Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 702
  • 827
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Масивът обикновено е значителна по-скъп, но на мен не ми допада чисто визуално. Харесвам си високия клас ПДЧ. Иначе ММ постоянно ми намила за лепилата, с които се прави ПДЧ и неблагоприятните евентуални последствия върху здравето, но хич не го слушам Simple Smile
За да съм по темата - масив в апартамент, който ще отдавам под наем, съвсем не бих сложила. Хем е скъп вариант, хем изисква повече грижа и поддръжка.

# 46
В новото НС е обичайно за съжаление този кът  с шкафовете за обувки да е изнесен пред входните врати на апартаментите . Извън жилището. Това явно ще е новото нормално.

За пръв път чувам това и дори ми е трудно да си го представя - на общата площадка пред апартаментите всеки да си е изнесъл шкаф за обувки. Звучи ми странно и моля някой да качи снимка, ако има възможност.

# 47
В самата ИКЕА също има различен клас мебели. Най-евтините наистина са доста боклучави.

# 48
Много категорично отсякохте отново, че оставените мебели били нисък клас, затова били в лошо състояние след едни наематели. Съсипаха ми гардероб Como и матраци, заради простиране на мокри дрехи/хавлии на вратата на гардероба. Аз вкъщи нямам скъпи мебели и никога, дори и след многогодишно ежедневно ползване, не съм имала толкова сцепени мебели.
А вие защо наехте жилището с паянтовите закачалки, AI.Georgieva? Наемател, който е стоял 3-5 месеца в жилище да дава квалификации, не е ок. А и това се комуникира с наемодателя - какво каза той? Имаше ли достатъчно други гардероби за дрехи, освен fancy закачалките?

# 49
Защо да не давам мнение? Какво значение има дали стоя три месеца или три години?

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 20:38 от Al Georgieva

# 50
Икея имат некачествени евтинджоси, които обаче не изглеждат зле, имат и по-висок клас марки.

# 51
  • София
Е, тия Лак масичките всеки ги знае - вземаш, ползваш и хвърляш.

# 52
Ами аз много обичам качествени неща и бих купила и супер мебели за наемателите, но за съответния наем. Не за 800 лв, не и за 1000 лв..

# 53
Абсолютно не смятам, че Икея са по-качествени от мебелите от соц-а.
Не се съгласявам.
В Икея мислят, като направят мебел, давам пример - имам едно диванче и не си го сменям, защото ми е много удобно.
Освен това тапицерията се сваля с едно инструментче, което грижливо е сложено в едно пликче и се намира под дивана, закачено. Купила съм си и още една тапицерия в друг цвят и си ги менкам като ми омръзне.
Икея поддържа резервни части - веднъж наемател ми счупи една лампа.Мислех да я хвърлям, но отидох до икея да питам как се казва тази лампа,  а те ми предложиха резервна стъклена част, че ми я дадоха и веднага без да чакам, за скромните 14 лв.
Икея предлага и връщане на техните мебели като секонд шанс, така, че многократно можеш да си намериш същата мебел и по-евтина.
Икея дава гаранции, както и можеш да върнеш нещо.

Да сравнявам ли със соц. диванче, там бабата отива първо до шивачката да ушие нещо за отгоре да се пази оргиналия плат, който никой не помни  какъв цвят беше.  Някои си мятаха и одеалца разни отгоре. Разтягането на соц. диван си е трудоемко.
На секциите вратичките бяха слаби, рафтове са се чупили под тежестта на соц.книги. Една приятелка имаше мебел от преди соца, нейният диван издържа проверката на времето, колко купони сме правили там, но беше някакъв с пружини. Дръжките на секции пък ръждясваха.

# 54
man_darin_ka, благодаря, изключително ценен опит. Частта с изчисляването на сметките направо си я копирах и запазих, ще ми е от полза да не откривам топлата вода. С една споделена таблица и редовно следене на измервателните уреди ще е лесно, но все пак ще е необходим и наемател с правилната настройка. Като минимум, да вникне в нещата и да не си въобразява, че с "тези сложни сметки" плаща нечие чуждо отопление и някой го мами.

Didi168, защо пък за мое съжаление... Напротив, за мое щастие, защото би означавало, че не съм попаднала (неволно) в нарушение. Не съм юрист и не знам как се интерпретира това "едно и също основание". Тълкуванието на моя счетоводител е, че един договор е едно основание. Според него е същото като например автомобил, купен на лизинг: въпреки че в основанието за плащане на всяка вноска пишеш различен номер (поредност на вноската), по същество правното основание е едно и също и то е договорът за лизинг. При наемите правното основание е договорът за наем. Пак казвам - не споря (защото не съм компетентна страна), а предавам мнение.

Мнение по юридически въпроси Ви дава счетоводител и го обявате тук като меродавно.

Няма да Ви давам консултация, защо тези плащания не са едно плащане, поради което не влизат в обхвата на цитираните по-горе в предната тема от съфорумка, норми на закона.

По-леко с щедрите укори и напътствия.

# 55
Говорите за по-старото ново.Най-новото ново е така. Лично ходих на оглед на ап. обявен за над 90 кв. м., който нямаше 40, но пък стълбищата бяха впечатляващи.

Интересно ми е, как такава голяма разлика може да бъде замаскирана и това да не направи впечатление на разглеждащия обявата?

# 56
  • София
man_darin_ka, благодаря, изключително ценен опит. Частта с изчисляването на сметките направо си я копирах и запазих, ще ми е от полза да не откривам топлата вода. С една споделена таблица и редовно следене на измервателните уреди ще е лесно, но все пак ще е необходим и наемател с правилната настройка. Като минимум, да вникне в нещата и да не си въобразява, че с "тези сложни сметки" плаща нечие чуждо отопление и някой го мами.

Didi168, защо пък за мое съжаление... Напротив, за мое щастие, защото би означавало, че не съм попаднала (неволно) в нарушение. Не съм юрист и не знам как се интерпретира това "едно и също основание". Тълкуванието на моя счетоводител е, че един договор е едно основание. Според него е същото като например автомобил, купен на лизинг: въпреки че в основанието за плащане на всяка вноска пишеш различен номер (поредност на вноската), по същество правното основание е едно и също и то е договорът за лизинг. При наемите правното основание е договорът за наем. Пак казвам - не споря (защото не съм компетентна страна), а предавам мнение.

Мнение по юридически въпроси Ви дава счетоводител и го обявате тук като меродавно.

Няма да Ви давам консултация, защо тези плащания не са едно плащане, поради което не влизат в обхвата на цитираните по-горе в предната тема от съфорумка, норми на закона.

По-леко с щедрите укори и напътствия.

Какви укори и напътствия? Нямам нужда от консултацията, благодаря. Направих си справка със сайта на Министерство на финансите и в документа относно закона там е публикуван този пример:

Така че според мен това, което споделих, е точно по темата и не е празна интерпретация на некомпетентен счетоводител.

# 57
Защо да не давам мнение? Какво значение има дали стоя три месеца или три години?
Има огромно значение. Аз платих 60% от първия депозит комисион. За няколко месеца сте съсипали закачалки, вратички на кухнята (некачествени) и сте се изнесли. Т.е. я има 2-3 чисти наема приход от вас, я не. И наново ремонт след вас, брокерски комисиони, вероятно празни дни, защото как да се провеждат огледи, докато сте там със счупените неща?
Тук темата е за дългосрочни наеми и едно от най-тегавите неща е да ти дойде някой на дългосрочен наем, а да го ползва като хотел и да се изнесе.
Ако предварително е ясно, че периодът на наемане е 3 месеца, изборът от жилища би бил съвсем друг и наемната цена в пъти по-висока. Може да сравните с известния сайт за нощувки колко излиза за месец.

# 58
Сериозно ли едни и същи потребители за пореден път говорят за “гениалната” идея да се слагат подсилващи планки на чисто нови мебели от майстор, на който да се плаща допълнително за това?

И всичко това на фона с претенциите за 2-3-4 наема депозит?

Всеки нормален човек би трябвало да бяга с 200 от наемането на жилище с подобни подобрения и съотношение цена:качество.

# 59
  • Бургас
Не говорим за това да се слагат на "нови мебели", а да се ремонтират вече разхлабените такива, че да се укрепят, вместо да се купуват нови.
Или у вас като се счупи нещо, веднага хвърляте и купувате ново? Нищо не ремонтирате, никога?
С подобно отношение към вещите е ясно, че ще има повече наематели, отколкото собственици Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт