Отношения с колежка-приятелка

• 4 836
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
Да, когато се регистрирах тук бях тийн.

# 16
Горчилката си стои, затова е важно да излезеш без финансова загуба и/или пропуснати ползи. Ако беше просто конкурент, отношенията са други. Но вие на хартия имате обща работа - докато я има тази фирма, а и след тази случка, вече никога няма да си сигурна дали тя не те ощетява.

# 17
Намерила си е клиенти, но иска и старите и потенциални да са си общи. А и новите й клиенти може да са станали клиенти от препоръка на общите ни. Може и да не е точно така, но е напълно възможно, случвало се е.
Горчилката ще си стои и да й кажа, че знам, и да не й кажа. Право куме в очи или да се правя на ударена и да действам като нея. Във всички случаи ще ми е трудно, защото сме  двете сами в стаята по цял ден.
Такова "обецище"  ще си закича на ухото, че ще ми тежи дълго.
Право куме в очи, без да се притесняваш от нищо. Навремето имах случай, подобен на твоя, и по съвет на близки хора поставих картите на масата. Не съжалявам за постъпката и до ден днешен.

# 18
  • SF
Когато имаш бизнес, трябва да си наличен и да си там. Да си гледаш касата, да си правиш поръчките, да си ухажваш клиентите. Начинаещи бизнесмени, на които а-ха им е потръгнало, не си дават почивки и не отсъстват за ваканция. Има и такава шега: преди работех по 8 часа за друг, сега правя същото, но за себе си и работя по 16 часа.
Не знам какъв е бизнесът, допускам счетоводни услуги, но рано или късно, самите клиенти започват да си ви избират.
Много се учудвам, когато съдружници останат задълго заедно.

# 19
Не, не са счетоводни услуги. Нямаме и обща фирма с нея. Работим с частните клиенти с граждански договори. Нямаме ежемесечен ангажимент с клиентите, а работим по даден проект когато има нужда от нашата помощ и те не могат да си я свършат сами. Допускам, че след като й показах тези трикове с програмите, реши, че така може и сама да си се оправя. Алчността й се обади и явно си е била тарикатка.

# 20
Извинявам се, не съм разбрала, че нямате обща фирма. Тогава нещата стават малко по-лесни чисто формално. Пак трябва да ухажваш клиентите, за да останат с теб, но може да пропуснеш разговора на високо равнище с колежката и просто да я игнорираш.

# 21
Аз бих я питала директно иска ли да продължим общия бизнес с ясната информация, че знам. Ако иска ще простя. Но бих била нащрек за повторни прояви.
Понякога нещата се поправят, често не. Но колкото повече отлагаш ще страдат официалните служебни отношения.

Revoker, какво му е на ника ми освен, че си го объркал.

# 22
за годините работа съм стигнала до извода, че колегите не са ти приятели, нито семейство. и гръмките hr-ски излияния като "елате в нашия сплотен, млад, иновативен колектив" и "станете част от нашето семейство" са прах в очите.
и за съседите важи Grinning

# 23
  • Melmak
Аз също бях останала с впечатление, че имате фирма. Ами няма тогава какво да делите, казваш й каквото й казваш в очите и това е.

# 24
Като нямате общя фирма и обща дейност, тя какво всъщност е сгафила? Предполагам, че гражданските договори ги сключвате между клиента и този от вас, който работи с него? Не ти  е казала за някои клиенти ли?

# 25
Работим двете по един проект, като си делим работата. Аз съм намирала клиенти и сме работили заедно по проекта, тя също е намирала клиенти. На мен не ми е минавало през ума да намеря клиент и  да си го запазя за мен. Това беше и първоначалната уговорка. Работата се дели на две. Сега тя е намерила клиент и си го пази за себе си, дали тя се е свързала с него или той с нея, това не знам. Нищо не казва и затова аз си правя извод, че иска да бачка на частно за нея си, който си намери. А вече такива, с които сме имали работни отношения, пак да си делим работата. Говори ми как заедно да търсим нови клиенти, но в същото време тя го прави за себе си зад гърба ми. Да, реално няма какво да делим, но не е коректно. За мен това е чиста алчност, чувствам се използвана. Цялостното й отношение към мен е било лицемерие.

# 26
Това, че реално нямате какво да делите, не съм сигурна, че е точно така. Ако сте имали уговорка да намирате клиенти и да работите с тях двете, то тя да намери клиент и да не ти каже е против уговорката и всъщност има за делене.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 12:06 от Нарцùса

# 27
Значи ти ако намериш клиент - делите работата наполовина, ако тя намери клиент, сама си върши цялата работа .
Прецени си как ти е по-изгодно, дали няма да е по-добре за теб и ти да не делиш  с нея работата с тях.  Ако обаче тя намира повече клиенти и не  смогва сама да работи за всичките...
Въобще гледай по-прагматично на нещата, където се намесват финансови отношения приятелството не  е водещо. Пък и вие сте просто колеги в крайна сметка, възрастово сте различни, сигурно и семейно.

# 28
Принципно орташката работа не е за всеки, но след първоначалното ми впечатление колко черна и алчна е колежката, сега ми се струва, че не е баш така. Ти имаш претенции към нея да делите работа и клиенти, които тя е намерила сама и свършила работата сама, което не изглежда добре при теб. Нямате обща фирма, общи сметки или нещо друго, което да делите. Така че такива претенции са неоснователни поне от това, което съм прочел до момента в темата. Може да правиш и ти същото, като продължите да работите съвместно по по сложни и обемисти проекти, като същевременно си делите другите задачи за самостоятелна работа и не проявявате претенции една към друга.
При такива отношения винаги е сложно и за това малко съдружия оцеляват след първоначалния етап на дейността. Ако не можете да се разберете, просто се разделите без излишни драми

# 29
Колежката можеше да уведоми АфРоДиЗиаЧкА, че в съвместната им работа ще работи индивидуално с този и този клиент. Не е длъжна, разбира се, но това че премълчава не я поставя в положителна светлина и издава готовност да ритне крехкия съюз помежду им в удобен за нея момент.
Най-добрият възможен ход е прекратяване на общия труд, без да се губи много време. Добре е да се опазят и колегиалните отношения, не е нужно да се обяснява защо се инициира разделянето - "така и така, от днес няма да сме заедно поради лични проблеми" и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт