Отношения с колежка-приятелка

• 4 835
  • 48
  •   1
Отговори
Колежката дойде в офиса преди 4-5  години и бързо си станахме близки. Споделяхме си за всичко, от проблемите в работата до личните такива. Личните не с много подробности, но си давахме подкрепа и съвети. Тя е по-възрастна от мен с около 15 г. и много съм и помагала във връзка с компрютърните умения. След време решихме двете да започнем малък частен "бизнес", който е в сферата на настоящата ни работа. Потръгна и не след дълго време имахме редовни клиенти. Вмъквам, че за да си улесним значително работата, й показах няколко хакчета на програмите, с които работим и тя беше много доволна. Повтаряше как ще вършим работата много по-бързо и качествено. Но напоследък рязко спря работата, свързана
с общия ни "бизнес" и аз го отдадох на това, че е летен сезон, макар че работата намаля от преди лятото. Колежката беше хоум офис 3-4 месеца, наскоро се върна и разбрах, че за това време, в което си работеше от вкъщи, се е свързала с нови клиенти. Съответно си е работила лично за нея, без да включи мен. И не, не ми го е казала тя лично, аз имах отдавна такива подозрения, че "краде" клиенти само за нея и  това го разбрах като видях кореспонденция. Тъпото е, че тя не иска да ми го каже право в очите, че иска да продължи сама, а напротив, даже ми се жалва как работата ни е секнала и да помислим как да привлечем нови клиенти.
Чувствам се предадена и огорчена. За първи път усещам такова предателство и съм много афектирана. Трудно ми е да скрия разочарованието си и да бъда лицемерна към нея. А седим стол до стол, в една стая, работата в компанията ни е пряко свързана и се налага да си помагаме понякога. Моля за съвет как да преодолея ситуацията...

# 1
С директен разговор и разваляне на орташката работа. И кой откъде е.
То като цяло не е много коректно и към компанията ви това дето пък от там крадете клиенти за орташката работа, та, концентрирайте се в компанията или всяка да напусне и си гледа сама частното.

# 2
Разделете си бизнеса, всяка да си се занимава отделно с нейни си клиенти, или прекратяваш участието си в орталъка и не се занимаваш. Казваш ѝ, естествено, че знаеш, че е откраднала клиенти и работи сама. Да няма да те прави на маймуна.

# 3
Не крадем клиенти от фирмата, в която работим. А частната ни работа е много близка да основната ни. Клиентите са различни като специалност в сферата.

# 4
Право куме в очи както се казва.

# 5
Конфронтираш я директно, сядате и делите, каквото има за делене. Без хън и мън.
Има тънък момент, че за нея това ще е сигнал да издърпа клиенти от общия проект. Предвид честно ку*венския номер, който е спретнала - ти си свободна преди разговора с нея да се увериш, че тези клиенти няма да станат нейни, а твои.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 21:25 от Нарцùса

# 6
  • SF
Представям си нещо като счетоводителите. Работят в големи фирми, но от къщи си водят разни фирмички допълнително. Не е точно крадене на клиенти от голямата фирма, защото те никога не са били клиенти на фирмата в която работят и никога не биха били техни клиенти. Счетоводителите сами си намират клиентите и гледат да си ги задържат.

# 7
Много грозно.
Минах през едни такива разочарования, точно защото допуснах, че сме близки. При нас даже бизнес няма. Но всеки си знае интересите. Много се разстроих. Отсреща казват същото.
В крайна сметка стигнах до извода, че в работата не може да има истински приятелства.
В твоя случай бих говорила директно при това скоро, защото горчилката се трупа.

# 8
Няма приятелства, когато става въпрос за пари и бизнес. Вашата ситуация е правило, не изключение, при мъже съм ги виждала тези номера, но там ставаше въпрос за адски много пари. Те пък се побъркват в един момент от парите и примерно единият тръгва по жени, казина, започват скъпите почивки къде ли не, автомобили…взима от фирмените пари, въобще.., докато другият иска да ги управлява и инвестира… Това е само един от вариантите. Много големи приятелства завършват трагично, появят ли се парите. Тя се е изкушила да работи така, все едно е без съдружник. Колкото по-бързо се изясните и приключите - толкова по-добре. Тук няма извинявай, тя много добре е осъзнавала какво прави, тук има умисъл за измама и съответно извършена такава. Това е недопустимо поведение от нейна страна, според мен поне.

# 9
  • SF
Тук има и "нищо не съм направила! Намерила съм си клиенти - работила съм си ги. Тя си караше лятото..."
И двете страни ще се окажат прави. За себе си.

# 10
  • Melmak
Директно право куме в очи. Разваляйте орташката работа и всеки по пътя  си.

# 11
Намерила си е клиенти, но иска и старите и потенциални да са си общи. А и новите й клиенти може да са станали клиенти от препоръка на общите ни. Може и да не е точно така, но е напълно възможно, случвало се е.
Горчилката ще си стои и да й кажа, че знам, и да не й кажа. Право куме в очи или да се правя на ударена и да действам като нея. Във всички случаи ще ми е трудно, защото сме  двете сами в стаята по цял ден.
Такова "обецище"  ще си закича на ухото, че ще ми тежи дълго.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 23:33 от АфРоДиЗиаЧкА

# 12
И като работиш с нея какво?
На работа сме да работим, не да се обичаме.
Реши си, дали да мълчиш и да ти горчи или да си кажеш.

# 13
Разделяйте се и всяка става конкуренция на другата. Няма друг начин. С такива подли същества- никакво съдружие.

# 14
  • Out of the Mix
Какви никове имат някои потребителки направо ме разбиват - слънцеводаземядъждсняг. Sweat Smile

Авторке, яко си си играла с CapsLock ми се струва, а? ; -)

Това е положението, хората масово са такива. Взимаш си поуката, обецата я имаш вече, и внимавай кой допускаш до себе си и какво споделяш. Но без такива грешки не се израства. Радвай се, че не те е завлекла с много пари, лични данни на трети лица, водещи към теб и т.н.
Ясно е, че вече няма партньорство между вас.
За в бъдеще също обезпечавай всичко документално, подписи, печати, принципно ти го казвам, никакви само на сладки приказки и обещания. Следиш всичко изкъсо, ти помагаш за едно, но изискваш другият да прави реципрочно други неща, така да се каже взаимно си делегирате и прехвърляте, съответно контролирате.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 00:39 от Revoker

Общи условия

Активация на акаунт