Освобождаване в изпитателен срок и запазена почивка?

• 2 171
  • 53
  •   1
Отговори
Здравейте! Преди три месеца започнах нова работа и ми беше обяснено, че имам право на отпуск 14 дни до края на годината. Купихме билети и резервирахме почивка за края на месеца. До тук добре обаче работодателят май няма да ме задържи до края на пробният ми период от 6 месеца и ще увисна с резервацията. Какво да правя? П.С. Имаме застраховка, ако нещо се случи.

# 1
  • Melmak
Виж застраховката какво включва. Наскоро сключвах и покрива освобождаване от работа, но не знам дали покрива ако си в изпитателен срок.

Ако билетите и нощувките са ви флексибъл освен да ги канселирате?

# 2
Виж застраховката какво включва. Наскоро сключвах и покрива освобождаване от работа, но не знам дали покрива ако си в изпитателен срок.

Ако билетите и нощувките са ви флексибъл освен да ги канселирате?

Ще погледна, благодаря. И друг път съм резервирала почивка в изпитателен срок, но никога и дума не е ставало, че после ще ме освободят. За това ме е яд. Преди 2 дни платихме всичко. Сто пъти питах дали мога да резервирам, защото знаех, че могат да ми скроят някой номер.
Че и подмолно действат - ще чакат последният ден от месеца преди "официално" да ме освободят. Тогава ми изтича и изпитателният срок и за тогава ми е резервацията.
И да канселирам всичко как ще излетя от Германия като новорегистрирана безработна? Въпроса е ще ни върнат ли парите?

# 3
  • Melmak
Пфф, много гадна ситуация!

Не знам, в Германия може да си имате хубаво застраховане и да ви покриват повече неща.

Аз съм в България и каквото и да кажа няма да е релевантно. Аз също не запазвам често опции с безплатно канселиране. Дано застрахователите ви покрият неустойките.

# 4
И да канселирам всичко как ще излетя от Германия като новорегистрирана безработна? Въпроса е ще ни върнат ли парите?
Това не го разбрах, защо да е проблем?

# 5
Това не го разбрах, защо да е проблем?

Не се ли регистрира в Бюрото по труда, че напускаш държавата и така да ти спрат обезщетенията за безработица?

# 6
Няма идея как е в Германия. Какъв е периодът, в който трябва да се регистрираш след прекратяване на договора?

# 7
Няма идея как е в Германия. Какъв е периодът, в който трябва да се регистрираш след прекратяване на договора?

Мисля, че до три дни.

П.С. Проверих, до три дни е. Чудя се дали да не се свържа с Бюрото по труда от сега и да им опиша ситуацията?

П.П.2 Намирам за крайно подло да подлъжеш някой да "резервира" почивка без да си сигурен дали ще го оставиш след пробният период. Никой работодател преди не се е държал така и в момента съм меко казано в шок.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 01:46 от Arielle

# 8
А вие как разбрахте, че ще ви освободи? От думите ви виждам, че сти почти убедена, че това ще се случи. Имате 2 варианта - 1.канселирате почивката и 2.говорите открито с работодателя си и искате да ви освободят по-рано, за да може да спазите срока на регистрация в бюрото. Така като гледам, нямате какво да губите от опит за такъв разговор и поне ще сте опитала. Иначе проверете си в бюро по труда предварително, това със сигурност ще помогне за решението.

# 9
Аз пак не разбрах проблема. Драмата е, че ще изпуснеш срока за регистрация, ако те няма? И също ще ти спрат обезщетението, ако идеш на почивка?

# 10
И аз не разбирам съвсем, но е възможно подобно пътуване в Германия да е основание за спиране на обезщетение за безработица. Затова почивки се букват винаги с възможност за безплатно канселиране.

# 11
Аз пак не разбрах проблема. Драмата е, че ще изпуснеш срока за регистрация, ако те няма? И също ще ти спрат обезщетението, ако идеш на почивка?

Точно това е драмата да, защото са некоректни. От самото начало трябваше да ми кажат: "Не резервирай нищо, изчакай да ти изтече пробният период". Сега съм с едни пари назад, че и обезщетението ми може да отиде в канала.

# 12
  • SF
В изпитателния срок и те, но и ти можете да прекратите договора.
Защо не напуснеш по собствено желание в дати, които са ти удобни за регистрация? Не става много ясно за тези, които не работим в Германия и не сме запознати с техните права и правила.

Аз съм в същата дилема. На ново място съм и искам да взема 2 дни, които за залепя към следващите празници, но подозирам, че ще ми бъдат отказани. Направо не знам как да започна разговора.

# 13
  • Melmak
Ариел, а знаеш ли дали наистина ще те освободи? Възможно ли е да не е точно така?

# 14
Ариел, а знаеш ли дали наистина ще те освободи? Възможно ли е да не е точно така?

Тоест да блъфират? Съмнявам се. От самото начало имахме проблеми и неразбирателства, аз си натискам парцалите защото от над 20 обяви за работа, по които кандидатствах само те се обадиха.
Ако ме освободят оставам наистина безработна. Ако имах избор да се бях махнала сама до сега.

Общи условия

Активация на акаунт