С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 841
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
Тези роднински и в частност свекървенски претенции за името на детето ме докарват до хипервентилация. Поне в моя кръг от познати, такива искания винаги идват от жени с имена като Ганка, Йорданка, Милка, Димка и други, които в днешно време се възприемат като остарели. Не отричам важността на семейните традиции и принадлежност обаче грубите намеси в свободния избор на родителите по отношение на всички решения, касаещи децата им, направо ме изкарват извън кожата ми.

# 706
А, не се усещат. Смятат, че им се полага. Едно време те са се съобразявали и са изпълнявали чужди желания и сега са убедени, че им се полага те да са в ролята на командваащия. И са безкрайно неприятно изненадани, че срещат отпор. Вероятно някои и съжаляват, че те не са могли да си защитят желанията.

# 707
Тези роднински и в частност свекървенски претенции за името на детето ме докарват до хипервентилация. Поне в моя кръг от познати, такива искания винаги идват от жени с имена като Ганка, Йорданка, Милка, Димка и други, които в днешно време се възприемат като остарели. Не отричам важността на семейните традиции и принадлежност обаче грубите намеси в свободния избор на родителите по отношение на всички решения, касаещи децата им, направо ме изкарват извън кожата ми.
Според мен причината е, че подсъзнателно търсят външна валидация. Един вид - щом внучето е кръстено на мен, значи името ми си е съвсем хубаво и модерно. Не че това прави поведението им правилно. Как ще се казва едно дете решават родителите, при това желанието на майката би трябвало да има малко повече тежест.

# 708
А, не се усещат. Смятат, че им се полага. Едно време те са се съобразявали и са изпълнявали чужди желания и сега са убедени, че им се полага те да са в ролята на командваащия. И са безкрайно неприятно изненадани, че срещат отпор. Вероятно някои и съжаляват, че те не са могли да си защитят желанията.

Точно моята свекърва, която е имала безкрайни проблеми с имената на двете си деца, дори първите 2-3 дни мм е бил с друго име, но свекърва й успява да я накара да го прекръсти, ми каза "не искам имена, искам да се уважаваме. Аз кръстих, но не можах да ги заобичам никога." .
Със сравнително модерно и актуално име е, но ние още преди да забременея вече бяхме решили, че когато и да имаме дете/деца, те няма да са кръстени на никого.

# 709
  • София
Аз пък противно на всички смятам, че свекървата не е виновна, че иска да се кръсти детето на нея. Ми да си иска. Аз пък искам да съм на Бахамите януари и февруари. Ама.. нИ става.Точка. При мен някой може и да е искал име за бебето, но нито го е казвал, нито пък аз щях да се съобразя, ако не е желано от мен. Точка. Тя и съседката може да иска. Ми... да си иска.

# 710
Кога е било това "едно време" 😀
Точно днешните баби са от поколението, което вече с никого и нищо не се е съобразявало. Самостоятелни, образовани жени. Повечето са живели по други градове, не в родния си, а децата са кръщавали както си искат. Колко от вас са Ганки, Пенки и пр. и колко са Деници, Десислави или Теодори? Точно от това поколение тръгва "традицията " да се кръщава на буквичката на дядото или бабата - малко отстъпка на старата традиция, повече угаждане на собствените си желания. Габриел на дядо си Ганьо или Светломир на дядо Ламбо 🤣
А това, че днес някои от тях са възпроклети, е въпрос на характер. Такива харпии и занапред ще има много, темата е доста показателна в това отношение.

# 711
птица, хем съм съгласна с теб, хем не съвсем. Като че ли си права, че точно от днешните баби тръгва "модата" децата да са с по-модерни имена от тези на бабите и дядовците. Ама е факт, че с годините човек много често става изключително ригиден и самочувствието му може да се скапе дотолкова, че да търси начини да го вдигне по най-абсурдни начини. Е, точно по тази причина, името на внучето много често се оказва от изключителна важност за бъдещите баба и дядо.

# 712
Rimonna, защо си го причинявате с "помощта" след изписването? Аз от началото казах, че искам да имаме някакво отразяване, но буквално да се наснимаме пред болницата и да видят бебето и мен, и после вкъщи си заминаваме аз, ММ, и бебето. Ако съм в топ форма, може да останат у нас час и да хапнем нещо, което аз няма да съм сготвила Grinning очевидно. Ако някой реши да ми преспива у нас прясно след раждане с новородено бебе на 3-4 дена, не си го представям. Може би, ако живеехме в къща, но в апартамент - вижда ми се излишно затормозяване. Чужд човек в апартамента (ако ще по душа да сте супер близки) винаги значи принасяне, разнасяне, готвене, чаршафи, ама как се пуска душа, къде ти е чая от каркаде, айде ще ти помогна - дай бебето, ти си измий чиниите и тн. Мерси съм точно в най-най-най-уязвимия ми период. Време да се гледаме колкото искаш след като се окопитим малко. Това впрочем, важи за всички - моята майка, свекъри, сестрата на ММ, най-близката ми приятелка, кума. За всички. Никой не ща. Grinning

При нас никой не е отварял дума за имена все още. С мама коментирахме варианти, ама тя не иска да кръщавам на нея, защото името й не е модерно, тя самата не си го харесва.

# 713
Това пък с изтъпанчването на цялата рода на изписването не го разбирам. Наистина. Като се сетя колко бях неадекватна на сумарно 14 часа сън за 7 дена престой в болницата на изписването ни с дъщерята, въобще не мога да си представя да ми бяха дошли на гости роднини до 9-то коляно. Че и да им шетам като се прибера, айде бе 😄

# 714
  • София
И аз бях така. Не каних никого в нас. Видяха бебето в болницата и после всеки по къщата си.

# 715
Като жена, която си кръсти сина както си решихме с таткото (и си отнесох сръдните на свекър и свекърва – аз, не синът им, който всъщност взе крайното решение Simple Smile ), съм последният човек, който би се затръшкал за имена. Само веднъж повдигнахме въпроса и казахме на сина и снахата, че претенции за името нямаме, освен една – да изберат хубаво име, та детето да не се срамува някой ден от него.

# 716
Това пък с изтъпанчването на цялата рода на изписването не го разбирам. Наистина. Като се сетя колко бях неадекватна на сумарно 14 часа сън за 7 дена престой в болницата на изписването ни с дъщерята, въобще не мога да си представя да ми бяха дошли на гости роднини до 9-то коляно. Че и да им шетам като се прибера, айде бе 😄
Аз за пред болницата го разбирам. Струва ми се като някакво тържествено отразяване на наистина хубав момент. АМА само до там, докъдето родилката, която е износила целия зор на раменете си (да речем раменете за благоприличие), позволява и иска. Няколко снимки, малко "Ау, уау, колко е сладко, на баба шушленцето" (това мама, свекърите 99% няма да дойдат Grinning защото не познават кума и не го одобряват) и толкова. После вече за гости, разбирам само, ако действително говорим за час и ако донесат храна. В пластмасови съдове за еднократна употреба, моля. Ако ще ми правят живота по-труден, не мерси.

# 717
Гугъл, понеже е от друг град и няма как само да види бебето в болницата и да си отиде. Трябваше да остане, но тя не остана един ден, а сигурно три бяха, което ми дойде в повече. Изобщо не ми беше приятно някой да седи и да ме гледа как кърмя или как се справям първите дни.
Сега с второто дете от рано ще кажа, че няма нужда да идва изобщо за изписването, защото вече вкъщи сме доста народ и не е удобно. Със сигурност втори път такова гостуване няма да позволя… има си други по-удобни дни, в които да види бебето.
Относно името, да, именно, нейното е доста остаряло, в момента никой не би си кръстил така детето, не е като да не го осъзнава. Даже с първата буква не искаме да е, харесали сме си име и двамата, то хубавото е, че сина ѝ още в началото ѝ каза, че сме си избрали името.
А относно това, че самите свекърви са били командвани и сега си връщат, мога със сигурност да кажа, че при нея е точно такъв случаят. Живяла е със свекървата си едно време и много не я е харесвала, винаги като сме се събирали и е говорила зле за нея. Интересното е, че въпреки това именно свекървата ѝ е отгледала мъжа ми, а тя е бързала да се върне на работа и само обясняваше как като се прибирала и свекървата веднага ѝ хвърляла детето и отивала да пасе овце, а тя те първа с дете е трябвало да готви, оправя… ама тя цял ден ти е гледала детето, нима това е малко?! Когато тя към момента я е страх да не би да оставим някое лято детето при нея, че не можела да се оправи, щяло да плаче за нас… измишльотини.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 11:04 от Rimmona

# 718
Като родих, в стаята ми имаше млада жена от близките до София села. Като роди, под прозореца дойдоха родителите ѝ и съпруга да питат какво е детето. На съобщението, че е момиче, репликата му беше "Епа що момиче?" 😬. Заминаха си и през следващите 6 дни никой повече не се появи. Беше много гадно, защото на останалите в стаята мъжете ни идваха по два пъти на ден, а на нея поне родителите не се появиха повече. Затова пък на изписването циркът беше пълен - поне 20 човека бяха.

# 719
Като родих, в стаята ми имаше млада жена от близките до София села. Като роди, под прозореца дойдоха родителите ѝ и съпруга да питат какво е детето. На съобщението, че е момиче, репликата му беше "Епа що момиче?" 😬. Заминаха си и през следващите 6 дни никой повече не се появи. Беше много гадно, защото на останалите в стаята мъжете ни идваха по два пъти на ден, а на нея поне родителите не се появиха повече. Затова пък на изписването циркът беше пълен - поне 20 човека бяха.
Епа, щото такова е направИл! Безумно е, в XXI в. още да има претенции какъв пол да бъде детето. А това, дето дори и родителите ѝ не са дошли, докато е била в болница е върхът на простотията!

Общи условия

Активация на акаунт