Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 735
  • 827
  •   1
Отговори
# 750
На късмет е с уреди и санитария. Имах случай със скъпа кухня, плот от камък и т.н. Миялната за вграждане, скъп модел на Бош, даде дефект и наводни съседните шкафове, те се раздуха, но тъй като са лепени към камъка и са под ъгъл, за да се подменят, трябва да се демонтира цялата кухня и да се разлепи плотът с риск да се счупи. С хладилник за вграждане, ако трябва да се подмени, трябва да се търси същият размер и т.н. Ясно е, че са частни случаи тези, ама веднъж като стане и после все ти е в главата. За под наем, особено среден/нисък клас, уреди и санитария без вграждане ми изглежда по практично. Въпреки, че излизат все повече нови модели свободностоящи и скъпи, но са си за определена стилистика.

# 751
Илейн, как проверяваш и проучваш кандидатите за наематели. Понеже стана дума, та да питам.

# 752
Не разбирам, Хипопотам, каква е стилистиката на един свободностоящ хладилник? Или аз съм толкова назаднала от модните тенденции? То  и без това т.нар. иноксови (или цвят инокс) вече са повече от половината, и евтини модели ги има във вариант инокс с много малка разлика в цената.
За котлоните и фурната, както споделих съвсем скоро в една тема (не помня коя) - вградени, категорично (защото аз съм все още със свободностоящи и им знам недостатъците).

# 753
Освен в соц страници и по начин, който не искам да пиша тук. Имам близки насам- натам. Разпитвам много за тях, живота, работата, ..човек като се отпусне доста неща споделя без да съобрази. Най- важно ми е да е чист, наема да не е твърде висок за кандидата ( тоест да не си дава последните пари, за да живее на хубаво място), и да няма досие..Simple Smile .

Относно чистотата- да се посмеете с една случка от последните огледи. Давам калцуни и парадно слагам и аз, като пристъпвам с кацуна вътре, другия крак навън уж с цел да покажа как държа на чистота. В блока още яко се ремонтира и до тази седмица нямаше и почистване и се сетете в площадката на етажа каква мърсотия е. Та идва един холандец, давам му калцуните и правя написаното по- горе.. Обръщам се и го гледам той седнал на земята в този мръсен коридор и  слага калцуните..Щях да падна.. После понечи да седне на дивана, но не можах да се стърпя и не му дадох. Много странно ме погледна, когато му казах защо..

# 754
Не разбирам, Хипопотам, каква е стилистиката на един свободностоящ хладилник? Или аз съм толкова назаднала от модните тенденции? То  и без това т.нар. иноксови (или цвят инокс) вече са повече от половината, и евтини модели ги има във вариант инокс с много малка разлика в цената.
За котлоните и фурната, както споделих съвсем скоро в една тема (не помня коя) - вградени, категорично (защото аз съм все още със свободностоящи и им знам недостатъците).

Имах предвид по-скъпите серии на Smeg примерно, но за под наем разбира се не са много ОК, специфични са. Аз предпочитам за себе си полупрофесионални и т.н., които обикновено са свободностоящи, просто защото на мен са ми по-удобни и понеже не понасям мебели от ПДЧ/МДФ и т.н, само метал, инокс и дърво. Просто като опция го споменах и проблемите, които съм имала аз или мои клиенти с уреди и т.н за вграждане.

# 755
Ясно, разбрах. Smirk Онези цветните, със заоблени ръбове и ретро дръжки. Помня, че преди доста години видях такъв (ярко червен) в магазин за уреди с транспортни дефекти. Много си го харесах, но не беше достатъчно голям за мен. Имаше и един като британското знаме, май. Цената не беше непоносима, но тези модели тогава още ги нямаше на българския пазар на пълна цена, само отделни бройки с транспортни дефекти. Защото бяха тип "екзотични" и единични бройки, цената беше съвсем приемлива.

Аз си мисля, че дори за жилище с по-висок наем, чак големи екстри при уредите няма да има или поне е ужасно рядко - примерно аспиратор в плота на кухненски остров. За теб, ако много го искаш и е физически и технически изпълнимо, ще си го направиш. Но за наематели - едва ли.

# 756
Освен в соц страници и по начин, който не искам да пиша тук. Имам близки насам- натам. Разпитвам много за тях, живота, работата, ..човек като се отпусне доста неща споделя без да съобрази. Най- важно ми е да е чист, наема да не е твърде висок за кандидата ( тоест да не си дава последните пари, за да живее на хубаво място), и да няма досие..Simple Smile
Ако физическо лице ти даде съгласие да му провериш кредитната история в Централен Кредитен Регистър, имаш ли право, или това е само за финансови институции?
Все пак, дори Виваком и А-1 за да сключиш договор с цена 50 лева на месец ти искат съгласие да им дадеш достъп до ЦКР, пък за договор за наем 1300 лева няма ли право човек да провери?
Ако например излезе, че кандидадът има няколко бързи кредита (особено необслужвани) би било червен флаг.
Или че има твърде високо общо ниво на задлъжнялост.

# 757
Ясно, разбрах. Smirk Онези цветните, със заоблени ръбове и ретро дръжки. Помня, че преди доста години видях такъв (ярко червен) в магазин за уреди с транспортни дефекти. Много си го харесах, но не беше достатъчно голям за мен. Имаше и един като британското знаме, май. Цената не беше непоносима, но тези модели тогава още ги нямаше на българския пазар на пълна цена, само отделни бройки с транспортни дефекти. Защото бяха тип "екзотични" и единични бройки, цената беше съвсем приемлива.

Аз си мисля, че дори за жилище с по-висок наем, чак големи екстри при уредите няма да има или поне е ужасно рядко - примерно аспиратор в плота на кухненски остров. За теб, ако много го искаш и е физически и технически изпълнимо, ще си го направиш. Но за наематели - едва ли.
Сега има по-кич:)

Скрит текст:

# 758
Вече си мисля, че всичко при наемане е на късмет. Освен ако не усетиш хората като такива, с които искаш да общуваш, които ти допадат още в първия момент. Ама ей го на! Отивам към жилището, за да го покажа на кандитат наемател. Вървя пеш, а пред мен две момчета. Единия изтупан, върви важно, важно/брокера/. Другия дългуч два метра, бродяга с наметната шарена раница. Някакви ярки три четвърти чорапи. И една коса, не много характерна за съвременната мода. Абе хипи и половина.  Викам си: ако тези са "моите хора" как веднага да им кажа, че няма да стане наемането. И какво ми стана, напористия брокер ли бе причината , що ли, сключихме договора. И хора, аз от Nnnnnn години го давам това жилище, толкова етичен, точен и фин квартирант не съм имала. Та поговорката по облеклото посрещат, по ума изпращат този път не важеше.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 22:56 от kriakla

# 759
  • София
Нямаш право да проверяваш в ЦКР без да си финансова институция. А дори и да си такава, нямаш право да провериш, ако не ти е дал искане за кредит, някъде там с малки букви е написано, че е съгласен (по спомен, работила съм преди в такава институция). Даже да имаш достъп до ЦКР може да стане голям проблем, ако си проверил някой без такова искане. Също и в НОИ за трудов договор и осигуровки.

В апартамента, в който сме под наем се спука вграденото казанче и разбивахме (на около 20 г).

# 760
Хм, по едно време се въртеше реклама на компания, която срещу 20тина лева ти вади справка за кредитния рейтинг. Нещо с окончание на -фай беше. Така че има начин. Аз не бих го направила нито в роля на наемател, нито в роля на наемодател.
Относно Банишора - Илейн, ако правилно си спомням бяха по-скоро Зоните, които са си Център. Просто квартала сме си го стереотипизирали от едно време в главите като не особено желан.
Реално се напълни доста с НС и за хора не от София без предразсъдъци, си е Център, с повече избор от Лозенец и на по-ниски цени. Контингентът не знам дали е същия, както преди, особено по Сливница.
Но си има мол, метро... Не е моето, аз бих предпочела 1000 пъти дори МанЛи, но обективно си има всичко.

# 761
Мерси за подробното инфо Илейн.
И аз почти така, но договор за година.

# 762
Мен Изибокс ме зафичи веднъж в Банишора, в магазин 345. Конкретната микролокация не ми хареса, въпреки че е микс от стари и нови кооперации.
Преди години съм минавала по Опълченска, от Сливница към Мария Луиза. Там е по-различно като излъчване.
Предполагам, че като повечето квартали и в този си има по-добри и не толкова добри микролокации.

# 763
  • София
Аз имам тухлена гарсониера в Банишора, на ул. Беласица - между Опълченска и Христо Ботев, доста приятно стана там - събориха много стари къщи и направиха малки кооперации. Близо е до центъра и комуникативно, има хубава детска градина (за училища не знам, отдавна не сме там), но е спокойно, някак се промени мизерния облик.

# 764
  • Варна
Време е за нова тема. Имате ли идеи за нова анкета?

Общи условия

Активация на акаунт