С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 825
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
Ами значи не е толкова важно идването по десет пъти на ден под прозореца на родилното. Особено ако е многоетажно. Какво толкова да викаш от прозореца? Дошли са когато е трябвало 😀
Не го разбирам този страх от контакти с повече хора. И мен ме посрещнаха две коли народ (роднини и приятелки) и, о ужас, зарадвах им се. Зажадняла бях за нормално общуване. И в нас дойдоха, и бебето разгледаха, и се почерпихме, и поговорихме и после си тръгнаха. Никой не ми е досаждал, оставал, чакал да му правя кафета или мия после чиниите. Нито някой се е завирал при мен да гледа как кърмя бебето. Вие в едностаен ли живеете? Ни спалня, ни всекидневна, ни кухня имате?
Чудя се наистина при какви хора сте се набутали. И толкова ли не можете да поставяте някакви граници? Или оплакванията са пресилени и измислени.

# 721
  • София
А аз бях зажадняла за тишина. В болницата ми надуха главата. Затова поставих границата на входната врата на дома ми.

# 722
Птица, точно за теб каквото и да се напише тук ще намериш обратния изход към това пак да кажеш колко си измисляме ние снахите и колко са мили и съобразителни свекървите, няма нужда нищо да обяснявам на такива хора с такова ограничено мислене…
И аз също предпочитам да ми е тихо и спокойно точно пък в тези първи дни.

# 723
Кой говори за първите дни, говорим за първите един-два часа след изписването.
А ти, ако така мило и възпитано 🙄 се държиш и със свекърва си, разбирам защо отношенията ви куцат. Вероятно и не само с нея.

# 724
Първо си прочети своите постове и тогава ми говори за възпитано и мило. Не разбирам какво търсиш в темата, освен провокации и на всяка манджа да си мерудията. Ту се оплаче някоя снаха, ту следва пост от теб колко била зла и затова с никой не се разбирала. Смешна ставаш и то не само за мен, а за всички в темата…

# 725
И аз бях като птица. Дойдоха на изписването 2 броя баби и дядовци, сестра ми и девер ми. Снимки в родилното  Отидохме в къщи, мъжът ми изчистил, двете баби сготвили и направили масата. Стояха един час-час и половина и чао. Само сме обядвали заедно, бебето спеше в другата стая, после те оправиха всичко и чао. Аз само си седях.

# 726
  • Пловдив
И аз бях като птица. Дойдоха на изписването 2 броя баби и дядовци, сестра ми и девер ми. Снимки в родилното  Отидохме в къщи, мъжът ми изчистил, двете баби сготвили и направили масата. Стояха един час-час и половина и чао. Само сме обядвали заедно, бебето спеше в другата стая, после те оправиха всичко и чао. Аз само си седях.
Ами ако свекърва ти беше останала още 2-3 дни? Защото по принцип хората с това основно имат проблем. А не, че ще седнат на една маса с някой за два часа, ако масата е предварително приготвена от други.

# 727
Не знам, не е ставало на въпрос. Свекърва ми с първото дете идваше първите 2 седмици през деня и си отиваше вечер. Вършеше домашната работа. Аз основно спях, ядях и кърмех. Не съм имала проблем. После идваше майка ми до 40 ден. Въобще добре ме гледаха. Но предвид темата тук никога не съм го препоръчвала, защото просто аз съм в добри отношения с всички.

# 728
Именно, а също и при теб идват и се включват в домакинството, докато при нас чакат със скръстени ръце и нищо не пипат. Още повече, че са съобразителни твоите хора и знаят колко да седят, та в историите има огромна разлика.

# 729
  • София
На мен така ми цяха надули главата в родилното, че и един час гости щеше да ми дойде много.

# 730
Бебето е магнит, всеки иска да го види. Минути са достатъчни, не е здравословно повече при новородено.  Нататък зависи , не е еднакво при всеки.
 Като има усет се разбира до къде може.
  Нормално в обичаите назад, на седмица у нас се представя пред разширен кръг - роднини, близки приятели, кой каквото има. И пак за кратко.
 Сега  има разлики в разни места, някои на 40 дни, то и в по-далечно минало е било така, скъсили са после срока. Сладка питка, почерпка, ритуал  и кой  от къде  е. Оставане - при молба, желание, предлага се,  има приемане и отказ. Уважават се   и двете .

# 731
  • Пловдив
Не знам, не е ставало на въпрос. Свекърва ми с първото дете идваше първите 2 седмици през деня и си отиваше вечер. Вършеше домашната работа. Аз основно спях, ядях и кърмех. Не съм имала проблем. После идваше майка ми до 40 ден. Въобще добре ме гледаха. Но предвид темата тук никога не съм го препоръчвала, защото просто аз съм в добри отношения с всички.
Именно. Ха сега си представи, че идва свекърва ти, грабва ти бебето и вика "аз помагам с бебето, ти измий чиниите". Айде пак да си говорим.

# 732
Янтра,
И кво? Не искам да мия чинии, няма да ги мия. Аз съм си у нас. Ще вземе бебето, ще го подържи, като се разреве за ядене, пак аз съм насреща, защото го кърмя, т.е. пак си е при мен. Дори при хранене с шише, свекърва ми не знаеше как, т.е. пак аз щях да съм насреща. Чак такава ревност не е имало при мен.
На мен ми е все едно, просто дадох пример, че при определени обстоятелства може родата да дойде вкъщи при изписването и после да си ходи. Ако не става, отказвате. Няма, как да се предвиди кой и дали ще прави циркове. Може родилката да не иска никой вкъщи, ама мъжът й да склони. Кой е виновен тогава?

# 733
  • Пловдив
А още други хора ти дават идея, че не е ОК. Особено за прясна родилка с разклатени хормони. И ако при теб няма, то при други има. И спокойно може да ти влезе някой без да почука в съседната стая докато се опитваш да кърмиш. Ама много мъже са съгласни на всичко, особено ако е първо дете и майката не се е сетила да го обработи предварително какво може и какво не, и особено ако не се занмават те с подготовката. Или примерно през това време докато ти подготвят обяда ти преподредят кухнята. И прочие и прочие. На мен не ми се е случвало, аз съм зла. Но бях на първия ред на приятелка да и нахълтат в стаята без да почукат докато се опитва да кърми, току-що изписана от болницата.

Първо дете при мен - изписване, цирк и гости, пак никой не спа, аз знаех предварително, горе-долу прилично. Второ дете - само бабите и дядовците. Трето дете - изписване с баща му и братята му и никакви гости после. Бабите минаха да го видят след няколко дни за малко. Мир и тишина.

Аз лично бих ПОПИТАЛА родилката какво иска, какво очаква, как аз мога да и помогна, примерно да донеса нещо сготвено, да изпера вездесъщия "комплект за изписване", такива неща, кога би било възможно да видя бебето и бих се съобразила с каквото ми се каже. Като каже - елате, сгответе - ОК; елате, да видите бебето за 15 минути - пак ОК, може да дойдете пред болницата и после искам да сме сами - ОК, моля да ни дадете малко време да се напаснем с бебето, ще се обадя по нататък да се видим - ОК.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 13:18 от Янтра

# 734
Да, при мен имаше същото нахълтване докато кърмя и много се бях смутила…
На нея не ѝ пука дори пред мен да се преоблича, но на мен не ми е удобно такова нещо, винаги бих отишла в друга стая, та явно затова си е помислила, че няма проблем да влезе в стаята и докато кърмя, но беше ужасно още го помня като някакво нахълтване в личното пространство и несъобразяване. От тогава си обещах, че повече не бих го допуснала.

Общи условия

Активация на акаунт