Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 461
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Взимай Титина . Не се колебай. Ако София е втори Берлин, то може би Пловдив си е баш Щутгард.

# 631
щастливите, заможни хора са спокойни и доброжелателни.
Шиши и Боко най-вече ни мислят доброто. Ръка да им целува човек. Grinning

# 632
Обявата от Пловдив,72 м2.... Като махнем общите части е сигурно 58 м2....
Акт 16 догодина....Излиза към 1520 еуро м2....В ж.к. Тракия, дето е посока Чирпан.... Нормална цена....

# 633
Е чакай сега - това с общите части не съм го измислил аз. Не го харесвам, но така смятат навсякъде. В София като ти кажат 2500 в Кръстова Вада, пак ако махнеш общите части ще излезе 3000?
От Тракия до центъра на Пловдив е по-близо отколкото от Кръстова Вада до центъра на София. Е вярно - ще имат метро май, към 2029 някъде. Ако имаш късмета да си до него. Ако не - с колата и по улицата. Ох чакай, какво говоря - то улици има ли там?

# 634
Защо да махаш общите части? В БГ не се прави така Simple Smile
Тинтита, викаш във ВН, БС, СФ няма огромно презастрояване и НС? Нали скоро пускахме статистики? Предлагането е огромно, но пазара го поема във Варна и София. Да видим до кога и после какво ще става.

По темата, ето имотни милионери, живеещи като крайно бедни. Типична родна картинка.
https://www.youtube.com/watch?v=_tduQe6qZUE

# 635
Гледах го това днес. Как точно е по темата?
Наследили са имотите и са били измамени. Бабите, мятащи торби с пари през прозореца не са по-различни.
Много жалко за хората. Братът е с умствена изостаналост и не е било редно да бъде каран да подписва такива документи. Дано има някаква справедливост, поне сега, като се дава гласност.
За съжаление човек може да има каквито и да е активи, колкото и да е пари, да спечели от тотото даже, но ако не съумее да ги управлява разумно може да свърши на нулата.
Независимо дали става въпрос за имоти, пари, акции, злато и т.н.

# 636
Тинтита, викаш във ВН, БС, СФ няма огромно презастрояване и НС? Нали скоро пускахме статистики? Предлагането е огромно, но пазара го поема във Варна и София. Да видим до кога и после какво ще става.

По темата, ето имотни милионери, живеещи като крайно бедни. Типична родна картинка.
Жилището в което живея е 122м2 ,без терасите -3 бр.,без таванско помещение 7 м2 и без процента общи части.... Така е по нотариален акт...
Иначе сигурно става над 150 м2....
По "новите стандарти"....
Апропо,това е като проучването за кутиите шоколадови бонбони, където имало случаи кутията да е по-тежка от самото си съдържание....

# 637
Познати са в търсене на хубав тристаен в София, Павлово-Бъкстон. От пролетта гледат и казват че реално няма нищо свястно на пазара.
За продажба има жилища с нефункционално разпределение, изложение, малка реална площ, сградата е на малка уличка, евтино изпълнение, бъдещ акт 16 и т.н.
Споделиха че най-много им е харесал панелен апартамент.

# 638
Както казах вече, мен не ме мисли, да обикаляш след мен в темите няма никакъв смисъл, нито ще ме трогнеш, нито ще ме смутиш, ако излезе някой от добрия тон- натискаш бутона "информирай модератор".
Още помня как кудкудякаше в темата за наемите и наричаше хората "лели хазяйки' и прочее.
А това не е никак възпитано и не говори за човек, спокоен и уверен в изборите си живота, който живее.

Всъщност сега се сещам в какъв контекс
[/quot  

Крис,  

контексТ

акциИ

Нека преди да стигаме до сложни неща, поне да минем през елементарните. В противен случай, как да се приемаме насериозно.

# 639
@дениса - Е, докъде доживяхе , крис78 да обяснява, че няма как апартаменти ново строителство да са по "два за лев".
Както правят сградите сега - с модерни облицовки, изолации навсякъде вкл. по еркери и тераси, хубави дограми и асансьори - излиза по 7-800 евро/кв.м.
Земята - не ги знам тези в Тракия с пари ли са я купували, или на обезщетение, и в двата случая вдига сериозно цената. Повечето са на обезщетение и трябва 20-30% от апартаментите да ги построят без пари, като цената им се прехвърля към тази на другите.
Инфраструктура - от ВиК и електро ги карат да изградят връзки за своя сметка и да ги "дарят", същото прави и общината с тротоари и т.н.
Проектен мениджмънт - да докараш проекта от гола поляна без разрешително за строеж, до продадени жилища с Акт 16 си е тежка задача, която я вършат хора и трябва да им се плаща.
И последно, в случая е на практика готово жилище с Акт 15, тоест инвеститорът е вложил капитал за своя сметка за 2-3 години и трябва да му начисли възвръщаемост (а ако е заемен капитал - лихва).
Като сложиш и някаква скромна печалба, 1200-1300 евро не ми се вижда много за качествено ново строителство. Това с общите части, защото нали и тях някой ги строи - даже за тях повече харчат, понеже им слагат настилки, боя и лампи.
За панелка ако говорим вече, друг въпрос.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 17:38 от chris78

# 640
По света други идеали имат хората - американците да основат фирма или да работят в стартъп и да вземат опциите после като ги купи Гугъл да станат милионери; англичаните да станат инвестиционни банкери в Ситито; гърците са големи търговци и моряци и искат да са следващия Онасис, Ливанос или Економу; и т.н. всяка нация според талантите си и историята си.
А ние: за*би това да работиш на заплата и да създаваш нещо - купи два апартамента на кредит и като се покачат двойно, с печалбата купи още два.

О, изобщо не е така. Само някакъв малък процент от американци и англичани искат това. Болшинството също като нас искат спокойствие, наемна работа и собствен дом. Но все по-трудно става, вярно е.  Да не говорим какво му е на инвестиционния банкер, който както взема 250 000 паунда годишно (все пак не говорим за шефовете в банката) така държавата му вземе като данък над 100 000. И за него не е къс пътят до хубавото лондонско жилище.

# 641
Познати са в търсене на хубав тристаен в София, Павлово-Бъкстон. От пролетта гледат и казват че реално няма нищо свястно на пазара.
За продажба има жилища с нефункционално разпределение, изложение, малка реална площ, сградата е на малка уличка, евтино изпълнение, бъдещ акт 16 и т.н.
Споделиха че най-много им е харесал панелен апартамент.
Mного е хубав този район.
Ние сме близо до границата с Павлово, много ни харесва, често се разхождаме наблизо.
Поне в частта на бул. Цар Борис е доста добре. Може би недостатъкът да живееш по-навътре е липсата на транспорт, иначе е доста приятен квартал.

# 642
Гледай сега, Крис, имотите са бизнес. Работа. Ако се занимаваш с имоти, трябва да разбираш от това.
Какво ще пиша, няма теб да питам, или когото и да е.
Който иска- влага в каквото иска, демокрация, какво да правиш.
И не мен ми е леко смешно в темите за имоти в България да се говори за старт ъп-и в Щатите и девалвацията в Китай, но щом ти харесва, пиши, инвестирай в каквото желаеш, но отново който в каквото иска, в това ще инвестира, или съответно няма да инвестира, а ще живее както реши.
Както казах вече, мен не ме мисли, да обикаляш след мен в темите няма никакъв смисъл, нито ще ме трогнеш, нито ще ме смутиш, ако излезе някой от добрия тон- натискаш бутона "информирай модератор".
Още помня как кудкудякаше в темата за наемите и наричаше хората "лели хазяйки' и прочее.
А това не е никак възпитано и не говори за човек, спокоен и уверен в изборите си живота, който живее.
Продължавам да ти симпатизирам, но от мен да знаеш, добротата е най-добрата форма на елегантност, а щастливите, заможни хора са спокойни и доброжелателни.
Уверено мнение на информиран човек, който не допуска грешки и мисли няколко хода напред. Нека всички сме спокойни и доброжелателни, дори и в трудните моменти. Ще си го припомня догодина и ще се заредя позитивно ако и случайно нещата не вървят все така по мед и масло Circus Tent

# 643
@дениса - Е, докъде доживяхе , крис78 да обяснява, че няма как апартаменти ново строителство да са по "два за лев".
Както правят сградите сега - с модерни облицовки, изолации навсякъде вкл. по еркери и тераси, хубави дограми и асансьори - излиза по 7-800 евро/кв.м.
Земята - не ги знам тези в Тракия с пари ли са я купували, или на обезщетение, и в двата случая вдига сериозно цената. Повечето са на обезщетение и трябва 20-30% от апартаментите да ги построят без пари, като цената им се прехвърля към тази на другите.
Инфраструктура - от ВиК и електро ги карат да изградят връзки за своя сметка и да ги "дарят", същото прави и общината с тротоари и т.н.
Проектен мениджмънт - да докараш проекта от гола поляна без разрешително за строеж, до продадени жилища с Акт 16 си е тежка задача, която я вършат хора и трябва да им се плаща.
И последно, в случая е на практика готово жилище с Акт 15, тоест инвеститорът е вложил капитал за своя сметка за 2-3 години и трябва да му начисли възвръщаемост (а ако е заемен капитал - лихва).
Като сложиш и някаква скромна печалба, 1200-1300 евро не ми се вижда много за качествено ново строителство. Това с общите части, защото нали и тях някой ги строи - даже за тях повече харчат, понеже им слагат настилки, боя и лампи.
За панелка ако говорим вече, друг въпрос.

Абсолютно правилно сте отбелязал, обаче ж.к.Тракия е далеч от върха на сладоледа в Пловдив, а и все пак Пловдив (въпреки,че ми беше любим на времето град)не е София....
Навсякъде по света и у нас,в столицата е най-скъпо.... Дори при еднакви други показатели....В някои случаи и при по-лоши....
Така че...За ж.к. Тракия това си е една, дори много добра цена... Повече би дошло нанагорно....

# 644

Жилището в което живея е 122м2 ,без терасите -3 бр.,без таванско помещение 7 м2 и без процента общи части.... Така е по нотариален акт...
Иначе сигурно става над 150 м2....
По "новите стандарти"....
Апропо,това е като проучването за кутиите шоколадови бонбони, където имало случаи кутията да е по-тежка от самото си съдържание....

Приемаме че 122 м2 е със стените (то и преди си се смятаха, както и лоджиите), с терасите и тавана ще е около 140 м2, ама трябва да добавиш и общи части, така че като за ново строителство ще ти го смятат 170-180 м2 примерно.

Извън БГ, където се смята само чистата площ, без стени, ще го продават за 90-100 м2.

Общи условия

Активация на акаунт