С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 844
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
Мъжът е този,който трябва да постави граници! Да дойдат на изписването го разбирам,все пак са баб и дядо/изадвете двойки се отнася/ Снимки и после всеки по къщите си.Ако не са от града-хотел.
Да се стои при прясна родилка и бебе не и хигиенично.Традиционно се носи питка и пиле-родителите на бебето ги вземат и толкова.
Ако са тактични хора и ще дойдат за 20 мин.,колкото да видят апартамента и евентуално да поднесат подаръци,и това може да се изтърпи.Но бащата да си влезе в ролята,да изясни всичко предварително,за да няма емоции и сръдни.
На всичките ми внуци,сме се снимали пред родилното и сме влизали в къщата за не повече от 15 мин.Поднасяме подаръците и чао!

# 736
Не знам защо някои (птица, теб визирам основно) не разбирате, че има различни хора - различен натюрел и темперамент. Някои са по-екстровертни и искат около бебето и купон да се вдига - аз съм била на такова изписване и то след секцио. Майката и бебето, и цялата рода, и по-близки приятели у тях (имаха дворче) на кебапчета, кюфтета, мезета и джамбуре. Цял ден трая. Тя си беше супер доволна, но попринцип с мъжа си са такъв тип хора - през ден по купони, събирания, веселба. Аз съм доооста интровертна и след цялото преживяване - води, раждане, шиене, висене в болница, първи опити за кърмене и тн бих искала да сме сами. Един час да ни видят - добре. После кой откъде е. И аз да си взема душ у дома на спокойствие. А като бебето ревне да си го накърмя на дивана вместо да се чудя в кой килер да се скрия. И като заспи, да си легна да спя, а не да обръщам внимание на други хора. Ако с извинение ми се наложи да ползвам тоалетна (чувала съм, че е доста екстремно след раждане) да си охкам на спокойствие. Обичам тишината.

Може родилката да не иска никой вкъщи, ама мъжът й да склони. Кой е виновен тогава?
Мъжът е виновен. Ясно, че и за него е празник, но не той девет месеца се е гърчил и преминал през раждане, от него не се очаква да кърми, в повечето случаи и да става през 2 часа. Някакси е редно да се съобрази той. Аз затова не съм съгласна като някой каже, че ММ не можел да постави граници - може и още как. Той ме познава, знае какво понасям и какво не, и такова нещо не би позволил, ако ще амнайсе месеца да не му говорят (пък в нашия случай може даже да му е по-добре).

# 737
Много е относително това гостуване след изписването у дома за час-два. Например моята свекърва и майка ѝ са ни гостували и никога нищо не пипват. Цялата рода на ММ бяха у дома за Коледа миналата година за три дни и свекърва ми се държеше 80% от времето като сърдита. Още като пристигнаха им показах къде са чаши, чинии, как се пуска кафемашината, къде има захар и тн. Тя не посегна чаша вода да си налее. Сядаха на дивана, пускаха се турските сериали и никой нямаше право да пипне дистанционното. През 3-4 часа слагах маси, вдигах маси. Ядеше се на корем, всичката храна сготвена от мен и майка ми.
Кой в случая трябва да подготви масата и да ги нахрани тези хора след като аз ще съм след секцио току що прибрала се у дома освен майка ми предварително? Аз например не желая да задължавам майка ми да готви за 8 човека, половината от които са несъобразителни, не ни уважават и каквото правят го правят “за да се покажат пред хората” (във фейсбук например сърца се пращат, а на живо не си говорим, те дори нямат обръщение към мен; много пъти умишлено се обръщам с “на мен ли говориш?”, за да се усетят малко, но уви…)

# 738
  • София
Оооо, защо ги каниш?

# 739
За миналата Коледа ли?
Нов апартамент, щастливо младо семейство… искахме да споделим радостта си и това беше мой пореден опит да стопля отношенията между тях и нас….

# 740
  • София
Е, предполагам вече си си научила урока?

# 741
За това се опитвам в момента да съм твърда и живот и здраве на изписването да дойдат пред болницата и след това да се прибират. Не желая да идват у дома. Болни са, работят с  много хора, с деца, не им вярвам и аз и мъжа ми, че ако са болни ще си кажат и няма да дойдат.
Пък и не живеят толкова далече…. Час и половина на посока без трафик.

# 742
А още други хора ти дават идея, че не е ОК. Особено за прясна родилка с разклатени хормони...
Аз лично бих ПОПИТАЛА родилката какво иска
., какво очаква, как аз мога да и помогна.
Това е най-правилното поведение. Родилката решава еднолично и сама. Точно в този момент, дори бащата има само съвещателен глас. И не защото го пиша аз или Янтра. Така е по морал, традиция и закон.
Раждането е тежко изпитание за тялото на жената. При раждането бебето почва да диша аеробно, но все още е силно зависимо от майката - кърмене, грижа, хигиена. И претендиращите, че обичат бебето - точно в този момент се грижат основно за майка му, от нейното спокойствие зависи и щастието на бебето. Важи и за свекървите - в този трябва да си припомнят, че майката (на внучето) е една, а бабите са много. Това е по морал.
Традиция: До 40 ден майката и бебето са били в пълна изолация, не излизат навън и при тях не се ходи. Дали е случайно? Да не навлизам в библията, където също има текстове по въпроса - затова на 40 ден се прави чиста молитва.
Закон: Едва след 6-тия месец на бебето може да се прехвърля майчинството на баща/баба/дядо. До този момент майката е отговорна за оцеляването и здравето на бебето. Щом има задължения, има и права. Просто е, ама много хора го забравят, когато им е изгодно.

Личното ми мнение е, че минимум докато майката кърми, се слуша нейната дума за бебето. След това бащата може постепенно да се включва във важните решения. Ако след 6-тия месец, някой поеме отпуска за отглеждане на дете, получава и правото да е основния фактор за всякакви решения.

По въпроса за гостите след изписване - разбира се и свекървите/тъщите имат право да отпразнуват появата на внучето, могат да поканят, ако искат и 200 човека - но в собствения си дом (ако бебето не живее там) или в ресторант.

# 743
Същото слугуване е и при нас. Сутрин, като ставаме и всеки път, когато е на гости, думите са ѝ - щях да ви направя палачинки, ама не знам нищо къде е (много добре си знае, а и ако има желание от вечерта ще си види продуктите).
Онзи ден по случайност (гладих в същата стая), защото избягвам да съм в стаята докато говорят с видеоразговор, чух как обясняваше на ММ, че ние май не ядем нищо от това, което ни давали (месо, яйца), а сме си поръчвали все пица (въпросната вечер така си бяхме решили, че ни се яде), при което той ѝ каза, че не е вярно и у нас се готви през ден. Само за седмицата му се приготвят купи за обяд с готвена храна и отделно се готви и през седмицата. След малко в разговора попита дали съм в стаята и той ѝ каза не, предполагам, че да не се стресне, че така се е изпуснала, но аз съм си чула каквото е трябвало. Така тъничко, ако може да пуска постоянно някакви въдички, то добре, че не им слушам разговорите по принцип, че само щях да се ядосвам, едва ли за първи път казва нещо подобно.

# 744
Същото е и при нас. Баба му беше на гости за ден преди 2-3 месеца и беше ясно, че няма да остава за обяд и тн. Само трябваше да нощува в града. Правих закуска, правих кекс, пратих и за родителите му по нея. Тя като видя, че има храна възкликна, че мъжа ми е готвил… При положение, че са видяли каква домакиня съм, че винаги съм се старала като са били на гости, че съм носила с торби при тях като ходим… И не, не беше на шега.
Аз се опитвам да не им слушам разговорите, но много често свекърва ми и майка ѝ решават да правят интриги, в които да ни въвлекат и нас и ни звънят, когато знаят, че не сме двамата. Експонират разговори, споделят неща от другите разговори (с другия), които не са истина, и с ММ си споделяме каквото засяга другия, за да сме подготвени точно за такива случаи. Бях решила, че няма да вдигам, но все се пречупвам. Особено след като последната година не се обади един човек от родата му да ми честити рождения ден, а на ММ майка му се сети в 21:30ч да му звънне да му честити. Аз лично се обидих много. И то при положение, че не съм пропуснала един празник да се обадя лично на всеки един от тях. Просто смятам, че не е задължително да сме си любимци, но заради мъжа ми трябва да се уважаваме, а от тях не виждам уважение дори и към него.

# 745
За миналата Коледа ли?
Нов апартамент, щастливо младо семейство… искахме да споделим радостта си и това беше мой пореден опит да стопля отношенията между тях и нас….
Ей тук бъркаме. И аз така - опит да "стопля отношенията". Няма такова нещо или по-скоро може да има, ако и двете странни са склонни на някакви компромиси, но дори така, чудеса не стават. Особено възрастни хора никога няма да превъзпитаме. Това е то. Аз се радвам, че ММ не прилича на тях - от зор докато е бил дете толкова му е дошло до гуша от техния маниер, че е завил изцяло в противоположна посока.

# 746
Още потръпвам от спомена как след 30 минутно гостуване у дома за изписването, 3 дена си издирвах вещите и си подреждах дома. Ужасно беше да се навеждам да зареждам и изпразвам съдомиялната след секцио, но ако го нямаше този уред и до ден днешен нямаше да съм измила всичките чинии и чаши, които ми оставиха роднините в резултат на "помощта им". Слава Богу, не се наложи да сменям ламинат след великого разнасяне на кофи и легени за вездесъщото къпане на бебе...

Всъщност моите роднини са сладури, просто аз бях едно голямо кълбо от нерви. Рязко спряха да дават акъли как се гледа бебе, когато ги осведомих, че моето го къпя под чешмата и не нося корита, кофи с води, сапуни и шампоани в спалнята. Чудя се дали е възможно да предизвикам по-голям шок у някого. Реакцията беше все едно им казвам, че си храня детето със сурово месо Simple Smile Затова и избягвам да говорим за отглеждането на малкия човек. Искрено ме радва като видя как си го гледат и си го дундуркат. Обсипват детето с много любов, което за мен е достатъчна причина да си затварям очите за дреболии и недоразумения от поколенчески характер.

# 747
Какво носене на води, легени и къпане в спалнята!? Някой въобще практикува ли го в 21 век, топлофицирани апартаменти и гореща вода, шуртяща от чешмата в банята. Ако е къща зимник, иди-дойди, но в нашите градски условия!

Вятър и мъгла, те много бързи твоите роднини. Кога успяха да ти преподредят къщата за толкова кратко 😀

# 748
Явно много баби смятат къпането за ядрена физика, от която само те разбират. Не случайно е прието до 40 ден бебето и майката да не се мешат много с хора.

# 749
Айде пак, Птица бърза, че иде нова потребителка с нова история, на която бързо-бързо да даде обяснение. 🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт