Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 576
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
Виж са, ти си против човек да си купи жилище и имаш 101 причини защо не трябва.
Но има хора които искат и го правят.
Къде видя да съм против? Нали и аз имам жилище и съм си го купил (даже няколко съм купувал през годините).
Против съм други неща - като например да купя още 2-3 за "да затворя парите" или с кредит за 30 години при плаваща лихва и с идея да ги изплащам от наеми.

# 406
е тогава какво те издразни в мнението ми че реагира така?
Да дойдат да си опънат палатка в хола ти?

Хубаво им пожелаваш - цял живот да работят, за да изплатят едно жилище, и да треперят дали няма да им се вдигне лихвата през тези 35 години, или да дойде рецесия и да си изгубят хубавите доходи, макар и временно.

# 407
Защо да си опъват палатка в хола ми, като има предостатъчно жилища за всички хора в България?
Специално за София ако говорим - не ми се връща няколко страници назад за точните данни - но беше нещо като 600 хил. домакинства и 800 хил. жилища.
Продължаваме обаче да строим нови, и викаш че и по 1 милион да станат нямало проблем, защото нормални хора можело да си ги позволят?

Edit: допълвам си поста, защото сега минах през магазина и снимах по колко са доматите - това до онзи колега, който казваше, че преди 10-15 години били по 3 лева и сега пак били 3 лева.
Тези, които той беше снимал тогава по 3 лева - розовите - сега са по 6.99, а "гумените" са по 3.99, а тогава бяха по 2. И краставиците бяха 2, сега са 4.99

В моята фирма (1000+ човека, финансов сектор) само най-младшите служители вземат 2-3к, повечето са на 4-5 и нагоре. И въпреки това като наближи края на месеца - както сега - почват да се питат "абе на коя дата ще дават заплати". Значи карат месец за месец. Това са хора с над средни заплати. Но някой вярва, че можели да си позволят жилища по 1 милион? Ами то най-малкото ще трябва да дадат 20% самоучастие за такова жилище, тоест 200к - и кой ги има събрани?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 17:46 от chris78

# 408
и защо следва да си купуват за 1 млн Simple Smile Да го карат по-скромно

# 409
Какво означава по-скромно?
Стая с тоалетна в краен квартал?
И фамилията спи наредена като риби на леглото?

# 410
Al Georgieva айде сега. Всички са като риби в леглото...

# 411
повечето са на 4-5 и нагоре. И въпреки това като наближи края на месеца - както сега - почват да се питат "абе на коя дата ще дават заплати". Значи карат месец за месец. Това са хора с над средни заплати.

Ами всеки сам си преценя за какво да си харчи. Ако са по живота и си позволяват аху-иху може и да не им стигат, други да си носят храна в кутия и да не ходят по живот и да си плащат ипотеките

# 412
4-5 х. не е никак малка заплата,дори за София, особено ако и двамата възрастни в домакинството го докарват поотделно този доход. Човек знае две и двеста и като се решиш за жилище, стискаш малко, понамаляш туровете през КПП-тата, та за 5 г. грубо се събира за самоучастие. Ма то не може и душа в рая, и ...
И какво означава 1 млн. лв. кредит за жилище в София? Това е ненормално много. За блок в общия случай, дето може и да е НС, ама може и да е вече осмърдян, с всичките му проблеми със съседи, общи части и пр. Само ще ви кажа, че в апартамента, в който сега живеем, на пазарна цена сиг. поне 250 х евро, вече пети месец се спукват от ремонти и зверско къртене и на практика е необитаем през деня. Последните няколко години е така, а аз работя и от вкъщи и имам честта да се насладя непосредствено на целия този шум. Айде спокойствието едно на ръка, ама даваш една торба пари за жилище в сграда, която може и да е компрометирана вече. Всеки си прави каквото си поиска, хората имат пари и изтрещяха, нали виждам, че масата апартаменти на пазара са преустроени, дори и в панелни блокове. Дали законно е малко под въпрос.
Много се радвам, че хванахме последния влак и не знам чисто психологически как се живее със заем над 500 х лева, камо ли 1 млн., дано не ми се налага да разбирам, ако ще и с 10 х лв месечен доход да съм ...За един милион лева си заслужава човек тотално да си преосмисли приоритетите и местожителството, според мен.

# 413
Какво означава по-скромно?
Стая с тоалетна в краен квартал?
И фамилията спи наредена като риби на леглото?
Някои хора решават да инвестират в образованието на децата си и дават тези пари за училища и университети. Не на всеки приоритет му е скъпа къща, кола и парцали.
На пазара няма само стаи с тоалетна и жилища за 1млн. Посредата има също съвсем нормални апартаменти.
И какво им е на крайните квартали?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 22:06 от Дъждец

# 414
  • София, Bulgaria
Пак по справки на БНБ ипотеките в България се погасяват за 12-13 г. Този факт, статистика, официална, винаги, винаги много удобно някои хора тук забравят или игнорират. Това първо и второ, кое му е страшното да работи човек? След 30 г. по вероятно е вноската му, ако я има да е, колкото 1 кисело мляко, от колкото лихвите да станат такива, че човекът да кара на лютеница и хляб.

# 415
Който го намира за нормално, да тегли по 1 милион. Какво лошо има. Който иска, да иде в Нидерландия да види как е. Бил съм там. Ще ни трябва едно хилядолетие да ги стигнем с текущия стил на управление. Ако пък нямате пари за екскурзия, защото плащате 1м ипотека. В интернета има предостатъчно информация и филми за историята на една от най-големите търговски и икономически империи. Може би е била най-богатата държава към онова време, когато България е била села и паланки под турско робство.
Към днешна дата Нидерландия е на 11 място по бвп на глава от населението в света. Ама защо ганьо да не се сравнява с тях? Ние какво имаме? Нищо.
Невежеството на някои хора ме изумява. Седнете поне прочетете за какво става дума преди да правите неловки сравнения.
Ами то е пълна пародия.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dutch_colonial_empire

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Netherlands#:~:te … 0in%20the%20world.

# 416
Хах, шегувате ли се?

# 417
Реално и ние може би бихме могли да изтеглим един милион, ама ще живеем после на хляб и вода доста време, под голямо напрежение и без да може да си позволим никакви почивки.
А аз искам да живея спокойно, ако ще и в стая с тоалетна в краен квартал.
Ако взимах минимум по 20 палки на месец, може би щях да мисля по друг начин.
Ако някой си мисли, че с лекота се тегли и живее със заем за един милион явно е доста заможен човек (няма лошо) или няма такъв заем и просто си говори.

# 418
  • София, Bulgaria
Който го намира за нормално, да тегли по 1 милион. Какво лошо има. Който иска, да иде в Нидерландия да види как е. Бил съм там. Ще ни трябва едно хилядолетие да ги стигнем с текущия стил на управление. Ако пък нямате пари за екскурзия, защото плащате 1м ипотека. В интернета има предостатъчно информация и филми за историята на една от най-големите търговски и икономически империи. Може би е била най-богатата държава към онова време, когато България е била села и паланки под турско робство.
Към днешна дата Нидерландия е на 11 място по бвп на глава от населението в света. Ама защо ганьо да не се сравнява с тях? Ние какво имаме? Нищо.
Невежеството на някои хора ме изумява. Седнете поне прочетете за какво става дума преди да правите неловки сравнения.
Ами то е пълна пародия.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dutch_colonial_empire

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Netherlands#:~:te … 0in%20the%20world.
Еее..братовчедка ми е там от 20г. със страхотна кариера. Зимата си купи апартамент в едно село, ама тя така си обича.  На 45 мин. от работа.  Оказа се в последствие, че сграда на 3 ет. е нещо средно между гредоред и пруски свод. Ядосва се, ядосва се, че никой не и казал, даже този специалист, който извикала и пратила 800Евро, щото все пак тя не разбира. Искала да оцени качеството на сградата.Та братовчедка ми половината време е там, половината в БГ, кефи се на слънцето е живота. За болници и лекари много ги хвали, ама и в София идва за някои процедури,  че там било сложно.
Аз пък се изумявам на Ганя с неговото чуждопоклоничество, все едно там е само цветя и рози. Да не засягам други теми, където са също първенци.

# 419
Някой хора решават да инвестират в образованието на децата си и дават тези пари за училища и университети. Не на всеки приоритет му е скъпа къща, кола и парцали.
На пазара няма само стаи с тоалетна и жилища за 1млн. Посредата има също съвсем нормални апартаменти.

Не "скъпа къща", а нормален дом. Иначе както има хора, даващи неразумни пари за апартаменти, така им и хора, даващи неразумни пари за образование. Но при умерено и разумно планиране има и за двете.

Общи условия

Активация на акаунт