Отношения с колежка-приятелка

• 4 840
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • Out of the Mix
Питам, откъде толкова нерви да изпишеш целия ник толкова старателно? Joy

Чакайте, какво се оказва, че нямаме договор, фирма, кое какво?
И авторката си мисли, че като помогнала на добросъвестно-добросамарянческо ниво с компютърните тегоби, другият е длъжен еди си какво реципрочно, спрямо нейната глава?

Авторке, аз лично нищо не разбирам и гадаем всички.
Дай повече подробсти за дейността, кой какво прави, какво сте се разбрали, и тогава...

# 31
Питам, откъде толкова нерви да изпишеш целия ник толкова старателно? Joy
Имам солидна тренировка с бутоните за запаметяване на армии в електронните игри Blush

По темата - след последното разяснение на авторката, няма голямо значение с какво се занимават. Или да се уточнят твърдо как ще се работи занапред, или да прекратяват.

# 32
Скрит текст:
Значи ти ако намериш клиент - делите работата наполовина, ако тя намери клиент, сама си върши цялата работа .
Прецени си как ти е по-изгодно, дали няма да е по-добре за теб и ти да не делиш  с нея работата с тях.  Ако обаче тя намира повече клиенти и не  смогва сама да работи за всичките...
Въобще гледай по-прагматично на нещата, където се намесват финансови отношения приятелството не  е водещо. Пък и вие сте просто колеги в крайна сметка, възрастово сте различни, сигурно и семейно.
Напълно съм съгласна. В случая, авторке, да, не те е включила в нейния намерен проект, но и не те е прецакала. Не си свършила работа, не си получила възнаграждание. Ако тя е по-добра в намирането на клиенти и успява да се справи сама с работата, рано или късно няма да си й от полза. По принцип в бизнес отношенията ортаци стават хора, които са от полза един на друг - с умения, знания, опит, време, контакти, капитал.
Но пък си извлякла толкова много опит от цялата ситуация, че бих казала браво!
Извод 1 - не раздавай знания и умения ей така наляво и надясно. Дадеш ли безвъзмездно ноу-хауа си вече нямат нужда от теб.
Извод 2 - всеки иска цялата баница за себе си. Това не трябва да те ядосва, а да мислиш в перспектива.
Извод 3 - всичко трябва да е описано черно на бяло. Ако те няма в документите, те няма и в печалбата. Ако случайно ти дадат нещо от уговореното устно, го приемат като благотворителност. Много пъти съм чувала такива истории. "Радвай се, че изобщо ти дадох половината."
Извод 4 - ако имаш полза от някого, възползвай се. Той прави същото.

# 33
Кофти работа, но всъщност е доста логично щом се облагодетелства за сметка на работодателя си, в един момент да започне да прави същото и за сметка на съдружника си. Алчността не признава приятелства.

# 34
Големите хора разговарят, не се цупят, любезни са, но казват това което считат, че не е коректно и отстояват себе си.  Спокойно и ясно и казваш, че знаеш  за откраднатите клиенти и ти си до тук, доколкото разбирам, нямате обща фирма, какво да делите ако щеш и документално. Както и преценяваш дали извън бизнес отношенията ви, искаш повече близко приятелство, забравя за случилото се. Предполагам, че не. И това и го казваш; бях до тук, от тук нататък само с делови отношения свързани с работата. Без фамилиарничене и помощ извън служебните отношения. Целта според мен е, да съхраниш себе си, да не таиш лоши емоции, защото това разболява, но от друга страна да отиваш спокойна на работа, нищо, че тя е там. И не на последно място да ти е за урок, че много близките отношения и приятелства на работното място е нож с две остриета. Ако можеш да си правиш бизнеса сама, явно може щом колежката ти го прави, просто действаш сама без да губиш енергия в излишни емоции и циклични мисли, ама защо постъпи така, ама не е частно, аз и вярвах и така до безкрайност.

# 35
Ох, нещо като отворен брак си е станало...хем заедно, пък и хем навън. не е за всеки тая работа и такива отношения.
Аз мисля че си изгубила доверие в нея, и повече няма да евъзможно да и се довериш.
Но пък съветът ако можеш да се възползваш от нея, е добър...

Доверието е крехко нещо, да, лесно се губи. И аз бих била разочарована и гневна в описаната ситуация.

Но гледай напред все пак. Има добри съвети горе...

# 36
Не знам как бих могла да се възползвам аз от нея, при положение, че съм й изгубила доверие и искам да сведа комуникацията с нея само на служебно ниво. Вчера разбрах нова информация - относно наши редовни клиенти, които от известно време не са ни давали работа. Тя ги беше намерила преди време. Била се чула с тях преди месец и са й били казали, че вече работят с други хора, защото сме били високи в цените (това го казва тя на мен). Вчера разбрах, че изобщо не е така, а тя от няколко месеца продължава да си работи с тях без мен. Благодаря за хубавите съвети. Това, което мисля да й кажа е, че съм разбрала, че си действа сама и преустановявам общата ни работа, без да се обяснявам в подробности, без да й казвам, че ще си търся аз клиенти и т.н.

# 37
А не може ли ти да си търсиш твои клиенти с които да си работиш, без разбира се тя да знае, а с нея да работите по общи проекти, все пак ще е някакъв доход това. Но тогава кой от двете ще ги търси тия нови общи клиенти, не ми е ясно...май никой няма да е заинтересован и май наистина е по-добре да прекратите съвместната работа. Без много думи!

Обаче ако сте в една стая, ще е тегава комуникацията си мисля. Трябва да слагаш маската и само бла бла общи приказки за времето и за работата, защото да си мълчите пак не е ок...

Просто се огледай за твои си клиенти - нови или да претелиш от общите някои, и си действай така, без обяснения.

# 38
Хич не се обяснявай.

# 39
Е, как и защо да работят заедно като другата очевидно лъже хахах.
Няма какво да се обясняваш. Казваш реших, че не искам да работим повече заедно. Чао-чао.

# 40
Чао чао , ама няма чао чао защото работят заедно другата работа, основната им.

Не бих се карала с нея и да си печеля враг, защото не се знае да не вземе да прави мизерии. то не че малко е натворила и сега де...но все пак.

# 41
Давам само друга перспектива, не е заяждане.
Ама възможно ли е тези клиенти да не искат да работят...с теб?
И тя не иска за ги изпусне и си ги бачка сама по тяхно искане?
Обаче всъщност тя не иска да те огорчи и затова натиска да търсите нови?
Само хипотеза.
Просто до сега някак се предполага, че тя е активната страна, тя ги намира, тя ги краде. Ама той клиента не е безгласен в това с коя от двете ще работи. Спомена че тия новите може да са препоръчани от стари. А тези които ти е взела ако са доволни от теб няма ли да питат за теб?

Пак казвам, само хипотеза.

# 42
Ще останете ли в общ офис частно?
Ако е така, въведете нови правила. Старите клиенти, по които сте работили заедно, продължавате да делите. Новите, всеки си ги поема. По преценка на едната, или другата, ако работата е повече, работите заедно и делите.
Само ми е чудно, ако някой идва по препоръка от стар клиент, за да го обслужите двете, дали няма да се сборите за индивидуална работа.
На твое място бих напуснала въобще офиса и ще си работя сама. Колкото - толкова. Нали си взимаш заплата, тази съвместна работа ти е бонус. За какво ти е да седиш с колежката и да се тровиш. И без друго, доверието е разрушено.

# 43
Те седят заедно на основната работа. Там е проблема...всеки ден са заедно така или иначе.

# 44
Там да си седят, на заплата са.
За частното е сложно. Защото там е по избор.

Общи условия

Активация на акаунт