Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 543
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
Аз мисля, че Дъждец се опитваше да каже, че именно "нормален дом" може да се намери на по-разумна цена и не е нужно да е стая с тоалетна или да струва милион.
Иначе, лично мое мнение, ако ще теглиш един милион, то наистина по-добре да купиш някаква къща поне. 😅
Споделям мнението, че е неразумно да се вкарват прекалено големи суми в образование или имоти, освен ако просто не си по-заможен.
Според мен е добре човек да търси баланса в живота и да се опита да си осигури "нормален дом", сигурност, добър начин на живот, да има някакви останали пари за черни дни, да може да си позволява и някакви почивки и приятни преживявания.
Да, много би ме кефило да живея в Оборище или Докторската, обаче няма да мога да пътувам така, както сега, да създавам спомени, да опознавам света и ще се ограничавам доста повече. И то за някакви базови неща. Ще живея под силен стрес. Ако се случи нещо неочаквано - ще ми бъде по-трудно.
Не мисля, че е разумно човек да се фиксира върху едно нещо и животът му да се върти  около него. Не си струва цената. Ако ще и да е "нормален дом" за един милион. Каквото и да означава това.

# 421
Томева, аз съм реалист. Знам къде стои България на картата. Ще ми се да не сме такива подлоги, но това са векове загубен прогрес, който няма как да се навакса.

# 422
И фирма с 1000+ човека няма фиксирана дата за заплати?!
Брех...
В моята фирма (1000+ човека, финансов сектор) само най-младшите служители вземат 2-3к, повечето са на 4-5 и нагоре. И въпреки това като наближи края на месеца - както сега - почват да се питат "абе на коя дата ще дават заплати".

А нормален дом може да значи и голям хубав тристаен апартамент в хубав квартал 🙂
Класически функцонален апартамент, а не извращенията в НС.
Къща не е най-доброто решение за семейство с малки деца и двама работещи родители.

# 423
Да, може да значи много неща.
Нормален дом е относително понятие, както и нормален квартал.
И аз не харесвам много неща в НС, но пък мои близки държат само НС да купуват.
Всеки има различни разбирания, предпочитания и нужди, за всеки "най-доброто решение" е различно.
Това имах предвид.

Крис, на мен тези колеги ми звучат точно като да нямат спешна нужда от пари, щом дори не знаят кога се превеждат заплатите.
Но няма значение каква заплата взима някой ако не знае как да управлява парите си. На някои хора и 10 хиляди на месец не биха им били достатъчни.

# 424
Пак по справки на БНБ ипотеките в България се погасяват за 12-13 г. Този факт, статистика, официална, винаги, винаги много удобно някои хора тук забравят или игнорират. Това първо и второ, кое му е страшното да работи човек? След 30 г. по вероятно е вноската му, ако я има да е, колкото 1 кисело мляко, от колкото лихвите да станат такива, че човекът да кара на лютеница и хляб.

Е нали не гледаме статистики Simple Smile Може да сте права, но не и за кредити по 1 млн.

# 425
Някой хора решават да инвестират в образованието на децата си и дават тези пари за училища и университети. Не на всеки приоритет му е скъпа къща, кола и парцали.
На пазара няма само стаи с тоалетна и жилища за 1млн. Посредата има също съвсем нормални апартаменти.
И какво им е на крайните квартали?

Не "скъпа къща", а нормален дом. Иначе както има хора, даващи неразумни пари за апартаменти, така им и хора, даващи неразумни пари за образование. Но при умерено и разумно планиране има и за двете.
Кое му е нормалното на апартамент за 1млн при общ доход 10К на месец и вноска 4-5К?
Нали това съм написала и аз, че има нормални апартаменти за по-малко пари и не е нужно човек да се заробва с такъв заем и няма да живее в стая с тоалетна. Или ти реши непременно да се хванеш за частните училища?

# 426
Koето ме е впечатлило, за него се хванах.
Но е по темата все пак, а ако целях заяждане шах да изкоментирам "Някой хора".

# 427
Аз съм писала нормален апартамент. Кое е различното от дом, че те впечатлява?
---
Редактирах си грешката.

# 428
Мхм, *посредата* определено показва че е добре да се наблегне на повече образование 🙃

# 429
Ама Gogo, чакай малко. Не аз споменах холандия първа, а брата ти по разбирания крис. Той спомена “средните холандци”
Аз само излязох с чисто нова статия за средните холандци и какво им се случва. Пък и техните заплати като са нам-кви си, да не говорим за данъците, които вървят сигурно къмто половината от дохода

# 430
И какво им е на крайните квартали?
Хах, шегувате ли се?

Аз не мисля че се шегува, след като за тузарски се водят приобщени селца без инфраструктура, без транспорта дори на крайните квартали  и дори много без канализация  ... намиращи се отвъд крайните квартали . Т.е зад крайните квартали.

# 431
Като сте тръгнали да се сравнявате с Холандия да споделя една интересна статистика: в Холандия 8% от възрастните са милионери което е почти на едно ниво със САЩ. България я нямаше в листата, но за сравнение в Румъния % милионери от възрастнито население е 0.5. Холандия също така е доста желана дестинация за европейска централа на големите корпорации.

# 432
  • София
За август 2023 нови жилищни кредити 503,9 млн.лв. /678.9 млн. лв. минус 175.0 млн. лв. рефинансиране/;
За август 2024 нови жилищни кредити 710,8 млн.лв. /892.3 млн. лв. минус 181.5 млн. лв. рефинансиране/
За юли 2024 нови жилищни кредити 696,3 млн.лв. / 861.9 млн. лв. минус 165.6 млн. лв. рефинансиране/

Годишно увеличение - 41,06%
Месечно увеличение - 2,08% 

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … s_press_a1_bg.pdf

ПП. Утре ако не ме мързи, ще разгледам и данните за депозитите /ако някой не ме изпревари Blush /

# 433
  • София
Не става точно така. Замогването е процес и обичайно се развива в семеен формат в рамките на определен брой години. Затова е хубаво да се разглеждат семейните формати.
То и строителните бригади изкарват по 5-8к месечно на човек, но нямат финансовата култура да инвестират правилно и да създадат финансов фундамент, спестявайки и влагайки в правилните формати.
За София, хората около 45-55 години с висше образование на високи позиции или собствен бизнес в средния сегмент имат доходи около 20к семейно, в които се включват доходи от наеми на поне два имота /основно двата "ергенски" апартамента и един купен семейно като вложение, или резултат от добра спекулативна сделка, примерно, дивиденти от бизнес, дивиденти от акции, обикновено в консервативни или смесени портфейли и заплати в диапазона 5-8к. месечно. И отново периодично влагат, когато спестяванията им достигнат размер на 40-50% от цената на нова потенциална инвестиция в имот, който се отдава на свой ред под наем и си изплаща ипотеката, ако се ползва кредитен ресурс.

# 434
Не става точно така. Замогването е процес и обичайно се развива в семеен формат в рамките на определен брой години. Затова е хубаво да се разглеждат семейните формати.
То и строителните бригади изкарват по 5-8к месечно на човек, но нямат финансовата култура да инвестират правилно и да създадат финансов фундамент, спестявайки и влагайки в правилните формати.
За София, хората около 45-55 години с висше образование на високи позиции или собствен бизнес в средния сегмент имат доходи около 20к семейно, в които се включват доходи от наеми на поне два имота /основно двата "ергенски" апартамента и един купен семейно като вложение, или резултат от добра спекулативна сделка, примерно, дивиденти от бизнес, дивиденти от акции, обикновено в консервативни или смесени портфейли и заплати в диапазона 5-8к. месечно. И отново периодично влагат, когато спестяванията им достигнат размер на 40-50% от цената на нова потенциална инвестиция в имот, който се отдава на свой ред под наем и си изплаща ипотеката, ако се ползва кредитен ресурс.

Доста развинтена фантазия имаш. Този доход дето си го описала сигурно е топ 5%. Хората в момента не могат да си позволят собствен апартамент камо ли два ергенски апартамента. То да не е като преди 20 години да отидеш на една лятна бригада в чужбина и да си купиш апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт