Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 492
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
chris, благодаря ти за загрижеността! Сън не си спал да не се обеся. Ето, даже три години си ми дал да дишам, да чакам акт 16 в Овча купел:)

С еврейския принцип съм съгласна, все пак и такава кръв тече у мен. Само златото още ми куца, ама има време.
И категорично не съветвам човек да нахака всичките си пари в имоти. Всеки си преценява риска, желанията, буферите и свободния кеш.

Mystic, не е за всеки, да. И аз съм като наемодателката ти, подбирам, но празни периоди нямам. Бизнес като всеки друг - повече разум, по-малко емоции.

# 76
  • София, Bulgaria
Крис78,  ти си пас от поне 4..5..6г. най-малко,  по твоите думи. През тези години, хората си завъртяха парите няколко пъти и ги умножиха и то без да смятат наемите, та твоите 5% в ДКЦ са смешна доходност.
Твоите анализи, които си правил през последните години не са били верни, нещо си пропуснал в цялата работа да си доказваш правотата в това число и тук години наред.
Е може пък следващите 10г. да познаеш.
AI Georgieva, " изгодните" имоти ги виждат хората с опит, защото като го видят имат опита и капацитета да го разпознаят. Те са на пазара дълго време. Един " новобранец" купувач и два такива имота да срещне, може да ги подмине.

# 77
Aз не бих купила апартамент с малко самоучастие за инвестиция.
Но все пак не гледам на жилищата с инвестиционна цел и стоя зад мнението си, че инвестицията в имоти в този определен момент не ми изглежда подходяща и не бих направила такава.
Но всеки сам си решава и носи отговорност за решенията си.
Аз нямам против хората, които инвестират - така се вдига и стойността на моето жилище.
Не съм сигурен в това. Ако се избиват за съществуващи имоти - тогава да. Но имотите не са ограничено количество - както виждаш търсенето от инвеститори води до засилено предлагане от предприемачи. Постоянно строят нови, които в дългосрочен план подбиват стойността на старите.

Например за Овча Купел, за където писах по-горе, само за 6 месеца издават разрешения за строеж за 184 хил.кв.м. площ. Колко жилища са това - поне 2300 при средна площ 80 кв.м. Това е за 6 месеца, а за последните няколко години общо колко са? Всичко това ще се пусне с Акт 16 следващите няколко години. А студентите в НБУ са общо 10 хиляди, от които половината са си от София. За останалите 5 хиляди всички инвеститори ще се конкурират да им дават под наем.

Крис78,  ти си пас от поне 4..5..6г. най-малко,  по твоите думи. През тези години, хората си завъртяха парите няколко пъти и ги умножиха и то без да смятат наемите, та твоите 5% в ДКЦ са смешна доходност.
Твоите анализи, които си правил през последните години не са били верни, нещо си пропуснал в цялата работа да си доказваш правотата в това число и тук години наред.
Да, така е, последното си жилище, което бях купил за инвестиция, продадох малко преди Ковид. Сега като гледам назад трябвало е още да изчакам, но то човек ако можеше да се връща назад във времето, да е станал трилионер Simple Smile И да можеше да се върна, биткойни щях да купя, не други апартаменти в София.
Все пак имам други две (едно мое, и едно ще наследя някой ден) от които пък съм спечелил, нали така?
И престанете с тези ДЦК. Това е просто пример, който давам когато някой пита "ами къде да си държа парите в момента, като банката дава 0.5% лихва". Има и много други инвестиции - злато, акции, собствен бизнес, и какво ли още не. Човек трябва да е отворен към различни неща, а не да трупа по 3-4 имота без други активи, а само с дългове. Това може да работи няколко години - вижда се, че последните няколко работеше. Но дългосрочно няма как да е устойчиво.

# 78
В Овча купел строителството е изключително засилено в последните години, конкурира се с Ман Ли. Вероятно поради новите станции на метрото. За мен донякъде е ок, защото се променя %та на "сините". Grinning Поне по мое мнение има много млади семейства, различни от студенти, видно от чакащите неприети в списъците за детски градини. Когато кандидаствах с голямата пак беше трудно, но изобщо не чак толкова, а сега дори има няколко нови градини. Честно казано не знам защо се свързва само с НБУ, квартал като квартал, живеят всякакви хора.

# 79
Томева -> + 100 Simple Smile
Да ви кажа, ходих на два огледа, и ще купя от първия оглед. Има плюсове и минуси, но предвид по-горния анализ за множеството НС в Овча купел реших - че ще заложа на малко, за ремонт, сграда след 2000 г., но в централен квартал и с перфектнитранспортни връзки. За сам човек. За гооооре-долу същите пари може да се вземе 1-стайно в ОК - НС, или 2-ст панел за ремонт в Дружба 1.
Иииии - ако продавачите се съгласят на моето искане за намаляване на цената - ще си стиснем ръцете Simple Smile

Искам да кажа, че аз съм от тия, които горе-долу знаят какво искат. И като го видят, и си го познават. Обикновено почвам да търся, когато имам парите и обикновено много бързо намирам. ММ счита, че имам късмет, но аз считам - че просто знам какво търся, и че преценям + и - и вземам решението и продължавам насетне.
Много време ми костваше да си купя дрехи, като бях дете - понеже опит нямах, и не можех да преценя кое как ми стои, и дали съм хубава с него Simple Smile

# 80
В Овча купел строителството е изключително засилено в последните години, конкурира се с Ман Ли. Вероятно поради новите станции на метрото. За мен донякъде е ок, защото се променя %та на "сините". Grinning Поне по мое мнение има много млади семейства, различни от студенти, видно от чакащите неприети в списъците за детски градини.
В цяла София винаги е имало недостиг на места в градините, защото много от тях развалиха след соц-а. Това обаче не значи, че има повече деца. Ей ги колко са родените деца в София:

Тези данни и преди сме ги коментирали тук - знам, че много хора тук не им вярват, НСИ лъжело, имало деца софиянчета, ама незаписани в София... като че ли някоя майка ще роди в Ямбол и след това ще дойде в София с пеленаче, като знае, че за уседналост искат 3 години настоящ адрес. Повечето мигриращи първо се преместват в София, след това раждат за да могат да се вредят за градина, иначе няма как.

# 81
Искам да кажа, че аз съм от тия, които горе-долу знаят какво искат. И като го видят, и си го познават. Обикновено почвам да търся, когато имам парите и обикновено много бързо намирам. ММ счита, че имам късмет, но аз считам - че просто знам какво търся, и че преценям + и - и вземам решението и продължавам насетне.
Taка е най-лесно и същото беше и при нас - не знам дали имаше и месец в ходене по огледи, имахме определен бюджет, знаехме какво искаме, с какво бихме направили компромис, бяхме си сметнали колко ще ни излезе всичко - видяхме апартамента, хареса ни, след няколко дни капарирахме. А бях се подготвила за ходене по мъките, повече огледи, занимавка с брокери... Донякъде може би беше и до късмет.
Като слушам близки и познати каква разправия е с майстори, разходи, ремонти, обзавеждане и как все има нещо, което не е наред - определено мисля, че сме късметлии. Имаме неща за оправяне, но са козметични и даже май ще минем и без никакви майстори.

# 82
Никъде не съм споменала за промяна в раждаемостта, а за вътрешна миграция между кварталите, както и за такава от други градове, но не заради НБУ.

# 83
Повечето мигриращи първо се преместват в София, след това раждат за да могат да се вредят за градина, иначе няма как.

Има МНОГО жени, които искат да родят и раждат в София, само заради по - сигурното и добро обслужване в частни родилни или държавни родилни болници. В по - малките, а и не толкова малки населени места, практически няма родилни отделения или са някаква пародия, дори в областни градове.

# 84
Никъде не съм споменала за промяна в раждаемостта, а за вътрешна миграция между кварталите, както и за такава от други градове, но не заради НБУ.
Е значи места в градините трябва да се отворят в други квартали, ако хората мигрират оттам към Овча Купел?
Едно време беше на края на София и се ходеше там само със 102 след половин час лашкане по пътя на циганските каручки, ама сега явно става елитен квартал, щом привлича мигранти от другаде Simple Smile

Доколкото виждам на Гугъл, ето това е мястото на въпросния строеж:

Дано да им харесва на новодомците-мигранти. Ама за 2000 евро - толкова.

# 85
Нали ти не ги даваш тези 2000 евро, нито ще живееш там.

# 86
Каква е била причината да развалят много детски градини след соц-а?

# 87
Това е в частта на Овча купел 1, там има доста роми и е до Факултета. Преобладават панелките.
Овча купел 1 и 2 като цяло не са предпочитани - не бих живяла там към този момент.
В Старата част е доста по-добре, като според мен районите около Любляна и Боряна са най-приятни за живеене.

# 88
Каква е била причината да развалят много детски градини след соц-а?

Свръхниската раждаемост след Виденовата зима. Големите ми деца са родени 97 и 99та и имаше места по детските градини колкото искаш, дори се бореха за деца да не ги закрият. Някои се възползваха и закриха детски градини, особено на апетитни места като Докторската градина.

# 89
  • Бургас
И масовото напускане на България след отварянето на границите, най-вече от хората във фертилна възраст. Понеже много добре се живееше през соца и имаше "за всекиго според потребностите", включително и апартаменти за всеки нуждаещ се.
Някои от градините се преотстъпиха за други държавни ведомства, други бяха разрушени, трети - продадени.
В най-големия бургаски комплекс "Меден рудник" детската градина стана полицейско управление. Едва сега, 25 години по-късно, се върна старото й предназначение, защото в района има осезаем недостиг.

Общи условия

Активация на акаунт