  фантастично е нощна Матера. Препоръчвам.

# 207
  • София
Чудя се за 2 пълни дни кой от вариантите да избера с база Бари:
1. ден 1 - Матера, ден 2 - Полиняно а маре и Монополи
2.  ден 1 - Матера, ден 2 Албероберо и околните
3. Ден 1 - Полиняно а море и Монополи,, ден 2 - Алберобело и околните

С обществен транспорт и 2 тийнки, които се могат и ще ни скъсат нервите, затова съм решила да не си даваме зор и колкото - толкова, няма как всички 3 да видим, ще отидем пак. А и Бари искаме да видим - вероятно вечерите ще са за него.

Знам, че всеки си любими места и е много условно, аз клоня към Матера и още нещо, но не знам кое да е то.

Трябва ли да купувам билети предварително онлайн (довечера пътуваме) ли може и на място?

# 208
Моят съвет е Матера и Алберобело за двата дни.
Полиняно и Монополи са морски градчета, там е хубаво когато е по-топличко.

# 209
  • София
Ние февруари ще сме в Бари и също имаме 2 дни. И аз така съм ги разпределила - Матера и Алберобело. Евентуално Алберобело може да съчетаем с нещо.

Общи условия

Активация на акаунт