Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 827
  • 827
  •   1
Отговори
# 600
Е ти и ако купуваш имот, можеш да доведеш братчед си с теб като "твой брокер" така че брокера на продавача да не иска и от теб - ти брокер си имаш.
Ама повечето хора не го правят.

# 601
  • Бургас
Затова предпочитам да работя с мой брокер, на когото имам доверие. Спестявам си куп неприятни дейности, плюс подобни конфузни ситуации.
Нямам никакво намерение нито да вдигам на идиоти, представящи се за брокери, нито да пестя половин наем комисиона.

# 602
Струва ли си наистина да се ангажират близки и да се разиграват циркове само с единствената цел брокерът да не вземе комисиона, която наелият го кандидат-наемател доброволно се е съгласил да плати?

# 603
Тази схема звучи супер, само че имайки предвид , че брокерите на двете страни движат сделката, как се прикрива това незнание ? И аз мога да се представя за майстор за лепене на плочки, обаче ако взема обекта , кво правим ?

# 604
Тази схема звучи супер, само че имайки предвид , че брокерите на двете страни движат сделката, как се прикрива това незнание ? И аз мога да се представя за майстор за лепене на плочки, обаче ако взема обекта , кво правим ?
И един може да я движи, както се доказва от горещото желание на повечето брокери да работят и за двете страни едновременно.
Предвид, че не се иска ни диплома, ни лиценз, ни нещо друго за да вземеш 3%, защо не...

# 605
По-добре е да отдавате чрез брокер.
Искате ли частна обява, най-добре е да си вземете телефон който да ползвате само за това и като свършите работа просто го изключвате.
Иначе ще Ви звънят с години.

# 606
Как може да се сравнява майстор, който лепи плочки,  с брокера, довел на адреса ми наемател. Ами докато майстора брокер може да стане, брокера да стане майстор......съмнявам се. Нещо брокера  обява да е пуснал, да дава обяснения по телефон. Даже договора за наем беше мой.Не съм го наемала да ме представлява. И накрая - да свалим десет кожи от наемателката.Разбирам при продажба понякога има по-завъртени казуси, но при наем... попълвам си данните от личната карта, ако някой иска показвам нот. акт, че имота е мой. И туй то. Легални, нелегални, някакъв контрол върху тази професия. Е, съгласна съм например следващия път да си наема брокер. И ако имам проблеми с наемател ще ми бъде ли в полза. Съмнявам се. А да напиша обява, да отварям вратата и да развеждам хора из апартамента мога сама.

# 607
Брокерите на наеми правят 100 огледа, 1 от тях се наема. Искат двойни сделки. Ако вече има брокер, просто ще търсят друг апартамент, от който да вземат 2 комисиона. Има и изключения, но са редки.

# 608
  • София
Добрият брокер ви пести време и предотвратява евентуални проблеми. Той отсява 90% от кандидатите и подбира онези, за които предварително сте очертали, че търсите като профил. Деликатно прави и мини проучване, кой кандидат къде работи, планира ли семейство, пуши ли и тн.

Добрият брокер има силно развита интуиция и богат опит, които донякъде му помагат да прецени кандидатите доколко са сериозни и отговорни.

Добрият брокер ви предупреждава, ако нещо негативно му направи впечатление у кандидата, независимо, че вие сте го харесали.

Добрият и опитен брокер ще ви предложи проект на договор, ще докара за своя сметка фотограф (или се е специализирал сам в интериорните снимки), ще изготви протокол-опис със снимки, ще ви даде съвет за декорацията и евентуални промени в обзавеждането.

Добрият брокер напълно си заслужава 50 % комисион. Понякога може да отдаде на по-висока цена, отколкото сте планирали.

Добрият брокер, за съжаление, е рядкост.

За повечето работата се изразява в публикуване на обявата и носене на ключа. И, разбира се, борба за 50% от всяка страна.

# 609
  • Бургас
Подкрепям Илит. Имам по един такъв човек в София и Бургас. Отделно - гарантира, че ако наемателят се изнесе преди изтичането на първата година от договора, ще намери друг без комисиона.
Също мога да напиша обява, но да ми звънят не ща. Нито пък да хабя гориво да тичам напред-назад за огледи. Имам си друга работа, която ми е по-важна и от която печеля повече, отколкото бих спестила от половин наем комисиона.

# 610
Илит, с какъв популизъм ме заля. Ами той добрия брокер докато "отсява 90% от кандидат наемателите", а аз останалите 10% ще остана минимум половин година с незает апартамент.

# 611
  • Бургас
Никога не ми се е случвало. Апартаментът се наема до две седмици от пускането на обявата.

# 612
Съгласна съм с Илит 🙂
Нямам какво да добавя към написаното.

И аз работя с брокери, при все че имам достатъчно опит да се справя и сама. Но не искам. Както отбелязя Тинтина - по-добре да свърша нещо друго.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 08:51 от Al Georgieva

# 613
Бе кой ползва вече брокери? Satisfied

# 614
Илит е обяснила каква е ролята на добрия брокер. Това си е труд, който трябва да бъде заллатен.
Ако някой има капацитета и времето да си даде под наем сам апартамента, няма лошо. Защото добрите брокери, такива, каквито Илит ги описва, не са толкова много и за човек, който не е в сферата е по-лесно да си намери сам читави наематели, отколкото да си намери читав брокер, който да работи в негов интерес.

Преди няколко месеца  бях в ролята на брокер (про боно) на мои роднини: вместо за исканите от тях 600 лв., апартаментът се нае за 700 лв. По мое мнение можеше и за 750 лв., но собствениците не пожелаха да "рискуват". Из между всички, които писаха, подбрах трима, с които да се срещнат за оглед, като имах в резерва още двама. Не пожелаха да присъствам на огледите, където се оказа, че са избрали кандидат, който в моята лична листа беше под номер 2, но много искал апартамента. Обаче им станало неудобно да му поискат пари за 20-те дни, в които той не може да се нанесе и му запазили апартамента на честна дума, без капаро, като имаше реална възможност този наемател въобще да не се появи на 1-во число.
С какво моят труд като брокер бе полезен: 1200 лв. на годишна база повече приход.
Добавям и пропуснатите ползи, както следва: още 500 лв. загуба за оставянето на празен апартамент 20 дни + на годишна база 600 лв. с подпазарния наем (даден за 700, вместо за 750 лв.). Общо ползи за година: 2300 лв.
Та, дали добър брокер не би заслужил скромния комисион от 350 лв. за всичко това, като е видно, че неговата работа носи реални ползи?

Общи условия

Активация на акаунт