Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 750
  • 827
  •   1
Отговори
# 15
За гардероба с увисналите вратички, едва крепящата се маса, оставащите в ръцете дръжки и подобни - проблема често е в качеството на обзавеждането, не в наемателя.
Некачествените мебели имат много кратък живот.

Ето в скрит текст
Скрит текст:
Наехме за пет месеца жилище, ново обзавеждане в кухнята
Вратичките на кухненските шкафове се отваряха с едно странно отскачане и на втория месец на горните шкафове вратичките бяха провиснали, а голямата врата под мивката се откърти - собственика дойде, лепи, запълва, гласи пантите и точно след два дни отново се скапаха. Без да сме ги ползвали за катерушки и без да сме прекарвали много време в кухнята.
В спалнята имаше две фенси стойки за поставяне на дрехи - една мъжка и една женска фгура, които се сгъваха и разгъваха като просторите - ММ първата вечер си слага панталона на стойката и тя баааавно се отваря на пълен шпагат и до земята. Слезна до колата за отверка - ами то няма какво да завиваш.Аз не посмях да си сложа роклята на другата Joy
Банята на третия месец металните стойки бяха ръждясали

Живяли сме под наем в жилище с вградена холна секция, гардероб, спалня и портманто от соц времена - мебели на по 40-50 години, как пък една вратичка нямаше провиснала, масите си стояха стабилно на четирите крака и т.н.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 10:13 от Al Georgieva

# 16
  • София
А защо не допуснете, че след като има уговорка за посещение в определен ден и час - наемателя точно тогава няма да скрие нещо, което не трябва да видите/знаете/?
Преди години - прибирам се от работа и дъщеря ми гушка коте. С баба го приели от съседка-наемателка. Собствениците не допускали животни, но тя го нанесла нелегално и трябва да го скрие като идват за наема. Развиках се и върнах котето на момата  веднага. Като се замисля те така и + съквартиранти могат да скрият само за посещението.
От друга страна няма как без уговорки да се влезе.
Отдаването е бизнес, няма как без загуби според мене.

# 17
  • Бургас
Ясно, че всеки ще се стреми да минимизира риска, но съм скептична доколко ежемесечните посещения са ефективни в тази насока. Особено както ги описвате - да влезеш за малко и да добиеш общо впечатление.
Отделно, че всичко много зависи и от основното занимание на наемодателя. Аз и ММ примерно сме с доста натоварен график,  пътуваме често, децата също искат своето. На целия цирк само остава да обхождам София всеки месец....

Не си търси оправдания Simple Smile
Честно си признавам, че това с ежемесечното влизане ми е голямо тегло. От една страна - да, можеш да видиш нещо навреме. От друга - като знам колко съм критична, по-добре да не влизам. Не искам да дразня наемателя излишно, защото е възможно да започне да ми прави напук, като много добре знае, че освен депозита, няма какво друго да прежали.

В едното жилище стъпих два пъти за 9 години, веднъж имаше теч и се наложи ремонт, втори път пак беше станало нещо с ел. инсталацията. Един бегъл поглед ме убеди, че е относително чисто и поддържано. Впоследствие, когато напускаха, се оказа не съвсем тъй, но изстъргах стикерите от стените, ремонтирах туй-онуй и продължих напред.
В другото жилище също стъпих два пъти за пет години, пак беше чисто и прилично, което не попречи на наемателя да ми остави половин метър л*йна от гълъби на терасата и храна по тавана.
В софийското студио не съм стъпвала, минаха две години.
При украинците дойдох първите три месеца, убедих се, че сравнително добре поддържат, сега се срещаме за наема в парка. Те така и не си направиха българска сметка, по-удобно им е да плащат в брой.

От практиката - добрите марки уреди се отплащат във времето, здравите мебели - също. Както и двойните депозити.
Съветът да се обградиш с майстори е добър, имам такива за зор-заман.

По казуса с апартамента с общия вход в ЕПК-то и по-специално "Топлофикация" - да плащат по показания само за "Топлофикация", а ти приеми, че няма да е съвсем точно и ще имаш някакъв допълнителен разход.
Също съм съгласна с брокерката, но го пусни за наем поне 1100 лв.
Защо да не става за краткосрочно отдаване?

# 18
  • Варна
Относно разделения на две апартамент - според мен не е редно нито наемателят, нито роднината да ползват закачалка и шкаф за обувки в общия коридор, защото реално той не и на никого и на никоя от страните няма да е приятно да прескача чужди якета и обувки. В този ред на мисли не мисля, че е удачно да изобщо да има каквито и да е мебели в този общ коридор. То и е излишно, след като зад всяка от двете самостоятелни входни врати си има самостоятелни коридори. Даже бих помислила над варианта изобщо да няма обща входна врата, а общият коридор да отговаря цветово и стилово на етажната площадка, да да изглежда по-малко преправяно, все едно си е така по проект. И да не се изкушава никоя от страните да си оставя лични вещи там. Но не знам законово дали е възможно.

# 19
Много съм заинтригувана от краткосрочното наемане. Може ли някой да ми каже дали има шанс за апартамент по кварталите, които не са топ, но все пак недалече от център с удобен транспорт, могат да се ползват за краткосрочен наем?
 Също така как профилирате наемателите? Какво мислите за 50 годишен мъж, дали ще е по-отговорен от млад човек към жилището?

Некачествени мебели, да, ама аз пък съм слагала много качествени плочки/ламинат,  кухня и домашна техника ми е добра,  но не бих сложила качествени мебели в спалня/хол за наемателите, да ме прощават. Те искат нови мебели, а нови качествени мебели няма как да давам за наемател. Мебелите най-много се амортизират и няма как да рискувам аз.
И аз смятам, че мебелите от соц време са мнооого по-здрави и качествени от Виденов. Юск и Икеа, но наемателите ПОДИГРАВАТ мебелите от соц. времето. Искат модерни боклуци.
Мога да сложа или стари качествени или нови некачествени, избрала съм нови некачествени, защото всички като свраки налитат на "новичко". Новите качествени ще ги купувам за себе си и своето семейство. И извинете ме как точно с наемите в София се окупват едни нови и качествени мебели? То излиза, че аз трябва да си ги осиновя наемателите директно с всичките им желания.
Ако някой ми начупи плочки и тн, нанесе сериозни щети, ще ми е голям проблем, честно казано.
Реално ли е да се иска двумесечен депозит?

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 11:29 от MariyaHris

# 20
Като живяла под наем дълги години, бих казала че не бих взела такъв “апартамент” с обща закачалка. Предполагам че и роднината вероятно не е първа младост и самата мисъл да се прескачам в коридора с намятани обувки и др.антураж ще ме отблъсне, независимо от 180к ремонта, който е вътре.
Била съм в подобно нещо веднъж за краткосрочно наемане. В коридора нямаше абсолютно нищо. Само табелки за двата обособени апартамента с различни номерца.
Била съм и на място с два електромера, нашата сметка винаги идваше чувствително по-голяма от другата и никога не ме напусна убеждението, че правят някакви номера на другия електромер. За топлофикация където самите те не могат да си хванат спатиите как изчисляват, съмнението би било още по-силно.

# 21
По повод казуса с разделения имот и общия коридор смятам за уместно да се направи паралел със съвременното ново строителство, където жилищата са до толкова ню-ню, че стана практика да изнасят шкафовете за обувките си пред входните врати че и не само тях.
Не че го оправдавам, но ...новото нормално е без антре директно в кухнята/хола /спалнята или пък антрето е врата до врата и просто няма място за обувки... Доста имоти видяхме в последно време и определено съм на мнение, че
 новите  стандарти за жилища са много  по-проблемни от  описаното, което си е направо много голямо.
Размерите на помещенията, изложенията, отстоянията и близостта до транспорт са определящи за качеството на живот, което предлага съответния имот. Особено бях ''впечатлена'' от ''апартамент'' с чиста площ 16кв. м, в които влиза и санитарния възел.... Искам да кажа, че на фона на всичко това липсата на собствено антре сякаш започва да не е чак толкова значим  недостатък.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 12:37 от mamamari

# 22
  • София
Аз в коментара си съвсем нямах предвид липса на собствено антре, а наличието на споделено такова.

И за този на околовръстното ще се намерят хора колкото и да е неуютен.

# 23
В новото НС е обичайно за съжаление този кът  с шкафовете за обувки да е изнесен пред входните врати на апартаментите . Извън жилището. Това явно ще е новото нормално.

# 24
Живея в ново, преди това съм била наемател в нови, никъде не е било така и никъде не е имало обувки и шкафове навън.
Такива съм виждала само в стари блокове, където си преграждат допълнителни врати на етажа и си ги заключват.

# 25
  • Sofia
Аз също не съм виждала шкафове с обувки в нов блок. А и с тези кражби аз не бих оставила нищо навън.

# 26
Говорите за по-старото ново.Най-новото ново е така. Лично ходих на оглед на ап. обявен за над 90 кв. м., който нямаше 40, но пък стълбищата бяха впечатляващи.

# 27
Говоря за блокове от 2017-2019, преди това 2010.
Колко старо да е, не знам. Това са само където съм била аз, иначе приятели, близки са в такива около тези години и нищо друго освен цветя по площадките през зимата не съм виждала.

# 28
За хубаво жилище - три депозита минимум.
Отстъпка от наема ако предплатят за година.

За разделеното жилище с общо антре, закачалка и шкаф за обувки - аз не бих наела. Ще искам да е чисто пред вратата.
За сметките - бих предложила да са включени в цената на наема и да не се разправяме 50, 100 или 150 лева трябва да дам за месеца при неясно потребление от страна на другата част. Процентно да се смята на база площ не е приложимо - единия може да е радиатори на макс и топла вода безкрай.

# 29
  • София
Също ме учудва твърдението за наличие на изнесени шкафове при НС. Било то ново или ултра ново.
Нито съм виждал, нито чувал до току що.

Общи условия

Активация на акаунт