Освобождаване в изпитателен срок и запазена почивка?

• 2 164
  • 53
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Много съжалявам, Ариел. Дано застраховката ти покрие разходите!

# 16
От самото начало трябваше да ми кажат: "Не резервирай нищо, изчакай да ти изтече пробният период". Сега съм с едни пари назад, че и обезщетението ми може да отиде в канала.

Е, те няма откъде още в самото начало да знаят със сигурност, че нещата ще се разсъхнат. В такава ситуация най-вече служителят трябва да има едно на ум и да планира съответно.

# 17
Провери дали има възможност за дистанционна регистрация в БТ в Германия. В България има, та не ми се вярва в Германия да няма

# 18
За застраховка тип отмяна на пътуване ли става дума? Там ще разбереш по-лесно кое как е. А за вашето "бюро по труда" наистина зависи от местните правила. В БГ първо се регистрираш в Бюро по труда и срокът е по-кратък. После отделно се регистрираш за паричното обезщетение и там срокът е доста по-дълъг. И двете регистрации са възможни изцяло онлайн. Дано в Германия да има някаква опция, проучи. Нали има теми по държави, може там да има запознати потребителки.
Успех!

# 19
Тогава смени датите на почивка с по-скорошни и си вземи болничен за почивката. Съжалявам, понякога се налага да играеш не по правилата.

# 20
  • София
Провери дали има възможност за дистанционна регистрация в БТ в Германия. В България има, та не ми се вярва в Германия да няма

Естествено, че има. Друг е въпросът защо ако знаеш и си почти сигурен, че ще те освободят и ще си в "кофти положение" запазваш почивки. Но това е друга тема. Майндсет му викат модерните хора.

# 21
Кетчър за това няма как никога да си "сигурен". Сега разбирам, че другата седмица идва нова колежка. Дали е на моето място не знам.

# 22
Друг е въпросът защо ако знаеш и си почти сигурен, че ще те освободят и ще си в "кофти положение" запазваш почивки. Но това е друга тема.

Друга тема, но по темата. Аз, когато започнах на тази си позиция и изпитателният ми срок беше шест месеца, беше изключено да взимам отпуск за почивка. Просто не съществува подобна опция за служители в изпитателен срок. Какъв е смисълът от него, ако си на морето?
За мен, ако бях работодател, това също не би ми било приятно. Отделно, до изтичане на тоя срок нищо не е вързано в кърпа и работодателят не ти дължи нищо. Очевидно трябва да си променят правилата, но вече какво казва законът, явно има значение.

# 23
  • София
Основното е, че няма пречка да се регистрира на борсата онлайн, но удобно бе коментирана другата част на поста.

Второ действие ще е как новата колежка е по- хубава и по- слаба. Само че в Германия не стоят точно така нещата като на родна земя.

# 24
  • Melmak
Astrella, не знам дали говориш за Германия. За България мога да ти кажа, че изпитателния срок е реално отработен период. Ако си вземеш отпуск или болничен тези дни не са отработени и съответно ако ползваш 10 дни ваканция те не се броят за отработени. Ако работодателят не разрешава отпуск, ок, но реално пречка няма да бъде даден. Другото е, че те 6 месеца ще те държат да не взимаш, обаче после ще си натрупала едни 10 дни отпуск. И ако решиш да напускаш ще трябва да ти ги плащат (освен ако не успееш да ги вземеш по време на предизвестието).

# 25
Просто не съществува подобна опция за служители в изпитателен срок. Какъв е смисълът от него, ако си на морето?

Смисълът от изпитателния срок не се губи, тъй като той се удължава с дните, през които отсъстваш - отпуск, болничен и пр.

# 26
Друг е въпросът защо ако знаеш и си почти сигурен, че ще те освободят и ще си в "кофти положение" запазваш почивки. Но това е друга тема.

Друга тема, но по темата. Аз, когато започнах на тази си позиция и изпитателният ми срок беше шест месеца, беше изключено да взимам отпуск за почивка. Просто не съществува подобна опция за служители в изпитателен срок. Какъв е смисълът от него, ако си на морето?
За мен, ако бях работодател, това също не би ми било приятно. Отделно, до изтичане на тоя срок нищо не е вързано в кърпа и работодателят не ти дължи нищо. Очевидно трябва да си променят правилата, но вече какво казва законът, явно има значение.

Е именно де! Защо като работодател даваш отпуск в изпитателен срок след като не си сигурен, че искаш да запазиш работника? Не за пръв път се случва, но никога не е ставало на дума, че мога да не откарам изпитателният срок до край.

# 27
Е как не съществува подобна опция, защо? 6 месеца да не се разболявам и да не мърдам от бюрото ли? И след изпитателния - като отвързана? Виждали сме ги такива. Отпуск ми се полага и си го ползвам.

# 28
  • София
Ариел, ще се регистрираш ли онлайн

# 29
Ариел, ще се регистрираш ли онлайн

Разбира се, че ще се регистрирам. Бюрото по труда ми е най-малкият проблем. Резервацията, дето ще изгори е по-големият проблем. За работата хич не ми дреме - нека ме гонят, ама след отпуската.

Общи условия

Активация на акаунт