Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 711
  • 827
  •   1
Отговори
# 60
Не съм съгласна, че нямам право на мнение защото съм за малко.
Сключили сме договор за пет месеца, нямаме никаква вина, че част от мебелировката е с ниско качество и се разваля от минимална употреба. Влезнахме му в положението на наемодателя и не сме го тормозили

# 61
Не говорим за това да се слагат на "нови мебели", а да се ремонтират вече разхлабените такива, че да се укрепят, вместо да се купуват нови.
Или у вас като се счупи нещо, веднага хвърляте и купувате ново? Нищо не ремонтирате, никога?
С подобно отношение към вещите е ясно, че ще има повече наематели, отколкото собственици Simple Smile

Да, случва се да ремонтираме, но не и мебели. Просто защото не търсим най-бюджетното решение.

Също така и недоумявам оплакванията за скъпи ремонти, имайки предвид, с колко евтини и “качествени” мебели се обзавеждат жилищата, отдавани под наем.

# 62
  • Бургас
Ремонтирам мебели, включително и вкъщи. Ремонтирам всяко нещо, което може да се ремонтира и този ремонт не нарушава добрия външен вид. Освен, че е бюджетно, е щадящо и към околната среда.
Нима няма да смените едни панти или да усилите спалня отвътре, а ще ги изхвърлите? Кой ще се завира във вътрешния корпус на спалнята или гардероба, за да търси кусур на планките?
Или си представяте, че са лепнати като кръпка отвън?

# 63
Интересно ми е, как такава голяма разлика може да бъде замаскирана и това да не направи впечатление на разглеждащия обявата?
С обработка на снимките така, че стаите да изглеждат сякаш са 20+ кв.м. Липса на скица или поне схема с размери на помещенията в обявата и др. ''търговски'' практики както в обявите за продажба, така и в тези за под наем.
Фактор е и най- новият метод на изчисление на обявената квадратура, който няма нищо общо нито с предишните, нито с европейските, а си е специално за нашия пазар.
 Лейди, няма нужда от снимки. В бг мама си има цяла тема, че даже са две. За етажната собственост и тази за селските номера и пинизи.
А ей тук са заснели и три броя кози на етажна площадка.
https://ponichka.com/19-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0 … %B8-%D0%BD%D0%BE/

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 21:52 от mamamari

# 64
  • Бургас
При положение, че съм купила апартамент с площ 65 кв. м и съм платила за толкова как би трябвало да го обявя? Да взема рулетката и да измеря стаите ли? По документи си е 65 кв. м. и това е! В старото панелно строителство квадратурата е равна на чистата площ. В новото строителство плащаш процент от общите части, стени, изолация. Нямам намерение да обявявам по-малко от това, което съм платила и което е по нотариален акт. Но и не бих завишила площта, защото когато дойдат на оглед ще се излагам като кифладжийка.

# 65
Ще повторя - вкъщи не ремонтираме мебели. Поръчваме си такива, които нямат нужда от ремонт след три-пет-десет години. Не търсим най-бюджетното, което може да се намери на пазара.

Иначе напълно споделям идеята за минимизирането на разходите. Убеден съм, че веднъж на пет години да се даде тридневен наем за ремонт на мебелировката е мечта за голям процент от редовните участници в темата Simple Smile

По отношение на соц мебелите - не забравяйте, че това време отмина преди 35 години. Мнозинството от наемателите днес е в диапазона 20-40 години. Изказването, че са израсли със соц мебели, е доста смело. Надявам се само да ми се е сторило, че вие наистина очаквате някой да е благодарен и да се радва на вашите укрепени бюджетни не соц мебели.

# 66
И ние правим дребни ремонти и поправки на мебели. Легло/спалня Виденов,  евтино, разбира се, още при сглобяването му сложихме Г-образни планки отвътре, иначе нямаше как да стане правоъгълник, все на успоредник стоеше. Все още е здраво, след ползване от доста едър мъж.

Мебелировката в жилището под наем рефлектира върху наема. Тук в темата в повечето случаи обсъждаме наеми в среден и под среден клас на обзавеждане. Те са с Икея, Виденов, Юск и подобно обзавеждане, семпло, евтино (в сравнение с друг тип обзавеждане) и търсено от преобладаващата група наематели. Периодично се появяват и наемодатели, които отдават в по-високия сегмент на пазара. Там и мебелите са други, и дизайна, и т.н. И наемът е като на средния клас, но в евро, не в левове.

Вероятно на всеки 5 до 10 страници от темата все се появява някой (наемател), който твърди, че наемодателите трябва да сложат нови, модерни и качествени мебели, но тези потенциални наематели не биха искали да плащат двоен наем заради по-високия клас мебели. Искат лукс на цената на ширпотреба. Или да го кажа така - искат висока мода на цената на прет-а-порте. Просто няма как да стане това. Иначе е вярно - дамски костюм  Шанел ще издържи десетилетия и ще изглежда класически безвременно. За разлика от костюм от H&М - 1-2 сезона и е за боклука. Но цената за двата продукта е различна. Толкова е просто.

# 67
Т_rollie, както споменах вече, разходите при смяна на наематели след 1 година ми възлизат на 3-4 наема. Самото жилище струва 6-цифрена сума в евро и се отдава за едва 500 след данъка. По време на самото пребиваване имах разходи за още няколкостотин за дребни ремонти. Поправят асансьора в сградата - и там съм аз. Та за тази 1 година я има чисто 5 наема, я не. Та тези 5 наема тъкмо ще ми стигнат за един хубав диван, та съвсем да съм на нула.
В крайна сметка идеята на отдаването под наем е да има нетен доход от цялата работа, но с темповете на съсипване и поскъпването на ремонтните дейности, той все повече намалява. Como, IKEA, за мен не са бюджетни марки. Вероятно наемателите идват от дворци, обзаведени с мебели Версаче, на които си простират мокрите хавлии и сменят през година-две, за да са в крак с модата и да не са морално остарели.

# 68
Благодаря на Didi за новата тема!
От всичко прочетено до тук, стигам до извода, че апартаментите трябва да се отдават под наем както в Холандия - по БДС и минимум 3 депозита предварително! Като не им е изгодно да отидат и да си купят апартамент.

# 69
  • Варна
… Мнозинството от наемателите днес е в диапазона 20-40 години. Изказването, че са израсли със соц мебели, е доста смело….
Нищо не разбрах. Аз съм в средата на този диапазон и съм израснала точно със соц мебели. Всичките ми приятели на моята възраст - също. Това е и причината да избягваме такъв тип обзавеждане - опротивяло ни е. Виж, на по-старинни мебели от по-предни епохи се кефим. Кое му е смелото на изказването? Rolling Eyes

Повечето наематели се блещят дори на наемите на “евтинджос” квартирите с мебели от Икеа. Представям си ако всички наемодатели си обзаведат жилищата с мебели от масив, с дърворезба, естествен паркет, плочки по 300 лева - квадрата, пердета по 300 лева - линеен метър, кристални полилеи, уреди от вай-висок клас и т.н. … колко наематели ще са щастливи да плащат към 3000 лева наем поне?
Виждала съм такива обяви. Като сложиш и два депозита, плюс комисиона и първия наем, само за да влезеш, трябва да оставиш малко над 10 бона. И коментарите бяха от типа на “Това първа вноска за покупка ли е?”  Сигурна съм, че разни дипломати наемат подобни жилища, но аз съм се насочила към по-широк таргет.

Имам чувството, че някои участват
 в дискусията предимно с цел да се похвалят собствения вкус и мебелите вкъщи.

# 70
В случая наемателите не са виновни..., като им се предлага всичко на тепсия те ще продължават с изискванията си. Да пробват те да се занимават с майстори..., да видят кое колко струва.....Че какво им има на Мебелите от Икея и Юск? Ние у дома сме с такива мебели и нищо им няма, даже сме си много доволни.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 09:57 от vgi

# 71
Съгласен съм, че е просто. Обаче лукс и качество не са едно и също нещо, както постоянно се опитват да внушат пестящите от качество наемодатели.

С удоволствие плащам за качество. Виденов са печално известни с липсата на такова, а вие само го потвърждавате с монтирането на планки.

Да се  пробутва подобно обзавеждане, като среден сегмент е претенция без никакво покритие.

# 72
  • София
Опитът ми говори, че ако направиш луксозен ремонт и купиш скъпи мебели и електроуреди, в общия случай се принуждаваш да отдаваш на почти същите цени, както ако изпълнението е в средния ценови сегмент. Търсенето за луксозни наеми (2000лв и нагоре) е изключително ограничено и рядко такъв тип наематели се задържат дълго - обикновено са само временно ангажирани в града. За да не стои имотът ти празен, накрая вероятно ще направиш компромис с цената и ще я доближиш до тази, която би взел за по-бюджетно изпълнение. Каква тогава би била мотивацията ти да влагаш много пари?

# 73
  • Варна
Среден сегмент не, но масов, защото на масовия наемател не му се плаща за повече.
Колкото до “пробутването” - всеки има очи и вижда какво се предлага. Ако не му харесва, не наема, даже на оглед не ходи. Аз ако не харесвам ябълки, не се сещам как някой скришом ще ми ги пробута на пазара.

# 74
Мъжът ми планира да купи студио като това, което аз давам под наем  - покупна цена 150 хил. евро, 50 квадрата, блок на 15 години, в "Младост". Правих сметка, че при сегашните нива на наемите възвращаемост ще има след 40 години. Та, дали наситина е толкова скъпо да се живее под наем?

Иначе, обзавеждането не е по-евтино от моето, обаче цялостното усещане е ... като на някого въобще да не му се е занимавало, когато го е обзавеждал. Още не сме стигнали до сделка, иначе бих показала как абсолютно еднотипни жилища могат да носят различно усещане за уют и практичност.

П.П. Живея в блок НС, в който половината сме си изнесли шкафове тип пейки за сядане и съхранение на обувки, има и едни ниши, в които се побират от високите плоски шкафове.  Стълбищните площадки са големи, не запречваме изходите, негласно съседите сме ок с това. Селско или не, удобно е, поддържаме си, доколкото е възможно, чисто на площадката. Съседите ни гледат куче и част от инвентара стои подреден навън, там правят първото почистване на кучето след разходка, минават с моп площадката поне веднъж, понякога и по 2 пъти дневно. Споделям това за статистиката, понеже се коментира, иначе е ясно, че ще има много противници.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 07:43 от krasimilo

Общи условия

Активация на акаунт