Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 823
  • 827
  •   1
Отговори
# 615
АКО носи такива. Защото както си писала, добрият брокер е рядкост. По-реалистичният сценарий е да си минус 350 лв за комисион без другите ползи.

# 616
krasimilo, споделям мнението ти. Но тези Ваши близки явно нямат никакъв опит. Изключително глупав подход да запазиш жилище на"честна дума" Ама те и на теб едва ли биха повярвали, щом не са пожелали да присъстваш на огледи, камо ли на непознат човек - брокер. Моето мнение за наемодатели, които имат време и опит, че посредничество на брокери е ИЗЛИШНО. Така или иначе трябва да се присъства на огледи. Аз конкретно не мога да дам ключ на брокер и той да ми отсее наемател, когото да настаня в жилището.  Но случаи разни . Всеки да си преценя.
Дописвам, като прочетох мнението на Heppi. Съгласна на 100%.

# 617
Краси..ти си ги отсяла по кореспонденция само..реална среща с тях не си правила?
Ако да..реална отсявка на огледите е направил наемодателя...

# 618
Примерът беше какво добрият брокер може да направи за клиентите си.

Обаче, аз лично не съм попадала на такъв, така че аз също сама си търся наемателите.
Същото съветвам и всеки, който има опит и свободно време. За другите, обаче добрият брокер може да е само в полза.

# 619
  • София
Значи, ако влизаме в полемиката да дискутираме частно-правни отношения на други лица, мисля, че е некоректно, да не кажа по-силна дума.
Споделяла съм моето отношение, независимо от компетенциите ми, независимо, че една от фирмите ми поддържа и такава дейност, защото имам доста имоти и перото за комисиони не е малко и в голям процент от случаите успявам да спестя, в зависимост от месеца, имота и прочее динамики на пазара в конкретния момент, поддържам отношения с повечето агенции, брокери и прочее, които ми вършат работа, когато се налага.
Понякога, при покупка на подценен имот, даже почти винаги плащам двоен комисион и пак спестявам от продажната цена, тоест смеката ми излиза накрая, заедно с комисионите по сделката.
Тоест, приемете, че ние сме близо до върха на хранителната верига в този бранш като собственици и то често не на един имот, което означава, че поддържането на добри отношения в дългосрочен план с въпросните обслужващи звена в перспектива носи много по-голям дивидент, отколкото за една комисионна да се губи време, нерви, скандали, разправии и прочее, включително и прекратяване на отношения с някоя агенция или брокер, която следващия път може да бъде полезна. Или заради един/половин комисион да вляза в черния списък с лица, с които не се работи и в най-неподходящия момент, ако остана без наемател, да чакам с месеци, докато се събуди пазара и да загубя три наема, но да съм удовлетворена, че съм натрила носа на някой брокер, колко да съм го натрила е един друг въпрос, който няма да дискутираме сега, но в гореописаната ситуация натрития нос ще бъде моят с трите загубени наема, а хлапето ще е забравило за мен още същия ден.
Това е лично мнние, натривала съм и аз носове не един, също не един брокер си е сменял работата, заради мен, оставала съм без наематели, заради скандали с брокери, изобщо била съм и от лошите и разбирам напълно емоционалните състояния, свързани с нашия бизнес.
И от трета страна, никак не обичам някой да ми брои парите, мъжете, колите и имотите, макар, че кандидати и за това не липсват.
Затова, просто се опитвайте да гледате голямата картина, пестете си нервите и делегирайте и аутсорсвайте когато имате възможност и използвайте безценното си време в по-смислени неща.

# 620
Брокерите на наеми НЕ са хора, с които можеш да поддържаш бизнес дългосрочни отношения. Поне масовката. Ето пример - харесах един, който ми свърши работа по моя обява (и взе комисион без да съм го наемала, защото доведе наемател). Наех го следващ път - пратих снимки, текст, всичко. Само копира текста, пуснаха дори не ВИП обява и успя да доведе само 1 кандидат, дори не лично, а с колега. Просто масовите брокери на наеми работят с наематели и практиката им е когато излезе конкретно търсене, да прозвънят всички наемодатели.

Брокери от страна на наемодател са изключително малко, обикновено действат по-бавно и тежко. Сега последния път ползвах друга брокерка, от която съм доволна - отдаде в желания срок и с желаните параметри, не ме занимава с нищо. Но тя буквално е една на стотици. И пак успя да го отдаде, понеже цената беше най-ниската на пазара, ако бях гонила по-висока, едва ли щеше да стане толкова бързо.

# 621
Добрите брокери се справят и с покупко-продажби, и с наеми.

# 622
  • София
Брокерите на наеми НЕ са хора, с които можеш да поддържаш бизнес дългосрочни отношения. Поне масовката. Ето пример - харесах един, който ми свърши работа по моя обява (и взе комисион без да съм го наемала, защото доведе наемател). Наех го следващ път - пратих снимки, текст, всичко. Само копира текста, пуснаха дори не ВИП обява и успя да доведе само 1 кандидат, дори не лично, а с колега. Просто масовите брокери на наеми работят с наематели и практиката им е когато излезе конкретно търсене, да прозвънят всички наемодатели.

Брокери от страна на наемодател са изключително малко, обикновено действат по-бавно и тежко. Сега последния път ползвах друга брокерка, от която съм доволна - отдаде в желания срок и с желаните параметри, не ме занимава с нищо. Но тя буквално е една на стотици. И пак успя да го отдаде, понеже цената беше най-ниската на пазара, ако бях гонила по-висока, едва ли щеше да стане толкова бързо.
Аз те разбирам и съм съгласна, защото съм минала по този път. Само, че много отдавна.
В сферата на наемите са "бързи" агенции, с огромно текучество и предимно млади, неопитни дечурлига с много енергия и никакъв опит, нито образование /много често/ които правят и пакости, бързо прегряват и сменят амплоато или позицията бързо. Обявите им за работа не изискват никаква квалификация и опит и ги пускат на т. нар. "студени" контакти, които сме ние. Онези, които осъществяват телефонния тормоз, ако фигурираш в базата им данни.
След това, обаче, просто пробвай да се свържеш и контактуваш с мениджмънта, или да "забавиш" процеса и изградиш по-трайни и стабилни отношения с някой по-траен, да го кажа така.
Това са Титан, Революшън, Хевън Хоумс /затвориха я/ , Екс и прочее, известни са ви.
Луксозните агенции също съм ги описвала тук, те са на 100% комисион. Там, обаче качеството на услугата е по-сериозно, компетенцията, маниерите, визията и изобщо всичко е различно. И да си призная, вече работата в конкурентна среда е различна. Има всичко, жив, динамичен и най-важното демократичен пазар, клиенти всякакви, брокери всякакви и няма нищо задължително. Всеки може да постъпва както му харесва- с брокер, без брокер, сам и прочее.
Иначе съм казвала и друг път- имотите са бизнес и компетенциите на участниците в тази тема са на изключително високо ниво.
Възможно е да се създадат трайни контакти, но не на оперативно ниско ниво, заради огромното текучество.

# 623
Ние като решихме, че ще отдаваме, бяхме твърдо решени, че ще ползваме брокери. Нямаме абсолютно никакво време да пускаме обяви, да водим разговори, да ходим на огледи… Наехме една препоръчана дама, дадох й ключовете и й казах като има потенциален наемател да ми звънне. Изяснихме какво търсим като профил, какво НЕ търсим и прочие. Тя го беше пуснала само в някакви “брокерски” групи, не беше по сайтове. Отдадохме го в рамките на около месец (и преди съм писала, специфичен имот и не очаквах да се наеме на секундата). Дано са ни читави хората, руснаци са.

# 624
  • Бургас
Тя го е споделила с колеги и е паснал на нечие търсене. Изобщо не е стигнал до обява.

# 625
Нещо замря темата... Някой с нещо да се включи, да я събудим Simple Smile

# 626
  • София
Явно и двете страни кротуват - доволни са и от приходи, и от разходи.

# 627
Днес си купих едно мъничко ателие. Ще ви пиша пак, като стане годно за даваме под наем Simple Smile Нотариусът беше много зъл, не искаше да впише банковата сметка на продавача в НА. Изумително беше какви глупости й наговори, само и само за да я настрои срещу вписването на сметката в договора. Казах, че аз няма да платя въз основа на хвърчащ лист, ако те искат, друг да намерят да им плати. Лелеее - още повече взе да мрънка и да се нерви човекът. И накрая се съгласих, при условие, че впише удостоверението за банкова сметка на продавача като приложение, и го опише в края на НА - подобно на скицата, тежестите, данъчната оценка и прочие. Изръмжа, и накара асистентката си да ми впише сметката. Отделно, че ме бяха писали друго име, не каквото съм. Как да ги даваш после евтино тия наеми Simple Smile

# 628
честито, Румка!

# 629
Честито и от мен! Към кой квартал се ориентира?

Общи условия

Активация на акаунт