Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 434
  • 780
  •   1
Отговори
# 720
Нито имота на продавача е единствен и последен, нито купувача е единствен и последен. За мен няма проблем да се правят преговори. Ако не станат нещата, то има следващ път. Не трябва да се подхожда емоционално от нито една от страните, но за съжаление това е практика. Тук мога да похваля някои брокери, че са добри медиатори, но да плащаме 3% без ддс за едните меки умения, не мерси. Нещата много зависят и от състоянието на пазара. В последните години купувачите са прецакани, продавачите са силни. Но това не винаги е било така и винаги може да се обърне пазара като се пренасити.
Участието на брокери в пазара или засиленото спекулиране/покупки и продажби водят до увеличаване на цените, защото изкривяват пазара. Социалните мрежи и форуми също влияят на пазара.

Това че търговците искали да продават на макс цена не е вярно. Всъщност типична характеристика на истинския капитализъм е тенденция към намаляне на цените при конкурентни условия. Т.е има дефлация, защото иначе конкуренцията ще открадне пазарен дял. Но ние не живеем в капиталистически свят. Гони се не високи цени в стил “да ти одерат кожата”, а оборот и количество. Всички големи бизнеси са пораснали защото са увеличили оборота и броя продажби, а не защото са продавали на безбожно скъпи цени. Просто достъпват по-голям пазар от хора.

# 721
  • София, Bulgaria
Гого оборот гонят строителите и то тези, които имат вече подготвен следващ проект.
Ако си няма и на идея, къде ще строи след 1г. не е толкова мотивиран.
А пък частното лице, дето си продава единствения имот, най-ценния си капитал, при него няма оборот.
Работила съм няколко години и на Пазар на купувача. Не му беше по-изгодно от днес. Пари няма, измъчена работа, високи лихви...несигурността беше по-голяма и купувачът беше с повече страхове. Бил намалил цената, голяма работа..генерално не му ставаше по-леко.

# 722
Брокерът, както всеки търговец, ще иска да си продаде стоката на максимално висока цена, без значение от качеството на стоката. И това си е в реда на нещата. В края на краищата никой не го заплашват с нож да купува, ако му е скъпо. На мен повече биха ми били проблем медицинските услуги и медикаменти, продавани на много високи цени, нискокачествената храна продавана пак на много по-високи цена, защото все ще трябва да се лекуваш и храниш. Без собствено жилище може, цените ги вдигат най-вече купуващите.

И без жилище не може, а дали на кредит или ипотека, пак излиза сериозна сума месечно.

# 723
Въпрос към купилите наскоро жилище и брокерите в темата - правят ли продавачите отстъпки и горе долу до колко процента?
Отскоро се оглеждаме за тристаен апартамент и искам да се ориентирам в момента дали изобщо са склонни да свалят от цената продавачите.

Зависи.
За хубав имот може да не искат да отстъпят.
Има и хора, които държат на цената си и не преговарят.

Вие вече си решавате искате ли имота или не.
Като много искаш нещо - плащаш цената (ако можеш да си я позволиш)

# 724
Аз много,ама много харесвам Мерцедес....Ама няма как да отида в шоурума и да кажа-
Господа,вижте какво - много харесвам колата, обаче имам Х количество финанси,бихте ли ми я дали срещу тях?

Не, просто ще си търся кола според финансовите си възможности или ако и това не мога , ще ползвам обществен транспорт.... Така е за всичко в материалният свят....
Духовният е друга тема....

# 725
Има си и хора, които откровено не разбират или такива, които умишлено са завишили цената, имайки нагласа да преговарят. Никога не знаеш на кого ще попаднеш. Ето, в моя случай имотът беше добър, можеше дори директно да се живее в него, съседен на нашия (и ако знаеха това нямаше да свалят, сигурна съм), но бяха склонни да преговарят и го взехме (според мен) на изключителна цена - 100 кв. с добро разпределение в затворен комплекс за 150 хил. евро. Поначало беше обявен за 180 и отделно гаражът. Малко след това, през юли, се продаде сходен за 210.

# 726
  • Бургас
А пък колко ненормални има, дето си викат - я да взема да пробвам дали ще мине номерът и бухат една цена... Нагледала съм се на безумни обяви в последните години.

# 727
  • София, Bulgaria
А пък колко ненормални има, дето си викат - я да взема да пробвам дали ще мине номерът и бухат една цена... Нагледала съм се на безумни обяви в последните години.

Такива хора има и двете страни. Колко са ми звънели по обява и ми обясняват, как давали преко сили, така да се каже от тях да мине 100К под цената. И как живели в района и колко много добре познават пазара.
Или продавам НС и ми обясняват, как в днешно време, хората предпочитат панелките, защото били, къде къде по- големи и не плащат измислени общи части.
На мен не ми пречат, всеки си има право на мнение.

# 728
Има си и хора, които откровено не разбират или такива, които умишлено са завишили цената, имайки нагласа да преговарят. Никога не знаеш на кого ще попаднеш. Ето, в моя случай имотът беше добър, можеше дори директно да се живее в него, съседен на нашия (и ако знаеха това нямаше да свалят, сигурна съм), но бяха склонни да преговарят и го взехме (според мен) на изключителна цена - 100 кв. с добро разпределение в затворен комплекс за 150 хил. евро. Поначало беше обявен за 180 и отделно гаражът. Малко след това, през юли, се продаде сходен за 210.

Много добре. Това НС или стари строителство? И кой район (може и на лично). Само се убеждавам, че който рискува, пичели.
Иначе и ние сме се уредили с имот, ама просто закъсняхме и можеше със същия бюджет година две по-рано да купим точно каквото искам(е). Просто "Мерцедесът" стана много скъп и недостъпен за нас, докато се мотаме, а бюджетът един и същ. Но по-добре компромисно и да имаш, отколкото нищо.

# 729

Така е, ама ако не мине могат да свалят. А тръгнат ли от ниско не могат да качват.

# 730
  • София
Недейте така. Ако имотът е хубав, може и да се сваля, може и да се качва.
Попадала съм на такива казуси, пускат на подпазарната цена, заливат ги с предложения и се усещат, че биха могли да поискат и повече. Свалят обявата и я пускат с актуализирана цена след седмица.
В момента е пазар на продавачите и те диктуват тренда, така, че са им позволени такива маневри, зада извадят максимално от имота.
И обратното- пуска се на над -пазарна цена, няма интерес, или се появяват някакви празни огледи и става ясно, че са го надценили. После се сваля, започва да има интерес и евентуални предложения и така- до сделка.

# 731
ОК, може, ама е по-трудно да кажеш "искам 100", а на другия ден "не, не, размислих, искам 110". Най-често това спира сделката.

# 732
Аз познавах една госпожа която искаше 100к, за поземлен имот  с право на строеж преди над 20год. Продаваше се се 15+ години, винаги като се намереше някой да даде сумата, веднага се вдига на 140-150к, пак години чакане и пак вдигане с 30-40%.
Накрая се съдихме, понеже беше общо.
Не искаше да дели, искаше винаги с 30-40% над реалното и така затворен кръг, накрая почина и децата й не взеха нищо, защото се беше замесила с разни неподходящи хора преживе.
Та алчността е болест за мен.

# 733
  • София
ОК, може, ама е по-трудно да кажеш "искам 100", а на другия ден "не, не, размислих, искам 110". Най-често това спира сделката.
Да, с купувача, който се е наредил да купи за 100 нещо, което струва 110. Да изпие един валериан и да потърси нещо, което струва 100.
ПОнякога, валерианът е бил и за мен, когато съм била в ролята на купувач /по-често/.

# 734
Аз пък не успях да разбера защо центъра на Сандански стана толкова модерна дестинация за придобивка на ваканционни имоти? Какво да прави човек в Сандански? Ако му е минал половината живот без да му хрумне да ходи на ваканция з центъра на Сандански. Изведнъж давай юруш - да купуваме там ???
Какви са тези динамики и какво им става на хората ? На къде върви този свят?

Общи условия

Активация на акаунт