Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 717
  • 827
  •   1
Отговори
# 765
Аз имам тухлена гарсониера в Банишора, на ул. Беласица - между Опълченска и Христо Ботев, доста приятно стана там - събориха много стари къщи и направиха малки кооперации. Близо е до центъра и комуникативно, има хубава детска градина (за училища не знам, отдавна не сме там), но е спокойно, някак се промени мизерния облик.

Реално това е най- хубавото каре в квартала. Нови кооперации, има отстояние, зеленина и ниско строителство.

Не е по темата, но имате ли брокер, който се занимава с продажби и бихте го препоръчали. Ще продавам нашия апартамент лятото и ще е хубаво от рано да съм подготвена и да не се занимавам с огледи, документи и тн, когато дойде времето. Иска ми се края на лятото да е продаден и предполагам ще е добре от по- рано да се започне всичко.

# 766
какво им е на черните смесители?

# 767
Здравейте,
Чета ви от известно време и намирам много полезни съвети и информация. Така че, реших официално да се присъединя към темата. Занимавам се и аз с отдаване на имоти. От началото на декември ми се изнасят наематели и процесът започва наново. Между другото понеже имам запитвания от украинци (семейство с деца) да ви попитам, ако имате опит с украинци, какви са ви впечатленията? В смисъл изрядни ли са с наема и сметките, поддържат ли чисто, шумни ли са? Това за шума ми е голям проблем, защото съседите отдолу меко казано са чувствителни към такъв, и то не само съседите от долния етаж на апартамента, който давам под наем, а и през един етаж. Всъщност постоянните оплаквания от съседите са и причината да си тръгнат сегашните ми наематели. Аз лично не съм имала никакви проблеми с тях и бях доволна как се грижат за апартамента.
От три години от началото на войната имаме за наематели семейство украинци. После дойдоха бабата и дядото. УНИКАЛНИ!
От около година в другия апартамент имаме руснак - УНИКАЛЕН! И тъй като искаше чистачка, му чистя аз. Изключително чист и подреден.
В другите апартаменти са българи. А, миналата година една българка женена за сърбин.
СЪРБИ - НИКОГА!

# 768
Илейн, как проверяваш и проучваш кандидатите за наематели. Понеже стана дума, та да питам.
Лично аз ги усещам и до сега да чукна на дърво не съм имала грешка вече 10 години. Естествено, че имам забележки, но като цяло успявам да ги преценя. Първо започвам с два депозита - БЕЗ КОМЕНТАР. И така вече 10 години.

# 769
  • София
А какво се случва с тези депозити при напускането на наемателите? В какви случаи им задържате цял депозит или част от него? Те вероятно се противят и как се решава спорът?

# 770
Хм, по едно време се въртеше реклама на компания, която срещу 20тина лева ти вади справка за кредитния рейтинг. Нещо с окончание на -фай беше. Така че има начин. Аз не бих го направила нито в роля на наемател, нито в роля на наемодател.
Ти можеш сама за себе си да я извадиш, един път в годината имаш право безплатно, а ако си платиш таксата - колкото пъти решиш.
Но не знам защо не дават право да ти я иска наемодателят ти, на когото ще се задължиш с подписа си да плащаш 1000+ лева на месец, пък имат право от Технополис като си купиш телефон за 500 лева на изплащане на вноски.

# 771
А какво се случва с тези депозити при напускането на наемателите? В какви случаи им задържате цял депозит или част от него? Те вероятно се противят и как се решава спорът?
Ама колкото иска да се противи. Ако не е почистил, не е платил сметки, ако е повредил нещо... Всички тези неща са описани в договора, че ако не се изпълнят при напускане се взима от депозита. Представям разбивка и разписки и ако има нещо останало връщам до стотинка. На едни смяна и нов патрон приспадах, защото не бяха върнали единия комплект ключова, това също е вписано в договора.

# 772
Не всеки наемодател е компетентен да разчита справка в ЦКР.
Второ, за да те впишат, трябва няколко месеца да имаш просрочия. Моите наематели са по на 20-25 години, кога да изтеглят кредит, че и да го просрочат?
И всъщност те ако са теглили бързи кредити и не са ги плащали, откъде ще извадят дори 1000-2000 лв наведнъж за наем и депозит? Така че за мен тази справка е напълно излишна.
Те дори и мобилните им планове на повечето са на имената на родителите на тази възраст, така че дори и системата да беше като в Германия да ти се нанасят всякакви просрочия по комунални услуги, пак нямаше да излезе инфо.

# 773
Илейн, може и ти да си права и аз просто да си подценявам наемите, а да трябва да искам повече.
Относно депозитите ще ви разкажа два случая. Първият в който наемателите ме помолиха да не плащат последния наем за сметка на депозита. Примолиха се, бяха притеснени с парите, семейство с две деца, влязох им в положението и се съгласих. На честна дума се разбрахме, че като излязат сметките за периода, в който все още са били в апартамента, ще си ги покрият и си тръгнаха. За мой късмет си удържаха на думата и си платиха сметките впоследствие, но биха могли и да не го направят.
Вторият случай е с наематели, които просто еднолично си приспаднаха депозита от последния наем, въпреки че в договора е записано, че той се връща след предаването на апартамента и когато са платени всички сметки и няма щети. Просто нямали тези пари. И какво правим в този случай? Не мога насила да им ги взема. Да ги съдя ли? Съмнявам се, че нещо подобно би се увенчало с успех. Като цяло наемодателите изобщо не са защитени в такива случаи. Мислех си да ги изгоня предсрочно, но можеше за отмъщение да нанесат щети за много повече от един депозит и после как да си търся правата? Та в крайна сметка направихме оглед, убедих се, че поне на първо четене няма няма видими щети и реших да го преглътна. Отново сметките останаха за погасяване впоследствие. Това, че тези неща ги пише в договора, някои хора не се съобразяват с тях. И при такава ситуация наемодателят е пред дилема как да минимизира загубите, защото се съмнявам, че на някой му се занимава да се точат някакви дела с месеци и години, за да си докаже правата.
Особено проблематични при връщането на депозитите са сметките за Топлофикация. И особено ако наемателите се изнесат примерно по средата на отоплителния сезон, а изравнителната сметка излиза чак през август, септември. Как процедирате в тези случаи?

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 18:51 от loreiny

# 774
  • София
Ако депозитът е в размер на два наема, донякъде се намалява рискът от загуби. Хайде, последния месец няма да го платят, но последните два да не платят, по-трудно ще стане.

# 775
Точно! Няма какво да направим ако решат да не плащат, разчитаме на съвест, късмет. Не ми се е случвало за сега да ме излъжат, но и да го направят какво- ще съдя за 1000-2000лв.. Сигурно толкова ще трябва на адвокат да платя.
Имала съм толкова свестни, на които сама съм им предлагала последните два месеца да не плащат наем, но когато наистина никога за нищо не са създавали проблем и са били изрядни.
В повечето случаи след като платят сметките,  викна фирма да почистят( парите ги удържам, като това е договорка още при нанасянето- че искам апартамента толкова чисто, колкото при нанасянето. Всички се съгласяват, а при напускане май ги помръзва да го направят и фирма е най- лесния вариант.) съобщават ми дали са забелязали и няма някакви щети, които не съм забелязала и чак след като се поправи - връщам останалото от сумата.
Не съм имала някакви големи
щети, но винаги има по стените разни мърсотии- опитвам с меджик гъба и в краен случай набързо боядисвам стената.
Имала съм и повредена батерия в банята, пратих им да имат касовата бележка, когато купих новата и така.

Относно високите ми наеми- бях писала и по- горе. Реалността е, че особено при дългогодишните наематели за наемодателя е кофти, защото не можеш да наваксаш инфлация и цените на пазара. Колкото о да го вдигам- след втората година с по 10% пак е под средното за района.Затова като съвет поне в началото се старайте да е на прилична цена.

# 776
Минимум два депозита, за предпочитане три.
При напускане се прави протокол и се описва всичко, агента отдал под наем се занимава.

За да не избяга наемната цена е добре да е за година и се удължава с анекс

# 777
Е, да, ясно е , че договорът е за 1 година, но има клауза, че може да се прекрати с едномесечно предизвестие от всяка от страните. Т.е. това може да се случи по всяко време.

# 778
  • София
Може, но пък ще загубят депозита.

# 779
Но не и ако е след първата година.

Понеже си редактирах предния пост и добавих едно питане, което вероятно не сте го видяли. Какво правите с депозита, когато наемателите се изнесат например след началото или в средата на отоплителния сезон (когато имотът се отоплява с Топлофикация)? Изчаквате да излезе изравнителната сметка някога през август, септември следващата година и тогава връщате остатъка от депозита или го връщате предварително ако няма щети?

Общи условия

Активация на акаунт