Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 718
  • 827
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Обожавам старото строителство с огромните вградени гардероби.

По темата - забелязвам, че като общо наемите хвърчат нагоре. Малките жилища, които бяха по 500-600, сега вече са от 700 нагоре.

# 31
НС, на всеки етаж има стойка за обувка, пейка или шкаф.

Смисъл от обобщаване не виждам.

# 32
  • Бургас
Много съм заинтригувана от краткосрочното наемане. Може ли някой да ми каже дали има шанс за апартамент по кварталите, които не са топ, но все пак недалече от център с удобен транспорт, могат да се ползват за краткосрочен наем?
 Също така как профилирате наемателите? Какво мислите за 50 годишен мъж, дали ще е по-отговорен от млад човек към жилището?
Скрит текст:
Некачествени мебели, да, ама аз пък съм слагала много качествени плочки/ламинат,  кухня и домашна техника ми е добра,  но не бих сложила качествени мебели в спалня/хол за наемателите, да ме прощават. Те искат нови мебели, а нови качествени мебели няма как да давам за наемател. Мебелите най-много се амортизират и няма как да рискувам аз.
И аз смятам, че мебелите от соц време са мнооого по-здрави и качествени от Виденов. Юск и Икеа, но наемателите ПОДИГРАВАТ мебелите от соц. времето. Искат модерни боклуци.
Мога да сложа или стари качествени или нови некачествени, избрала съм нови некачествени, защото всички като свраки налитат на "новичко". Новите качествени ще ги купувам за себе си и своето семейство. И извинете ме как точно с наемите в София се окупват едни нови и качествени мебели? То излиза, че аз трябва да си ги осиновя наемателите директно с всичките им желания.
Ако някой ми начупи плочки и тн, нанесе сериозни щети, ще ми е голям проблем, честно казано.
Реално ли е да се иска двумесечен депозит?

Според мен има шанс, но много зависи и кой ще менажира имота. В чужбина съм наемала краткосрочно много прилични жилища далеч от центъра, както и в София, впрочем. Аз също се замислям за краткосрочно на апартамента, който се строи сега, ще мисля още, като му дойде времето.

За мъжа - зависи от мъжа, ако е стар ерген, може да държи чисто и подредено, да не кани гости и да живее като отшелник. Имаме един такъв във входа, не наемател. От друга страна се замислям защо мъж на 50 години няма собствено жилище и семейство.

Има евтини нови мебели, които един умел дърводелец може да подсили с допълнителни планки например. В единия апартамент мебелите са евтини, български, от типа на Виденов. Спалнята беше поразнебитена след 4-5 години, но дърводелецът я подсили. Диванът от Виденов също се беше разбрицал, подсили и него, цялата работа за стотина лева. В другия спалнята беше по поръчка правена, но пак с талашитени плоскости от Салекс. И нея ремонтира, както и вратите на гардеробите, че имаше някакъв проблем с плъзгащите механизми.
В мебели от Икеа нищо лошо не виждам, кухнята ми е Икеа, перфектна е. Имам и други техни мебели по другите апартаменти, ами здрави са, ако не им скачаш денонощно отгоре, естествено.
Относно соц мебелите - бих оставила такива, но да се впишат в интериора, като акцент, или бих разнообразила другата мебелировка с нещо по-съвременно, така че в жилището да има уют, да си личи, че е пипнато, а не съвсем соц. Един съвременен килим, скрин, завеси, декорация, биха придали свежест на скучния соц. Ако ми се занимава с реставрация, бих реставрирала.
Наемателите, които "се подиграват", са израсли точно в такива жилища и айде да не си кривим душата какво все още имат в холовете си техните родители, баби и дядовци. Който се подиграва - да си затвори вратата зад гърба и да търси друго жилище.

# 33
  • София
Благодаря за мненията. Относно портмантото в разделения апартамент - общото коридорче спокойно може да се изчисти от мебели, но то е удобна за съхранение на външни дрехи и обувки квадратна площадка. Ако всичко това се премести в самия обособен за наемателя апартамент, трябва да е в кухньохола. Площ има, но не и обособено пространство. Не мисля, че външни дрехи и обувки в коридора на жилището ще са по-голям проблем от това същите дрехи и обувки да са на практика в хола ти. Между другото, вторият вариант по неволя е реализиран в собственото ми жилище. Ново, уж качествено строителство, 240 кв.м. площ, но архитектурният план не е с предвидено антре. Не е приятно.
Опцията краткосрочен наем я отхвърлям заради локацията - в Борово.  Не мисля, че ще има достатъчен интерес. Някой питаше какви са шансовете за такъв тип отдаване в не особено централен квартал. Можете да погледнете в някоя от платформите за отдаване календарите на апартаменти в квартала, който ви интересува - вижда се колко са ангажирани за следващите месеци.
Включване на сметките в цената на наема ми се струва lose-lose избор. Хем наемът ще изглежда висок и наемателят ще живее с усещането, че е прецакан, хем има риск да включи климатика, да отвори прозореца и аз накрая да плащам 300-400-500 лв ток на месец. Иначе ми е ясно, че няма как да определим разхода с точност до стотинка, склонна съм да понеса малко по-висок разход, особено около изравнителни сметки и т.н.
И аз не разбирам какво против имате мебелите от ИКЕА. Аз в дома си имам доста неща от там, здрави са, изглеждат добре.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 13:28 от hatred

# 34
Аз бих помислила да не се оставят в общ коридор шкафове за обувки и портманта, за да не се окаже след време, че наемателите обвиняват роднината, че им е взел 500те лева, забравени в джоба на якето, скъпите обувки или че имат щети по собствеността и т.н. Не забравяйте, че живеем в България и някои хора са склонни да си отмъщават за несправедливости.

# 35
Еми просто Икеа се използват като синоним на евтинджос мебели. И аз имам неща на Икеа Simple Smile. Но правя доста голяма разлика между някои качествени мебели, които имаме, и икейските.  
Наемите скачат и е логично да скачат при цените на апартаменти и цените на всичко останало. На мен пък ми е странно използване на фалшива терминология при "двустаен" апартамент. В обявите "двустаен"  апартамент е кухня и стая...брокерът ме уведоми, че моят едностаен бил двустаен ...явно има и девалвация в това отношение.

# 36
  • Бургас
Днес ми попадна това екзотично видео, на една брокерка на НИ.
https://www.facebook.com/share/v/YnBUuDxLJE47hSHq/

Резюмирам: ако наемателят протака плащанията с месеци, бързо и ефективно решение според нея е наемодателят да цесира вземането - т.е. да продаде дълга на колекторска фирма, а тя да му бере гайлето.
Признавам, че идеята е екзотична и не би ми хрумнала. Но не знам дали дамата говори от собствен опит, или просто дава акъл. Защото - колко колекторски фирми ще искат да купят такъв дълг, има ли такава практика изобщо? А и какво се случва физически с наемателя - предполагам си седи в имота и не е ангажимент на колектора да го изгони, той го тормози само да си вземе парите.
Т.е. всичко пак остава на главата на наемодателя.
Май спирането на тока е по-ефективно решение Simple Smile

# 37
  • София
Мебелите от ИКЕА според мен са с много добро съотношение цена-качество, което в крайна сметка е водещо, когато обзавеждаш апартамент, който ще се отдава под наем.
В моите очи са съвсем различни от Виденов примерно - секциите, леглата, масите на Виденов са абсолютно паянтова история. Ако оставя на наемател гардероб на Виденов, след 2-3 години експлоатация не бих очаквала да е в добро състояние. Но икейските неща от моя опит и в моите възприятия са доста по-качествени. Отделно, че ако се наложи нещо да се смени или да се вкара нов мебел в интериора (примерно детско легло, столче, допълнителен шкаф и т.н.) е лесно да се избере нещо, което да пасва на останалите и да е естетически издържано, без да стои като кръпка.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 13:52 от hatred

# 38
  • София
....
В моите очи са съвсем различни от Виденов примерно - секциите, леглата, масите на Виденов са абсолютно паянтова история....
Какво конкретно от тези имаш и ти е паянтово? Имам от години модулна кухня, голям гардероб, кухненска маса, спалня с нощно шкафче и диван от тях. И да търся кусур не мога да намеря, пък какво остава да ги класифицирам като паянтови.

# 39
  • София
....
В моите очи са съвсем различни от Виденов примерно - секциите, леглата, масите на Виденов са абсолютно паянтова история....
Какво конкретно от тези имаш и ти е паянтово? Имам от години модулна кухня, голям гардероб, кухненска маса, спалня с нощно шкафче и диван от тях. И да търся кусур не мога да намеря, пък какво остава да ги класифицирам като паянтови.

Аз лично съм имала диван за хола от Виденов. Механизмът за разтягане се развали на втората година и това при положение, че сме го разтягали едноцифрен брой пъти.
Роднината, от когото откупихме апартамента в Борово, беше със спалня от ниския ценови клас на Виденов на 5-6 години. Пълна трагедия - подматрачна рамка, на която всички ребра бяха счупени, висящи вратички на секциите, отлепени покрития на ПДЧ-то. Може би мебелите от по-високия им клас са по-качествени, не знам.

# 40
Некачествени и паянтови мебели се правеха и продаваха преди "10-ти",днес мебелните фирми се стараят...

# 41
  • София
Некачествени и паянтови мебели се правеха и продаваха преди "10-ти",днес мебелните фирми се стараят...
И с това заключение не мога да се съглася.
Холната маса ми е от Мьомакс - още там ми стана ясно, че е паянтова. Но е неспецифично висока и понеже се храня на нея, нямах особен избор. Тоест не намерих никъде другаде толкова висока и все пак с размери на холна. И да, не мога да повярвам, че тази конструкция е стигнала до производство. То на чертеж да я видиш и ти става ясно какъв е резултата. Но, факт!
През Практикер поръчах шкаф за обувки от Ирим. Той конструктивно е перфектен, но две от плоскостите ми пристигнаха с дефекти - чукнато. Не е при транспорт, защото са мацнали отгоре с боя да наподобява цвета ( венге ).
Е, с Виденов, с толкова поръчки през годините нищо подобно не съм имал.

# 42
Не искам да цикля, но в Германия Икея са синоним на евтини и недобри мебели, може би са най-евтините на немския пазар, което не значи, че не се ползват. Включително и от нас, но имаме и мебели от масивно дърво на реномирани марки и стоят съвсем различно. На мъжа ми, когато му рева, че нямаме пари, винаги ме успокоява, че за такива като нас има и Икея Simple Smile)). Нямам идея дали са по-качествени от Виденов, но ако са, това значи, че Виденов наистина са съвсем долнопробни.
Абсолютно не смятам, че Икея са по-качествени от мебелите от соц-а.
В Германия се наема необзаведено и мъжът ми цялата си младост си носеше леглото от чам отвкъщи из цяла Германия, за да не спял на легло от Икея.
Имам дивани от младостта на родителите ми, претапицирани, които са твърди и перфектни. А от Икея не съм видяла нищо да държи така.
Но съм съгласна, че мебели от Икея са добри за апартамент под наем. Не знам дали са по-добри от мебелите на бабите от соца, но хората това предпочитат.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 15:13 от MariyaHris

# 43
Не харесвам масив аз.

Рамката под матрака на леглото ми икея е стоманена и немска. Пък нека е синоним на намщоси...

# 44
Относно портмантото в разделения апартамент - общото коридорче спокойно може да се изчисти от мебели, но то е удобна за съхранение на външни дрехи и обувки квадратна площадка. Ако всичко това се премести в самия обособен за наемателя апартамент, трябва да е в кухньохола. Площ има, но не и обособено пространство. Не мисля, че външни дрехи и обувки в коридора на жилището ще са по-голям проблем от това същите дрехи и обувки да са на практика в хола ти.

Хм, така описано никак не звучи като прималмливо жилище за под наем.
Малко хора биха се навили връхните им дрехи и обувки да стоят в общо помещение, както и да са им в кухньохола.
Може би трябва да се ориентирате към хора без особени изисквания и с по-ниски доходи.
Най-добре е да обсъдите с брокера си

За продаване дълга на колекторска фирма - не биха платили повече от 20-25%

Общи условия

Активация на акаунт