Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 998
  • 827
  •   1
Отговори
# 165
Не че не съм съгласна с вас, ама като се замисля, освен да са великодушни, другият им вариант е да водят дела. Иначе няма как да си вземат парите, и ги оставят така....невърнати.
Абе Пешо, дължиш ми едни 1000 лв, я ми ги върни, от неплатени сметки....А, Гошо, много здраве да имаш от мен, не става, сега нямам....е работата със събирането на неплатените сметки.

Та 50/50 е за мен..великодушие и липса на желание да се разправяш, заемаш с дела.

# 166
  • София
Преди години моя наемателка работеща студентка закъса сериозно за пари. Баща и се разболя, д-рите искаха подмасово  големи суми за лечение. Момичето се мъчеше, вземаше заеми - от един в друг кредит. Гледаше го в квартирата, ходеха по болници и лечения. Обясни ми всичко, кротко я чаках с плащанията когато и по колкото може. Следяхме само тока да е платен. Човека почина и тя постепенно се оправи със заемите. Изплати си всичко, от тогава си спазва сроковете.
Май уж богатите са по-големи използвачи, каквото могат да отмъкнат, завлекат.

# 167
  • Бургас
То си е до човека. Няма значение богат, беден. Имала съм и богат тарикат, и изключително читав богаташ. Дето плащаше на бившата си жена наема 9 години.
А брат ми пострада точно от един беден мизерник.

# 168
Да ви попитам, какви въпроси задавате на кандидат-наемателите при оглед, за да прецените дали ще ви допаднат? Само външния вид на евентуалния наемател и вътрешен нюх на собственика на жилището не са достатъчни. Четох някъде, че може да се питат ”Какво работиш”,  а не “Къде работиш”.  Предстои ни отдаване, та затова питам. Мненията на наематели също ще са ни от полза.

# 169
  • Варна
При мен обикновено сами си казват какво и къде работят, като се представят. Нямам списък с въпроси. Разчитам на личната си преценка според външния вид и поведението на кандидатите.
Понеже публикувам обяви само във фейсбук групи, разглеждам и профилите на хората. Имаше един със снимка как държи разперена пачка с пари и гледа лошо. Мисля че е достатъчно показателно за ценностната система на такива и защо не ги искам в имотите си.
Имаше един друг - на пръв поглед свястно момче. На огледа каза, че ще живее с приятелката си. Поразрових се повече в снимките му и я видях - приличаше на наркоманка. Съответно дадох квартирата на други.

# 170
Аз съм по-скоро по метода на изключването. Правят ми добро впечатление усмихнати хора, задаващи въпроси от искрена заинтересованост - колко са таксите за общи части, тук може ли да си сложа еди-какво си, колко са сметките на месец, как стои въпросът с паркирането.
Аз сама не ги разпитвам нищо, освен когато имат сериозен интерес, общи въпроси като от къде са и с какво се занимават. Не ми е удобно да навлизам повече в личното пространство на хората.
Понеже обичайно съм нетърпелива, не ми се занимава с отдаването цяла вечност, сключваме договор с първите, с които взаимно сме се харесали. Нагли и нахални хора, такива с много претенции (изложени надменно), изобщо не ги мисля, а ги изключвам от подбора.

# 171
  • Варна
Как отговаряте на въпроса “колко са сметките на месец”?
Аз мнооого го мразя този въпрос и според мен е абсурдно да се пита такова нещо. Може да са 40, може да са и 400. От къде да знам кой колко време прекарва вкъщи, колко готви, как се къпе и как се отоплява.
Единствено приемам да ме питат дали случайно не е на промишлен ток имота, понеже има много такива студиа или апартаменти на акт 15. Отговарям - не, на битов ток е, и от там насетне цената на киловат час е ясна и сметките са според потреблението.

# 172
  • Бургас
Имам опитна брокерка, която ги подбира и прави огледите. Давам ключа и не се занимавам. Тя отсява и предлага вече одобрените от нея. Досега изборът й е бил перфектен.
За половин наем комисиона предпочитам да си спестя разкарването и звъненето, това е инвестиция в професионализъм, която се отплаща след време.
Фб лично аз не бих ползвала за отдаване, но наличието на подробни профили определено помага Simple Smile И работодателите правят проучвания там Simple Smile

# 173
Въпросът е много резонен, защото жилището е доста голямо, с Топлофикация, съответно има задължително сградна инсталация.
 В друго, 3 пъти по-малко, сметките са сравними с един добър обяд. Зависи много от изложението на имота, от това дали е среден или външен. Има разлика дали спалнята е 10 или 20 квадрата, дали холът е 15 или 30+ кв.м. за целите на отоплението на жилището.

# 174
  • Варна
Хм, за Топлофикация не съм се замисляла, тъй като нямам такива жилища. Нищо не разбирам от сметки за парно.
Относно площ и изложение - те са видни на огледа. Обаче пак си зависи от навиците на ползвателите. Аз в 100 квадрата мога да направя по-малки сметки за ток и вода ако се прибирам само да спя, отколкото теб в 40 квадрата, ако готвиш по два пъти на ден и спиш зимата на 28 градуса примерно.

# 175
Казвам кой е живял и какви средно са му били сметките. Знам ги, защото следя дали се плащат в сайта на доставчика. Не ми е сложно да кажа колко е била най-всоката за ток миналата година, помни се.
Ориентир е.
Ясно е, че че новия наемател може да се движи в различен диапазон, но той пита за предните сметки, а не за негови бъдещи, тоест не се налага да гадая, а да посоча факти - такива каквито са били към предходната година.

# 176
Сега ще направим едно малко офисче от 20-24 квадрата в едностаен. Съседното помещение е точно като нашето. Нашата служителка харчеше зимата ток за около 20 лв. Преди няколко години. ММ цяла година спа в офиса, преди да се преместим в София, и също повече от 34 лв не сме плащали за тока, понеже той буквално, само се къпеше, спеше, пералня със сушилня отвреме навреме и климатика. Та, мислех че сметките ще са чудесно добре. Но вчера питах комшиите, които дават същия такъв офиса за живеене, съседен на нашия. Казаха ми, че последният им наемател бил навъртял 500 лв ток за един месец и тя се притеснява да не планира да избяга. (Не е битов токът там). Та, буквално, ако ме питат колко е токът, няма да съм в състояние да отговаря, честно ви казвам.

# 177
  • София
Колко струва този небитов / промишлен ток че да се направи сметка 500 лева през летен месец при 20м²?

# 178
Живяла съм в едностаен апартамент със свалени радиатори и съм плащала повече на Топлофикация от апартамент, в който ползвах един радиатор, работещ цяла зима без да спира. Ако все си живял в южен апартамент и сега ще наемеш северен примерно, понеже ти е по-удобна локацията, нормално чисто информативно да попиташ. А то всеки си знае за себе си дали е зиморничав или обратното.

# 179
  • Варна
Румка, за промишлен ток е съвсем друга бира… аз за салона плащам по около 10 лева месечно само за светване на 2 крушки за сумарно няма и час.

Да кажа колко са плащали предходните наематели според мен би било по-скоро подвеждащо.

Общи условия

Активация на акаунт