Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 421
  • 780
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ти, пък.
Луксозни хотели, луксозни вили, частни имения с хеликоптерни площадки, топъл, средиземноморски климат, басейни с минерални вода, разкошен въздух, хектари с лозя и винарни, ресторанти и два часа от плажа в Гърция по магистрала.
И не е съвсем центъра да кажа. Около Сандански се изкупиха земите отдавна и се трансформираха в имения.
Финансираха и онзи сериал "Вина", който помогна.

# 736
Леле как го описа! idyllische lage

# 737
  • София
Ами отиди в Зорница естейт за един уикенд и ще разбереш.
Но в голямата си част частни имения, няма как да влезеш, но си ги представи по подобен начин.
И не са само в Сандански, ами в цялата околия.

# 738
Аз пък не успях да разбера защо центъра на Сандански стана толкова модерна дестинация за придобивка на ваканционни имоти? Какво да прави човек в Сандански? Ако му е минал половината живот без да му хрумне да ходи на ваканция з центъра на Сандански. Изведнъж давай юруш - да купуваме там ???
Какви са тези динамики и какво им става на хората ? На къде върви този свят?
Аз бих купила там. Много ми хареса градчето. В интерес на истината, не съм разглеждала как вървят цените на имотите там, но като цяло мисля, че Сандански, Банско, Велинград са чудесни дестинации за ваканционен/планински имот. Пък и цените са ⬆ навсякъде вече, та не се очудвам.

# 739
И във Велинград се застрои. Нека купуват, един ден ще им дойде акъла след като осъзнаят, че за 10г са посетили имота си три пъти. И тези градчета ще станат бетонна жунгла. Алчността не прощава.
Редно е хората като се позамогнат, да се поинтересуват о образоват и за друг тип инвестиции. Стига само с тези имоти и то в България. Това е резултата като прост човек, мутромафиот, чалгар бизнесмен започне да изкарва пари. Няма да се изненадам ако хората с “именията” са някакви успели в София и построили къща там за престиж пред съселяните си.

# 740
Gogo, преди те харесвах, обаче сега пишеш само злобни и заядливи коментари. Хич не всички са от посочените категории. Според мен, коригирай се и гледай по-ведро на живота, самият ти не си някой изпаднал също, струва ми се.
"Това е резултата като прост човек, мутромафиот, чалгар бизнесмен започне да изкарва пари. Няма да се изненадам ако хората с “именията” са някакви успели в София и построили къща там за престиж пред съселяните си."

# 741
  • София
Ваканционните имоти не са инвестиция.
Инвестиция в здраве, почивка, спокойствие и прочее да, но не и в смисъла на ликвиден актив. Освен, ако не купувате в Кан.
Инвестицията е добра, когато е в голям град, където има фактори като работа, инфраструктура, демократична среда, икономика, университети и колежи, добър стандарт като културен живот /театри, концерти, събития, ресторанти, кафета, магазини, фермерски пазари/ и приток на хора и всичко това е обозрими дългосрочни тенденции.

Според мен, България е едно райско място, където наистина се живее добре вече. Работи се, печели се и отдавна, има една класа от замогнали се хора, които никак не могат да се дефинират като мутри и простаци и прочее дефиниции, а са просто умни, работливи, предприемчиви, дисциплинирани, целеустремени, бих казала и отлично информирани и прочее реквизити. За разлика от бедните, които отговарят на съвсем други реквизити предимно, макар, че съм сигурна, че са с добри души.

За мен е наивно да се завива към категории като "късмет", като, че ли в продължение на десет -двайсет години, всички са си спечелили имотите на покер, а не са плод на гореупоменатите качества, преценки, труд, финансова дисциплина и прочее, да не се повтарям.

И хубавото на демократичната среда е, че всеки има избор да живее живота, който иска и има възможност за това.
Без никакво значение дали си роден в последното село в къща с външна тоалетна и баща ти пасе крави, или си Затното дете, родено в семейство на индустриалец и потомствена буржоазка.
Само желание трябва. Е, истината е, че детето на индустриалеца ще е получило по дефолт първокласно образование, поне един език, светски обноски и широта на мирогледа, придобита в пътувания по света,  докато другото дете само ще трябва да наваксва, въпросът е в избора.
Познавам представители и от двата свята, защото обичам интересните житейски истории и съдби и ги колекционирам, така да се каже, като мога да ви уверя, че има достатъчно примери за полетели надолу принцове и принцеси, както и обратното.

И в заключение, аз не мога все още да го разбера този гняв към успешните и заможните хора и наивната, романтична представа за тяхната същност, както и обратното.

Уви, понеже сме в тема за имоти, тенденцията, за която споменах отдавна се сменя и хепи-соц конфигурацията "жилище за всеки" е сменена с "жилище - ако си купиш", собственото жилище няма да бъде задължителен реквизит и все повече ще се превръща в привилегия за престиж и успех.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 09:07 от Azzy

# 742
Навремето,преди доста години един агент по НИ беше ми казал- Първото нещо като купуваш НИ (независимо от вида и местоположението му) е да си отговориш на въпроса дали е бързо продаваем на цената на която ще го купуваш, като естествено изключиш природни и икономически бедствия,т. е. при нормални условия....Ако това е изпълнено -скачай....

# 743
  • София
Още по-отдавна е възникнала една мисля беше английска крилата фраза, съотносима с ликвидността на имотите. Обаче вашия брокер може да не я е прочел Grinning

# 744
Ами отиди в Зорница естейт за един уикенд и ще разбереш....
Тенкс , но смятам и тази година да прескоча до Корсика . Харесала съм си хотелче там на брега. Освен ако не ме измрънка домочадитео за Сардиния. Там искат те.
И пак няма да купя нищо ни на едното , ни на другото , място. Просто защото ми е ходи и на други места.

Azzy райско кътче може да е било. Аз това лято определих 3 седмици и минахме през София да вземем който иска да иде на море от родителите и хоп на морето. 2 седмици насам-натам и се заприбирахме - Арбанаси - зякаш бомба е паднала, Малък Чифлик - само няколко нови крепости с панорама към града - останалото си беше нормално село , Шипка - в процес на разпад, Бъзлуджа - драма ... милих си , че може да се направи голяма атракция там и да се ползва , разкошно е мястото.
Паркирах колата в София , не по крайните квартали . Излезнахме едната вечер из града , на гругата пак и бяхме решили да тръгнем към Паничище и езерата , да си вземем билети за Фантома на операта и да отидем тук и там ... намерих си на сутринта колата със счупено стъкло. До там беше с ваканцията, туризма и райските дестинации.
Обикн. идваме зарди родителите за Коледа и Нова година и да идем на ски ако има, но тази година тенденциите са да си спестим стреса и неприятните емоции и да идем другаде на ски. Ще видим. Все пак родителите ни са доста възрастни и ги мислим.
Толкова явно и трябват на България туристи, бизнес и пр. Основна движеща сила ми се вижда злобата и завистта и нетърпимостта.  Тази тема ми е много интересна от гледна точка на това как в България никой не и трябва , защото всеки има всичко и имоти на всякъде и то големи ... За какво са и някакви туристи.
Но иначе София е Берлин, да. 

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 09:52 от bella-ciao

# 745
Има си и хора, които откровено не разбират или такива, които умишлено са завишили цената, имайки нагласа да преговарят. Никога не знаеш на кого ще попаднеш. Ето, в моя случай имотът беше добър, можеше дори директно да се живее в него, съседен на нашия (и ако знаеха това нямаше да свалят, сигурна съм), но бяха склонни да преговарят и го взехме (според мен) на изключителна цена - 100 кв. с добро разпределение в затворен комплекс за 150 хил. евро. Поначало беше обявен за 180 и отделно гаражът. Малко след това, през юли, се продаде сходен за 210.
Един въпрос - как разбрахте, че малко след това сходен апартамент се е продал за 210 хил евро?

# 746
Ами отиди в Зорница естейт за един уикенд и ще разбереш....
Тенкс , но смятам и тази година да прескоча до Корсика . Харесала съм си хотелче там на брега. Освен ако не ме измрънка домочадитео за Сардиния. Там искат те.
И пак няма да купя нищо ни на едното , ни на другото , място. Просто защото ми е ходи и на други места.

Azzy райско кътче може да е било. Аз това лято определих 3 седмици и минахме през София да вземем който иска от родителите и хоп на морето. 2 седмици насам-натам и се заприбирахме - Арбанаси - зякаш бомба е паднала, Малък Чифлик - само няколко нови крепости с панорама към града - останалото си беше нормално село , Шипка - в процес на разпад, Бъзлуджа - драма ... милих си , че може да се направи голяма атракция там и да се ползва , разкошно е мястото.
Паркирах колата в София , не по крайните квартали . Излезнахме едната вечер из града , на гругата пак и бяхме решили да тръгнем към Паничище и езерата , да си вземем билети за Фантома на операта и да отидем тук и там ... намерих си на сутринта колата със счупено стъкло. До там беше с ваканцията, туризма и райските дестинации.
Обикн. идваме зарди родителите за Коледа и Нова година и да идем на ски ако има, но тази година тенденциите са да си спестим стреса и неприятните емоции и да идем другаде на ски. Ще видим. Все пак родителите ни са доста възрастни и ги мислим.
Толкова явно и трябват на България туристи, бизнес и пр. Основна движеща сила ми се вижда злобата и завистта и нетърпимостта.  Тази тема ми е много интересна от гледна точка на това как в България никой не и трябва , защото всеки има всичко и имоти на всякъде и то големи ... За какво са и някакви туристи.
Но иначе София е Берлин, да. 

Ти нали живееш в чужбина, какво те бърка, че на други им харесва в БГ. На мен също не ми харесва и се махнах, ама не мисля да убеждавам който и да е в правотата на избора ми.

# 747
Хипопотам мисля че разбирам къде ти е проблема да се пише за проблемите.
И как беше туризма тази година? В крайна сметка нещата имат стойност при определени условия. Прав си.

# 748
По мои наблюдения за Сандански:
1. Географията е такава, че много малко парцели са без денивелация. Ходенето пеш в жегата не е най-приятното усещане
2. Къща вурху къща с малки дворове, като повечето са бетонирани
3. Сградния фонд е стар. Разбирай без изолация, даже неизмазани къщи има.
4.Тротоарите са претъпкани от спрели автомобили.
5.На главната улица повечето имоти са стари, негодни за живеене и с невъзможност за паркиране.
6.Доколкото знам болниците на Петрич и Сандански са обединени, което е голям минус за здрвеопазването в района.
7.Климатът и парковата зона са можеби най-доброто за града.
Незнам как това, че има луксозни имения, винарски изби,шата, хасиенди и хотели на 10-20км извън Сандански, допринася за цените на НИ в центъра.
Май не сте гледали километричните опашки на граница с Гърция при КПП Кулата-Промахон.Така, че това с двата часа в созна е пожелателно, но не и задължително.

# 749
  • София
Не навсякъде е денивелация, има хубави имоти към Попина лъка, около санаториума и към Поленица.
Местните тръгват за Кулата сутрин рано, в 5.00-6.00ч. няма опашки, а и са свикнали да са активни през по-хладните часове на денонощието. Проблем е за софиянци Grinning

Общи условия

Активация на акаунт