Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 501
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
Люлин може да е станал 2500 € но на други места вече е 3500-4000 €

# 541
И на мен ми стана интересно коя е бедната европейска държава от поста на Хипопотам, където се живее на половина от София. Единстветото за което се сещам е Албания - има море и евтино, беше още по-евтино преди 4-5 години сега малко вдигнаха цените последните 1-2 г.Албания ли е?
И аз за Албания помислих, но се сетих, че нито съм чувала за един българин, инвестиращ в Албания, а по-скоро София рутинно се сравнява с Лондон, та реших, че е вероятно която и да е южно европейска държава с прекрасен климат и храна, ако не многохилядни, поне дълготрайно установени традиции в градоустройство, повечето от тях на челни места като туристически дестинации и съответно с подобаващо законодателство, да се сравняват като “бедни”, и то по отношение на София. Те все пак цените на имотите вървят нагоре, а традициите (градоустройство, планиране, спазване на строителни стандарти и контрол, законодателство и данъчна система, адекватен транспорт, инфраструктура и топ туристическа дестинация статус с чисти въздух и море), ще се гонят (или не) пост фактум, когато цените надминат тези в “бедните” европейски държави. Бе ще се събудим, един ден, в швейцарски имотен еквивалент на високи цени + високо сградно и между сградно качество на средата, в която живеем, с нулево държавно мозъчно усилие и без грам традиции извън заключване за бъдните поколения.😛

# 542
  • София
И в Испания се живее евтино.
Е, не в Марбея, разбира се.

# 543
Това с еврозоната да не стане като с евросъюза 2008-2009. Че европа в момента е много затънала и не се вижда светлина в тунела. Но аз лично не очаквам 2025 да ни приемат. Евентуално 26 или след това. Ще бъде шоу ако маса народ тръгне да развързва инвестиции. Ама като имат кратка памет, да му мислят.
С работа от вкъщи, можеш да си амбициозен от всяко кътче на света. Истински кадърните хора, ще намерят начин да изкарват пари и без да са в големия град. Офисния планктон не в амбиция.

# 544
Разбирам защо звучи примамливо схемата на Azzy - всички можем да забогатеем и парите едва ли не идват "от въздуха", както Фед ги създава.
Навремето си купил 2-стаен за 50к с ниска лихва, след няколко години той е вече 100к, ти си на печалба 50к, което ти покрива първоначалната инвестиция, тоест той ти излиза без пари. През това време си купил и един тристаен за 100к, той пък става 200, а през това време си плащал лихва само 2.8%. Купуваш сега за 200 още един, пак на ниска лихва, и след време той вече струва... 400?
И така до 45 си милионер.
И всичко това не по схемата zero sum game, тоест за да спечели един нещо, друг трябва да загуби - а тук губещи няма?
Да, ама не е така. Губещи има, и то две големи групи:
1. Тези, които са ти дали парите си при лихва 2.8% и след 5 години от 100 имат 115 с лихвата, но вече с тях не могат да си купят дори и това, което преди е струвало 50. Общо казано, това са вложителите в банки
2. Тези, на които заплатата им губи покупателната си стойност и отбелязват, че сега с 3к заплата живеят по-зле, отколкото преди няколко години с 2к. И трябва да се борят с работодателя си всяка година да им я вдига с 10% - а това съвсем не навсякъде става автоматично, както във фирмата на Амброзия. На повечето места трябва да се пазариш с шефа, да го заплашиш, че ще напускаш, или направо да напуснеш и да си търсиш другаде по-високо заплащане. Което може да е по-високо само номинално, а не реално.

Тоест, губещите пак сме всички ние. Или не всички, но 95% от хората. Докато печелившите (сегмента на Ази) едва ли имат и 5-10%.
Не казвам, че който се възползва от така създалата се икономическа ситуация е нещо виновен. И аз съм се възползвал колкото съм могъл. Но тя не се е създала сама, виновни са за мен тези, които контролират паричното предлагане и обезценяват стойността на фиатните пари.
Да видим колко още време ще трае това - то не е устойчиво развитие. То няма как да разчиташ, че ти винаги ще можеш да инвестираш на кредит в активи, които винаги ще се качват с 10% на година и ще се намира някой, който да ти дава този кредит на 3% и да е хепи да си губи стойността на парите, докато ти печелиш за негова сметка.

# 545
  • София, Bulgaria
chris78, Гого казва, че са 50/50, а ти: "Тоест, губещите пак сме всички ние. Или не всички, но 95% от хората. Докато печелившите (сегмента на Ази) едва ли имат и 5-10%."

Има и една друга група, която е имала и финансите и възможноста, но предпочитала да не предприема нищо. Живяла си е в зоната на комфорта. " Парите са за харчене" и се ги харчат за каквото им е кеф, но в един момент вече към 40г. , и им е писнало да се квартирки и това " въобще не ме интересува, всяка година, мога да се местя в чисто ново жилище и в най-топ кварталите, с най-топ кръчми, и да си ходят на най-топ почивки  през месец. Голяма свобода, а това е топ преоритет. Днес съм тук,  утре там..голям кеф, да можеш за 2 часа са събереш куфара и да не мислиш банки..манки.
В един слънчев ден, обаче се събуждат и почват да мислят по-друго яче. И тогава обаче картинката се е променила. Цените станали високи, пари за самоучастие, разноски, ремонт...няма, къде са ми парите..А да инфлацията, харчалъка..и ето няма кинти. Всъщност има, но трябва да се сбогува с най-топ кварталите и другите топ неща. Е това не се преживява, баси гадните хора, изкупували и продавали апартаменти, дигнали цените, нагушили се с пари, заради тях аз сега трябва да се гърбя и да правя компромиси. И много по-успокоително е да вярвам, че 50% от сделките са инвестиционни, от колкото 10%.

И по повод на това, как положението и средата формира мнението е и недоволството около разширяването на Опълченска. Та точно там, където отсякоха дървета и разкопаха живеят две брокери, които станаха големи активистки. Разкопано, необезопасено и т.н. , обаче когато продават апартаменти не им пречи да ходят в кал, строежи, скелета, както не им пречи и са забравили, че преди да цъфнат тези сгради едни други дървета са отсечени и са ги наблъскали бетон, до бетон.

# 546
Айде и Шехеразада тук започна да разказва. Има всякакви хора, съдби, животи ...
А варианта като натантуриш цялото си време, живот и здраве в едни жилища и изведнъж решиш, че не ти стига и си искаш годините обратно? И такива има. Има и като предните, но сбъгясат нещо и понеже има активи има какво да им вземат и хоп - по носа им всичкия труд отива . Или децата или внуците ги оставят без нищо или какво ли не. Да си на възраст и да си останал без жилище не значи че си нямал .
Има всичко . Хайде да не категоризираме хората според амбициите си как да си устроим своя бизнес.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 09:27 от bella-ciao

# 547
chris78, Гого казва, че са 50/50, а ти: "Тоест, губещите пак сме всички ние. Или не всички, но 95% от хората. Докато печелившите (сегмента на Ази) едва ли имат и 5-10%."

Има и една друга група, която е имала и финансите и възможноста, но предпочитала да не предприема нищо.

Няма лошо. Всеки прави избор и живее с последствията от него, важното е да е бил доброволен този избор.
Едните, като Ази, купуват и дават под наем на тези от твоя пост, които не искат да се занимават с банки. С парите от тях тя купува нови имоти, които са предназначени за под наем. Всички би трябвало да са доволни.

# 548
Томева аз предполагам или съм склонен да приема, че 50/50 купуващи мечтан дом/спекуланти. Но Крис е прав. Тези 50/50 са 10-20% от обществото. Даже съм по-сконен да мисля, че са около 10%. Останалите 80-90% от обществото НЕ търся мечтан дом и не спекулират на имотния пазар. И това е нормално. Ако всички участваха на пазара на имоти, цените щяха да минат и тези в Нидерландия. В последните години броя на участниците се е увеличил значително. Тук статистиката на регистъра по вписванията НЕ може да излъже и лесно може да се изчисли какъв процент от обществото участва на пазара. От там вече колко са тези с реални нужди и колко са спекулантите, един господ знае. Моето обкръжение е 10/90, повечето купуват за спекула.
Схемата е ясна. Всеки с капитал и липса на страх може да стане милионер, ако тя продължава вовеки. Защото то не е сложно да купиш каквото и да е. Резултата какъв ще е? 5-10% от народа ще станат милионери. То и в Африка има много милионери, ама не са добре. А тези които не са имали капитал и възможност да се качат на влака или са се качили за една спирка т.е 90% от обществото? Ще са бедни мишки на въртележката на заплата от месец за месец. От тях пък наем не можеш да очакваш като нямат пари. Един вид средната класа се унищожава. Всички знаем какво беше след 89 когато средната класа се унищожи. Това ли искаме отново? Какво значение има като си богат като цар след като живееш насред катун?

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 09:34 от Gogo1979

# 549
  • Out of the Mix
Все си мислех, че сме в тема за пазара на имоти в България, а не в такава за търсене на партньори. Не е редно всички и всичко да се слага под общ знаменател. И цялото високомерие на едни от постовете тук са прекалени, мярка и умереност като че ли малко липсват. Щастието е различно за всеки - за един в трупане на имоти, за друг в децата му без да притежава нито един имот, познавам всякакви хора, светът е шарен.
И да допълня, че на двата метра под земята никой нищо не е отнесъл. Понякога животът не е само амбиции, пари, пак пари и имоти, понякога пътят те води през болници и гробища, където виждаш как свършва същият този живот, губиш най-близките си хора въпреки че си се Борил да ги спасиш и средства не са пожалени, но битката е загубена. И това те сломява, отрезвява преди всичко от препускането след амбиции, пари, имоти.
Hands ClapHands Plus1

Симпатично разсъждава Мишока, адмирации за самостоятелността и смелостта.
Само че не знам как и защо не им стигат с приятеля й около 5.5к да живеят съвсем нормално, без дете/деца, луксове, дори могат да плащат 2 ипотеки. Една въобще не трябва да се усеща при този ежемесечен приход. Изглежда ми размуна, не да залита по "модерни" неща и безсмислени луксове, но тя си знае.
Наподобява ми на Гугълчето.

И моите неблюдения са, че това "обединяване на активи", или "СИО" при сключване на брак не е в "желанията" на двойките. Всеки си гради индивидуално, някои имат достатъчно преди връзката, и не искат да се "напъват" за повече, а търсят спокойствието. Нямащите, меракантилните с провициалното мислене, са "домогващите се", не другите. Към брак се пристъпва от интеререс, и "бута" този, който няма. Този, който има се "пази".

Позната двойка около мен са подобно. Парите не са фактор, и двамата имат предостатъчно - тя си взе апартамент с ипотека преди 5-6 г. Той се нанесе в тях, не са женени. Направиха си дете, сега той строи къща, след 3-5 г. на "семейни начала" в нейния. Но нямат нищо "общо". То ще остане за децата.

Много е погрешно мисленето да се разчита на "прехвърляне" на партньор за имагинерно-потенциален успех и "замогване" в живота.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 09:56 от Revoker

# 550
Стандартната индексация е точно 10%, т.е. на 3-тата година дохода е с 1/3 повече и това е без развитие.

Младите хора имат много добра финансова дисциплина.
Правят си сметката изключително добре, от каквото могат спестяват. И всички, без изключение, на 20+ имат спестени пари в банката и трупат като пчелички. И работят много, ама много. И учат. За аху-иху не им остава време.
Говоря за нормални млади мъже и жени, коли резачки, устни, ц+ци и т.н. няма.

Не съм брокер, не търся клиенти.
Участвам на този пазар, включих се в темата от любопитство - излезна ми като предложение като се логвах във форума.
Няма таков нещо. Работил съм в различни западни компании, високо ниво специалист финансов сектор. Годшината индексация в тези компании е средно около 3%. Ти живееш в облаците.

# 551
  • Out of the Mix
Последните 3 г. заплатите се удвоиха.
В ИТ сектора допреди Ковид беше точно бума и постоянно се сменяха фирми, и фирмички, изнудвайки HR-ките, че конкурентната фирма Х дава 50% отгоре.
Служителка в банка взимаше 1k. нето. Сега ~ 2k. и отгоре.
Учителка взима средно 2.2-2.5к чисто в момента, а тези с 15-20+ г. стаж ~ 3k.
Разбира се от 2022 г. инфлацията беше грозна, но въпреки това, сега се живее по-добре.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 10:42 от Revoker

# 552
Не живея в никакви облаци.
За последните години заплатите се удвоиха.
В международните компании индексацията е пряко свързана с инфлацията и всяка година заплатата се увеличава и това е нормално -  щом сте високо ниво финансист сигурно може да смятате, че при инфлация Х процента, ако не индексирате заплатите на служителите те ще обеднеят и ще си търсят нова работа.
Вероятно Вие Чичко_Тревичко, не сте се споразумяли добре.

Преди няма и седмица близък сключи трудов договор с 10% годишно увеличение на възнаграждението, ваучери за храна, колективна здравна осигуровка за него и семейството му, карти с отстъпка за спорт, безплатни кафета и напитки

И какво?
Azzy е виновната на някои хора тук да им е крив света ли? Joy

# 553
Не живея в никакви облаци.
За последните години заплатите се удвоиха.
В международните компании индексацията е пряко свързана с инфлацията и всяка година заплатата се увеличава и това е нормално -  щом сте високо ниво финансист сигурно може да смятате, че при инфлация Х процента, ако не индексирате заплатите на служителите те ще обеднеят и ще си търсят нова работа.
Вероятно Вие Чичко_Тревичко, не сте се споразумяли добре.

Преди няма и седмица близък сключи трудов договор с 10% годишно увеличение на възнаграждението, ваучери за храна, колективна здравна осигуровка за него и семейството му, карти с отстъпка за спорт, безплатни кафета и напитки

И какво?
Azzy е виновната на някои хора тук да им е крив света ли? Joy
Не, просто вие нямате реална преценка и практика, това показват коментарите ви. Много ясно, че всеки иска да му се индексира заплатата спрямо инфлацията, но на практика не се получават точно така нещата. Ако имахте 1 ден трудов стаж в западна фирма, вероятно щяхте да сте наясно, но явно нямате и просто си пишете. Една фирма, за да увеличава заплатите, първо трябва да "прехвърли" инфлацията на клиентите си, т.е. да генерира по-високи приходи, а това не става от днес за утре.

Колкото до това дали Азито е виновна за нещо - за нищо не е виновна, освен че няма реална преценка за процесите на пазара на труда и се изказва некомпетентно в постове, нямащи нищо общо с реалността.

Последните 3 г. заплатите се удвоиха.
В ИТ сектора допреди Ковид беше точно бума и постоянно се сменяха фирми, и фирмички, изнудвайки HR-ките, че конкурентната фирма Х дава 50% отгоре.
Служителка в банка взимаше 1k. нето. Сега ~ 2k. и отгоре.
Учителка взима средно 2.2-2.5к чисто в момента, а тези с 15-20+ г. стаж ~ 3k.
Разбира се от 2022 г. инфлацията беше грозна, но въпреки това, сега се живее по-добре.
Така, обаче не всички са в ай ти сектора. А заплата в частния сектор можеш да си я увеличш само ако я предоговаряш с друга фирма. Аз това не го смятам за повишаване на заплащането, ами по-скоро за борба със зъби и нокти за по-добра заплата. Нещо, в което няма нищо лошо разбира се, но няма никой работодател да дойде и да ти каже: "знаеш ли, има висока инфлация, ей сега ще се бръкна да ти давам с 20% по-висока заплата". И ти самата/самия го доказваш с поста си. Но това е много по-различно отколкото да има ръст на заплатите, т.е. да ти индексират заплата годишно спрямо инфлацията.

# 554
Чичко_Тревичко, не вярвам че сте хай ниво финансист.
Сори, но звучите кисело и сякаш Ви е криво от нещо.
Мултинационалите са голяма школа (никой около мен не използва израза "западна фирма"), минала съм през тях, както и почти всички в моя кръг.

Общи условия

Активация на акаунт