Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 704
  • 827
  •   1
Отговори
# 810
Абсолютно нищо не е коментирала или размишлявала служителката извън това дали аз нося нотариален акт, а майката - дали има съгласието на другия родител. Впечатленията ми от районната администрация са, че през последните няколко години има подобрение - адекватни са, обясняват всичко, няма разкарване от гише на гише, няма нацупени лели. Преди 10-15-20 години беше по-тегаво.

# 811
  • Бургас
Ехо, хазяйките, нямаше ли протоколчик, да ни запознае какво решаваме? Вдигаме ли наемите, с колко, колко депозита, други условия? Pensive

На старите наематели, които се отнасят почтително към нас и нашата собственост - не вдигаме. На другите вдигаме двойно с надеждата да се изнесат и да дойдат още от първите.
Депозитите - три, със задна дата Simple Smile
И на визитките ни вече ще пише: "г-жа еди коя си, рентиер и пътешественик".
Ноу-хауто е от Илит.

# 812
Ако собственикът е склонен да отдели от времето си за явяване в районното кметство, никой не пита наемател ли регистрира, роднина ли, житейски партньор или нещо друго.

Не е вярно. Попълва се декларация и се отбелязва едно от изброените. Преди 2 години се регистрирахме на нов адрес в новото жилище заради синя зона. Мъжът ми трябваше да предостави нотариален акт като собственик, а за мен цъкна отметката за съжителство на семейни начала. Имаше и отметка за наемател, като в него случай беше изискуем договор за наем.
За Синя зона ( във Варна ) го има това за отбелязването.
На за смяна на постоянен адрес не са го питали моя приятел. Отидохме заедно в кметството по местоживеене, после си смених личната карта. Но когато отидох да подам документи за зоната - въпреки вече издадената нова лична карта трябваше да притича лично, че и с нотариалния акт.
Следващата година ... пак същото.

# 813
  • Варна
Говоря именно за смяна на постоянен адрес, не за подаване на документи в офиса на синя зона. Само уточних, че това беше причината да си сменя постоянния адрес. За кметство Приморски във Варна става въпрос.

# 814
Като споменахте за дерегистрация, преди месец - два, в темата беше писано за Закон ли, за допълнение към някакъв закон, за Наредба ли - дали този нормативен документ е вече в сила и дали някой има практически опит с извършена дерегистрация. Аз имах семейства руснаци, които напуснаха 2020 г., мъжът се дерегистрира, но жена му и дъщерята все още са на моя адрес. Уж били в Русия, уж не могли през изминалите години да дойдат до БГ, уж не знам какво си. Техните документи са лична БГ карта /паспортът им е за други пътувания, където им трябват визи/. Когато напуснаха аз имах доста грижи за проблеми със здравословното състояние на мъжа ми, което пък ми се отрази на мен, но това са други неща. Сега, документите им изтичат март месец догодина и аз не искам те да ползват регистрацията при мен, ако имат възможност, а да подам каквото трябва  в Общината и ако те влизат в този закон или каквото и да е, да ги дерегистирам служебно или както и да се казва процедурата.

# 815
  • Бургас
Отиваш до общината, където е имотът. Заявяваш, че искаш да се извърши заличаване на адресната регистрация на лица от твоя имот. Подаваш молба. Кметът следва да определи комисия, която да извърши проверка и да издаде заповед за заличаване на адресната регистрация.
Ето тук подробно описание как става:
https://kk-law.eu/adresna-registratsiya

# 816
Здравейте,
Възможно ли е използване на данъчно облекчение за деца при подаване на данъчна декларация по чл. 50 или да мине през работодател? Кой е по-добрия вариант ? Благодаря

# 817
Може и по двата начина.

# 818
Щом ще декларирате наеми с годишна декларация, моето лично мнение е, че е най-лесно с нея да си "поискате" и данъчното облегчение за деца. Тази година (доходи за миналата година) ми върнаха парите за дете 3-4 дни след подаване на данъчната декларация. Моят работодател не иска да се занимава с данъчните облегчения за деца - предимно жени сме, много деца.

# 819
  • Бургас
Аз също винаги пускам с годишната и наистина много бързо дойдоха парите.

# 820
Данъчното облекчение за деца не се ли приспада от дължимите данъци и се заплаща само горницата над облекчението?

# 821
  • София
Така е, но зависи кой колко е плащал през годината. Като наемодатели плащаме авансов данък всяко тримесечие.

Аз обикновено съм надплатила, но не искам да ми се връщат. Остават за следващи периоди.

# 822
Към момента не съм плащал авансово , мисля не съм задължен.Смятам на годишна база и в началото на годината пускам декларацията.Тази година ще си сторнирам данъчното облекчението за деца , а останалото ще го заплатя.Мисля , че е правилно.

# 823
правите авансови вноски
така е по закон

# 824
  • София
Към момента не съм плащал авансово , мисля не съм задължен.Смятам на годишна база и в началото на годината пускам декларацията.Тази година ще си сторнирам данъчното облекчението за деца , а останалото ще го заплатя.Мисля , че е правилно.

Единственият начин това да е законно и да не подлежи на глоба, е ако официално е получен наем (на части или наведнъж) само през трите последни месеца от годината. Ако има регистрирани плащания от януари до септември, трябва да се декларира и да се внесе авансов данък в месеца, следващ съответното тримесечие.

Общи условия

Активация на акаунт