Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 83 (м. септември и м. октомври)

• 35 997
  • 1 042
  •   1
Отговори
# 990
И пак, като говорим за правилно хранене, днес докторката ми спря глюкофажа! Simple Smile
Благодаря на всички за насоките! Печени сте! Kissing Heart
Тука едни добавки ми изписа. Калций и витамин В12. Предлагам да ги разчепкаме и да видя какво мога да си поръчам от Америка:

На Пандорина линк към месото:
https://angellovescooking.blogspot.com/2020/05/homemade-cured-pork-loin.html?m=1
Аз го засипвам със сол 9,5-10 часа, че идва солено. 2 седмици издържа в хладилника. За повече време не знам, че не остава.

# 991
Малко остана и ще устискам! Хляба само за закуска го приемам, а през останалото време не се и сещам, ако няма някое ястие да си потопя малко и то черен. Картофите и ориза са ми топ храни и много обичам да си ги хапвам. Тях не съм изключила. Благодаря за инфото! Ще трябва да имам силна воля и да се въздържам от захарта, дори да е трудно. 🙂
Скрит текст:
Инсулинът е висок защото си бременна... Това с "други стойности по време на бременност" е за него, не за кръвната захар. Стойностите при които високата захар нанася поражения са едни и същи при бременни и при небременни, няма как да са различни.
Пак заради бременността не очаквай и да ти назначат терапия, казали са ти какво да правиш. Ти си вече на финала, знам че у нас е възприето че на бременна не трябва да й се прияжда нещо и да не го изяде, обаче реалността е друга и си я видяла в цифри... Помисли и за детенцето си, висока кръвна захар и за него не е добре, както и прекалено много инсулин, колкото и по принцип да е завишен при бременните.
Не знам какво е това "сладко за диабетици" но и те рядко са съвсем безобидни.
Сигурна ли си че си добре нахранена с качествена храна - да имаш достатъчно протеин, зеленчуци, полезни мазнини? Дори и ябълките гледай за десерт да са ти, след пълноценно хранене а не "на голо" между храненията. То не е и само сладкото де. Хляб и всякакво тесто, картофи, ориз също бива да не са ти основната прехрана, те си стават на захар като ги изядеш та и от тях по-малко. Ако не беше бременна щях по друг начин да го напиша, ама да кажем че просто по-малко а не съвсем без, за сега.
Вероятно си и поизморена от бременността и търсиш захар и като бърза енергия - това дори на мен ми се е случвало на моменти преди да мина на режим, а аз дори не си падам по сладкото нито пък да съм била бременна... обаче бях супер изтощена и през живота си не съм налитала на сладко както тогава, не можех да се позная. Ама почнах - Наяж се, Натке, с кифтета, да не си мислиш за глупости! Grinning Хиля се но то не е шега това.
Тук вече и лекарите са за шамари... може ли да ти кажат да не ядеш сладко, а да не споменат бързите въглехидрати дето не са сладки?? Пука му на тялото ти откъде е дошла захарта, нали е захар.

Гущер, чудесни новини, браво Simple Smile Тия 5к единици може би ще са ти малко, не помня колко беше казал че вземаш последно като стана дума но щом сега ти предписва значи явно не стигат. Б12 гледай някой подезичен, а не да го гълташ, макар че вече не си на метформин. И по-добре метилиран да е, за всеки случай. 1000 микрограма ще да е това а не милиграми... тая докторка нещо бяга с мерките, като гледам как ги е написала всичките и инженерът в мен се свива в ъгълчето Grinning Много опции имаш и там, май е една от най-стандартните дози, ще си избереш нещо.

# 992
Tя ми каза микрограма, но понеже дрънкахме за рецепти и се е омотала. И то рецепти за ядене. Дадох и суровата торта. Joy В хартиената го е написала микро.
За вит. Д ми каза, че повече от 4-5000 единици не е препоръчително, защото натоварвало бъбреците.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 12:10 от Гущера

# 993
  • В центъра на моретата
За витамин Б12 не е ли много 1000 мг? Дефицитът голям ли е?

# 994

199 при референтни 200-1100. Не знам дали е голям. 10 дни по една, после през ден.

# 995
  • София
Тука едни добавки ми изписа. Калций и витамин В12. Предлагам да ги разчепкаме и да видя какво мога да си поръчам от Америка

K2+D3, B12 с малко фолиева киселина.

Това съм ползвала аз.

# 996

199 при референтни 200-1100. Не знам дали е голям. 10 дни по една, после през ден.
Нисък е, взимай поне докато стигне до средата на референтните, най-добре да е в горната 1/3.

# 997
Е па купих си. Тези са евтини. Няма да го чакам от Iherb. Едното даже е лекарствен продукт и от фонда ще ми го възстановят.

# 998
От iHerb имаш голям избор на витамин Д и на К2. Аз предпочитам поотделно да си ги взема двата, че ако реша в друго съотношение да вземам по някое време, си ги нагаждам според както съм наумила. Примерно Д имам капсули от 5к и от 2к, К2 имам капсули от май 100 микрограма бяха, трябва да ги погледна дали са 100 или 120. И ги комбинирам както аз реша, вземам опаковки с по много бройки винаги. На годишнината на iHerb основно с тях се заредих, ще имам до следващата годишнина Grinning
Реши си първо дали го искаш да е течен или на капсули, пък избирай, той витамин Д по принцип не е скъп, нито е екзотично нещо, марки бол. За К2 гледай каква е формата  - има МК4 и МК7, ти искаш от втория да е.
Говорим за едър мъж, ти сигурно си му на половината като тегло... за него не би трябвало да е много, щом е за наваксване. А те и референтните за Б12 на много места ги оспорват че били прекалено ниски.

# 999
  • В центъра на моретата
Ами, не мога да кача над 50 кг, тъй че не знам. Но в темата за добавките имаше коментар на Денис за дозировката на Б12 и по много бегъл спомен беше около 500, но може и да греша.
А за вит. D беше писала, че ако се вземат 5000 iu веднъж седмично. веднъж седмично се взема К2 от 120

# 1 000
Аз съм с дефецит, подобен на този на Гущер (то не е точно дефицит, де). Стойностите на Б12 трябва да са близки до горната граница на референтините (това от Денис, а и не само съм го запомнила). 1000мкг не е чак толкова голяма доза, при положение, че си знаеш стойностите и знаеш колко имаш да наваксаш. Ако искаш поддържаща някаква, доза, да 500 може би са добре.
То Б12 се изчерпва май заради нещо друго, май беше метформин (или друго? Тук не съм запозната). Чела съм, че нещо го изчерпва. Joy
Аз си следя стойностите на Б12 и Д3 регулярно, за да знам дали дозите ми са ок. Д3 веднъж седмично 5000 единици е доста малко като доза, особено ако не си в оптималните граници. К2 се определя от дефицита на Д3 като дозировка (пак от Денис съм го запомнила) - но средно на 5000 единици се падат 120 К2, да. Аз пиех 10 000 единици Д3 и 240 К2, сега ще тествам след 10 дни и ако съм наваксала ще си пия 4000/5000 единици да поддържам нивата евентуално. Д3 пак имаше някакви неща, които го изчерпват, ама не го помня изобщо как беше.

Много витамини, минерали, добавки - не помня всичко, ама не се и напъвам. Често в темата ме образоват, не само за това де.

# 1 001
  • В центъра на моретата
От 6 месеца пием по 5000 iu на ден и все още сме много далече от нормални стойности. Преди това раздавах на всички по 4000 iu. Няма наваксване. Лошото е, че боледувахме няколко пъти и всичко започва от нулата.

# 1 002
5к не е някаква фрапираща доза според по-съвременните схващания, а не тия дето препоръчват да взема човек по 400-500 и направо граничат с хомеопатията Grinning
Но то и всеки не го усвоява еднакво, та ти може и само да си мислиш че вземаш толкова... вдигаш и още ако трябва, то няма много какво друго да направиш. Пропускливи черва и какво ли не, процент мастна тъкан понеже се разпределя и там и пак концентрацията страда... кой знае още колко неща има дето няма и да се сетим за тях. И понякога трябва повечко, за да стига и за да вдига.

# 1 003
Аз цяла година взимах по 10000, да 10 хиляди на ден. И като се тествах бях малко над средата на референтната стойност. Това през годината, в която и зимата ходихме на море в Мексико и се пекох като гущер на слънце. Та толкова за риска от предозиране Imp  Толкова са остарели съветите за вит Д3, че няма накъде. Какво ги е страх докторите не ми е ясно при положение, че могат да изследват редовно, ако се притесняват. Не е като да няма тест за вит Д.

# 1 004
D3  се изчерпва при хората пиещи статини. Пример е съпругът ми: пие статини от над 20 години, като го измерих имаше стойност 7 при долна 30.
Статините изчерпват и Q10, което вреди на сърцето и целия организъм. За съжаление лекарите не ги казват тези неща като ти връчват рецептата за статин и ти казват да пиеш до живот.

Общи условия

Активация на акаунт