С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 959
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Напротив, това си е препоръката, без тв в първите три години. Само вреди има, никакви ползи. Не е нищо сложно да се изключи тв, докато детето е там. А това да има тв за фон аз лично и като пораснал човек не бих могла да го изтърпя

# 466
Ради, твоята свекърва не е добре, да си легне и да остави дете да има достъп до препарати.
На една колежка внучето горе долу на тази възраст беше изпило някакъв препарат за чистене, забравили да го приберат. Много дълго лечение, плюс са им казали, че до края на живота си ще има проблеми с храненето. Тази случка е от преди 20 години, но няма да забравя ужасът и вината, които преживяха тези хора. От тогава много внимавам с препарати близо до деца.
Възрастта и не е оправдание, нищо не са 54 години, аз съм почти на толкова и не заспивам, дори когато съм изморена.
Може би наистина има някакъв здравословен проблем, но в такъв случай се ходи на лекар, а не се самопредлагаш да гледаш деца.
Макар че, по-скоро си мисля, че е типичното за много хора мислене: това на мен не може да ми се случи.

# 467
Не е болна от нищо ,може би само психически 😂 шегувам се
Наистина не е болна от нищо,редовно е по разни прегледи просто ей така ,малко в повече й е мързела
Както и да е ,вече няма да оставям детето с нея само

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 23:44 от Radii :)

# 468
Напротив, това си е препоръката, без тв в първите три години. Само вреди има, никакви ползи. Не е нищо сложно да се изключи тв, докато детето е там. А това да има тв за фон аз лично и като пораснал човек не бих могла да го изтърпя
Препоръката на?
Точно това беше препратката от предишния ми пост. Всички са се вторачили да си гледат децата по учебник и въпреки това масово не им се получава. Растат лигави и нагли, често с неочаквано високо самочувствие.
Одеве попаднах на снимки с брутално ошарени стени в жилището, а майката се радваше  и се хвалеше с бъдещата художничка. Не е толкова трудно да предложиш лист хартия и да покажеш на детето къде единствено е позволено да рисува. А иначе претенциите и ще счупят тъпомера.
Относно TV - хора различни. "Гледам" или по-скоро ми се събира да слушам около 30мин. - нямам излишно време. Примера беше случаен.

# 469
Малко идва оф топик, но за вредата от екранното време може да разгледате страницата или фейсбука на Offline kids.
Има доста информация, статии и проучвания.
Също така правят разлика между розлични видове екранно време. Не е все едно детето да гледа анимация, запис на познати хора или видеоразговор с тях.
Виждала съм статии и за телевизията като фон и как това влияе на развитието на детето.
Разбира се, всеки сам преценява за своето дете. След време може да има нови проучвания как телевизията развива най-добре мозъка, знае ли човек....
Моят личен опит с деца е, че в никакъв случай детето не трябва да се учи да яде пред телевизора. Такива деца са ми били най-големият кошмар, направо са като зомбирани, чак страх да те хване.

# 470
От гледане на руски ТВ канал за тинейджъри, моята внучка научи говоримо руски език и започна самостоятелно  да учи и писмено. Вече е на 10, 5 , но продължава да си гледа и  слуша този канал. Като съвсем малка гледаше Бейби ТВ и беше научила доста думи на английски. Така че има някаква полза от ТВ при малките. Зависи какво гледат.

За възпитанието. Преди 2 дни минаваме с приятелка край семейство- баща, майка и около 5-годишно момченце. Майката каза на детето, че само си е виновно за нещо. Не разбрахме какво точно има предвид, но май ставаше въпрос, че детето иска нещо, но тя не разрешава поради здравословен проблем, който се е отключил при подобно искане.  Детето започна да й крещи, че тя е виновна. Така  няколко пъти. На майката явно не й се занимаваше със  спорове и му повтори няколко пъти, че да, тя е виновна. НО. На тези години детето не схваща иронията и си мисли, че майка му наистина признава вина. Грешка от нейна страна. Той Е победител- майка му е виновна. Бащата не обели и дума. т. е мълчанието му "говори" на синчето, че  майка му е виновна. Грешка на бащата.   Малкият мъж вече ще знае., че винаги майка му ще е виновна.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 01:33 от K.A.G.

# 471
Препоръката на?
Точно това беше препратката от предишния ми пост. Всички са се вторачили да си гледат децата по учебник и въпреки това масово не им се получава. Растат лигави и нагли, често с неочаквано високо самочувствие.
Одеве попаднах на снимки с брутално ошарени стени в жилището, а майката се радваше  и се хвалеше с бъдещата художничка. Не е толкова трудно да предложиш лист хартия и да покажеш на детето къде единствено е позволено да рисува. А иначе претенциите и ще счупят тъпомера.
Относно TV - хора различни. "Гледам" или по-скоро ми се събира да слушам около 30мин. - нямам излишно време. Примера беше случаен.

Точно от ТВ се разглезват децата. Прочетете малко за вредата от екраните, особено в първите 18 месеца. Да се оставя тв за фон покрай детето е все едно да се пуши покрай него. Ако някоя баба не може да си изключи тв, докато е с внучето, не заслужава да и се поверява детето

# 472
На мен пък винаги ми е било странно това "за фон".
Бих разбрала, ако човек гледа нещо, което му е интересно, но да върви нещо безполезно, което нито ти харесва, нито гледаш, това не мога да го разбера.
Ако човек не гледа нещо и без това, не му ли е все едно дали телевизорът ще работи или не? Ако му е все едно, значи нищо не му струва да угоди на човек, на когото не му е все едно.
Пък дори и снахата да е този човек.

# 473
Както вече казах нямам излишно време и за фон понякога ми е да чуя какво се случва в БГ  въпреки, че винаги съм казвала, че медиите са най- големия манипулатор.
Ако всеки си отглеждаше децата така, както лично той смята след като им е посветил изцяло времето си щеше да е по- добре, отколкото така, както някой е написал. Не съм лишавала децата си от ТВ никога. Големия син като малък много се захласваше по Ники Кънчев и чакаше с нетърпение да го гледа. Малкия предимно National Geographic. Отраснаха си възпитани, любознателни и смятам кадърни децата, давани за пример. Единия завършва инженерна специалност и от 17-тата си година не е спирал да работи,физически и върху интелектуалното си развитие, а другия син продължи с природни науки и  любовта си към екзотичните животни /вече домашни любимци/. В крайна сметка реши, че ще превърне в професия друго свое хоби, което съвсем не е дошло от екрана.
На този фон телевизора в стаята им стои като паметник и рядко го виждам да работи.
И да, ако смятат, че не съм отгледала и възпитала достойно самите тях, спокойно могат да не ми оставят внуци - тяхно право и избор.
Болните амбиции на родителите често им изиграват лоша шега. Примери много.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 07:18 от •mimoza•

# 474

Препоръката на?

Растат лигави и нагли, защото специалисти по детско развитие и лекари са казали 3-годишните да не гледат телевизия, и че е вредно за мозъците им? Сериозно ли? Важното е на баба да ѝ е добре и да натрие носа на майката, пък децата кучета ги яли.
Между другото аз също не бих драматизирала за нарисувани стени от 2-3 годишно, голяма работа. Ще ги изчистим, заедно с детето. Тъкмо ще разбере нагледно, последствията от действията си.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 09:27 от alex_jp

# 475
Така е, ако бабата не си е пуснала турските сериали, като гледа внучето, то няма как, лигаво ще порасне детето. Това да не се държат децата пред тв от бебета са някакви болни амбиции, които водят до лигавост и наглост. Разбрахме

# 476
  • Пловдив
Така е, ако бабата не си е пуснала турските сериали, като гледа внучето, то няма как, лигаво ще порасне детето. Това да не се държат децата пред тв от бебета са някакви болни амбиции, които водят до лигавост и наглост. Разбрахме
На теб на колко години ти е детето?

# 477
Точно скоро ми попадна един подкаст в сторител за вредата от ТВ при малки деца. Не е само до това какво точно гледат, а до самия ефект на екраните. Когато ние сме били деца, технологиите бяха други. Днес иде реч за изключително ярки, наситени, цветни образи и силни звуци, които се набиват в съзнанието на детето и водят до пристрастяване и объркване в мозъка при сравняване с реалността. Както с телефоните - колко съм се пристрастила към телефона с шайба като съм била на 3 г? Grinning Ама днешните телефони водят до истинско пристрастяване и при някои деца, отгледани с тях, няма откъсване после. То и темата е показателна - ТВ-то за фон - нещо да говори там - защо? Не може ли да се поседи в тишина? Навън ни говорят, вкъщи си говорим, музика в колата, за чий е нужен фон 24/7? Имам приятелка, не може да заспи, ако не е пуснат ТВ. За мен това не е здравословно и не е хубаво.

# 478
Скоро бях неволен свидетел на това как млада майка "възпитава" детето си на публично място.
Видимо поддържана жена в спортен екип излиза от голям козметичен магазин с две деца. Момченце на около 3г и момиче на около 10г. Каката явно беше поискала нещо, при което майката на всеослушание и висок тон и заяви, че днес вече е похарчила 60лв за нея като и е купила книга и пак за днес не и се полага нищо повече. След което младата госпожица буквално легна насред центъра и започна да реве и да се тръшка. Не стана дори когато майката и малкото дете се отдалечиха на разстояние от 30-тина метра.  След това се върна и вдигна детето, а спора и продължи.
Изводите за подхода всеки може да направи за себе си.
Пп. Гугъл, вече казах - използвам докато правя нещо / готвя, зареждам пералня или сушилня и т.н/, за да чуя евентуално някоя новина или предстоящо събитие. Не знам защо решихте, че дрънка 24/7. Аз лично телевизия почти не гледам. Работещ и достатъчно ангажиран човек съм. Гледа свеки, но тя е на 77г. - живее в сериалите. Мама е на 74г и сама отгледа внуците си след като бат ми овдовя. Няма време за ТВ, а когато все пак и остане гледа предавания като 24 kitchen или други.
Хубаво ще е да четете какво се пише и да спрете да изкривявате нещата както ви е удобно.  Тук не визирам само теб. Няма абсолютни стойности. Хората са различни. За невъзпитаните деца не винаги са допринесли бабите, но пък колко удобно звучат за оправдание на родителите.
И все пак да не забравяме, че бабите имат право да прекарват време насаме с внуците си. И не до там добрия пример също е пример и е повод да се обсъди ситуацията с детето.
Изместихме фокуса на темата.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 09:20 от •mimoza•

# 479
За лигавото и разглезеното не знам, но предлагането на екрани от какъвто и да е вид на деца под 3 години има доказани лоши последствия върху когнитивното им развитие и тук спор няма. Не знам дали сте забелязали, че има някои деца, които не ядат, освен ако някой не им сложи таблет/телефон да зяпат. По ресторанти това е честа гледка и е всъщност тъжно. Други хора се оплакват от много късно проговаряне или никакво на 4- или 5-годишна възраст, без децата им да имат СОП от някакъв вид. Това всичко се дължи на желанието на родители или баби и дядовци, които, по техни думи "искат 5 минути спокойствие" и зарязват детето пред някакъв екран. Ами не е ок. Казвам го като майка.

Иначе аз бързо осъзнах, че на свекърва ми няма да оставям детето, освен ако аз не съм наоколо да я наглеждам какви ги върши, поради ред други причини, не заради телевизора във фон, който така или иначе си го има. Просто не всички баби заслужават самостоятелно време с внуците си и така.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 09:49 от leah_ve

Общи условия

Активация на акаунт