Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 533
  • 827
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
По новите норми за строителство стълбищата и етажните площадки се проектират достатъчно големи за спокойно преминаване на хора в инвалидни колички. Затова общите части са все по-огромни и съставляват все по-голям процент от площта на жилищата. Също всяка етажна площадка е отделена от междуетажното стълбище с остъкление - мярка за противопожарна безопасност.

Разбирам ги хората, че си изнасят шкафчета навън. На мен лично не ми допада визуално, но ако по някаква причина живея в такова жилище и нямам собствен коридор, а съм платила няколко хиляди евра за не знам си колко процента от стълбището, сигурно и аз ще си изкарам едно портманто пред вратата.

# 76
Нека уточним - за среден сегмент ли говорим или за масов, защото забелязвам липса на постоянство.

Второ, отново ще повторя, че лукс и качество не са едно и също нещо. Това, което в темата се счита за лукс и му се търси наем като за лукс, реално е максимум среден сегмент.

Трето, учудвам се, че уж сериозен участник на какъвто и да е пазар може да не доумява, каква би му била мотивацията да предложи качество.

В темите нееднократно са давани примери, че не се цени дългосрочният ангажимент, а се търси приход сега и на момента. Качеството е ниско, но за сметка на това, наемите растат, а исканите депозити се умножават.

Надявам се, че действа успокояващо заблуждението, че наемателите не са наясно с цените. Обаче тази мисъл е далеч от действителността и този проблем всъщност е на наемодателите.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 01:36 от Анонимен

# 77
Тук сме предимно жени. Всяка жена обича хубавото. Ако възвръщаемостта беше адекватна, всеки щеше да се пъне да вземе по-качествено (и скъпо). Реалността е, че ако сложа скъп диван, трябва да вдигна наема. Това ще ме принуди да губя пари, понеже ще ограничи кандидатите и ще се проточи във времето. Готовите да платят по-висока наемна цена идват и с куп претенции, а често имат и възможността да се изнесат, щом им щукне.

Гадая, че Троли насочва хейта си по-скоро към централно позиционираните и около медицинска академия жилища, чиито наем за мебели тип Юск и Икеа е от порядъка на 1600-2500 лв. Тези по-високи нива се дължат на централното местоположение и на нееластичното търсене на чужденците. Цената на имотите там е в пъти по-висока от кварталите.

Може да му казвате както си искате - "нови мебели", "средно качество", "псевдолукс" - това е където интересите на двете страни се пресичат. И бъдете сигурни, че мнозинството ще предпочете ИКЕА пред качествени мебели на 10-15 години, но в немодерен нюанс.
Има една теория, че в недалечно бъдеще всеки ще живее в споделени жилища, ще ползва споделени коли и няма да притежава нищо. В началото ми се стори абсурдна, но виждайки нетния доход от отдаване под наем след разходите, в един момент и аз бих продала и отишла под наем.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 07:17 от HappyHeartbeat

# 78
  • София
Нали качество не е еквивалентно на лукс? От моя гледна точка качество има и при мебелировка от ИКЕА. В моето жилище част от мебелите са именно от там и нямам усещането, че живея в некачествено обзаведена среда. Така че считам, че имотите, които отдавам, са качествено изпълнени.
Защо не виждам мотивация да предлагам лукс - ами по очевидни причини, но да повторя. Хората, които биха плащали по 2000-3000 лв на месец за наем едва ли биха живели под наем, освен ако не са само временно пребиваващи в града, например за дълга командировка, дипломатическа мисия или нещо подобно. А те не са достатъчно голям пазар, за да осигурят добра ангажираност на имота.
Има и още един нюанс. Много често такъв тип луксозни жилища се наемат от фирми (които осигуряват настаняване на свои скъпоплатени служители). А ако доходът от наеми от фирма надхвърли 100 000 лв годишно, дори като физическо лице, трябва да се регистрирам по ДДС. Като стана дума за това,
Скрит текст:
Обърнахте внимание на примера от МФ, който бях пуснала, нали? Малко се загуби в началото на темата, но ми се струва важен, защото излиза, че наистина масово едногодишен договор за наем за плащане в брой е нарушение на закона за разплащанията в брой и сме уязвими.

Между другото, сега нали ще отдавам апартамент, оборудван с Miele и Bosch, с технически камък и винил от горния ценови клас, със скъпо изпълнени бани и т.н. Малък експеримент. Дадох 180 000 вместо примерно 90 000 за ремонт. Ще видя дали ще мога да взема и 10% над пазарната цена за среден клас и дали ще успея тая разлика в цената на ремонта да я избия докато дойде време за следващия.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 09:43 от bubanka

# 79
  • Бургас

"Виденов" може да ви е синоним на НЕкачество, но това е марката номер едно по продажби на българския пазар. Което ще рече, че масово домовете на българите са пълни с такива мебели. За вкъщи, не за под наем. Запитайте се защо.

20-годишните са родени 2004 г. Тогава 30-годишните са били на 10 години. От 1989 са минали 15 години. Сред които 1992, 1996, с хиперинфлация, безработица и глад. По магазините хляб и мляко нямаше.  Само до нови мебели им беше тогава на хората, първа грижа да сменят тези от соц-а Simple Smile
Магазините с голямото предлагане на мебели започнаха да се появят около 2015 г. ИКЕА отваря през 2011.
Та наистина е добре да се придържаме към реалността.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 09:43 от bubanka

# 80
Мен му изуми ремонта за 180к на съфорумка. Общото антре убива тия 180к, но всеки си решава кое как да прави.
С интерес ще следя темата, за да видя какъв наем ще постигнете.

Среден и масов сегмент са различни неща и имат различна цена.
Добрато качество се изплаща.
Като човек с много опит и от двете страни, добре знам какво търсят наемателите, кое дразни (некачествено обзавеждане на което като се подпреш и пада (образно казано), но маскирано с артистични подложки за хранене, украшения и т.н. боклуци от Тему), стар хладилник, стара пералня, тропащ евтин ламинат, смотани легла и матраци,  и т.н. и т.н. и също кое се цени.

Търсенето на бърз доход за мен е погрешно. Търся дългосрочни отношения, пресметнато през заетост и разходи за ремонт носи по-висок доход.

# 81
  • София
Al Georgieva, ако общото антре е голям проблем, лесно ще се справя с него. Махам портмантото от там и апартаментът остава с портманто в самия кухньохол, както е в огромна част от НС. А поне кухньохолът е 35 кв.м. и има пространство. Но не вярвам това да ми помогне да постигна по-висок наем.
Не знам кога за последно сте ремонтирали, но 180 000 за пълно преобразяване на тристаен апартамент (дограма, електро, ВиК, нови радиатори, настилки, висок клас латекс, бани, скъпа вградена кухня, мебели, климатици, завеси) даже не са толкова много.

# 82
Да потвърдя и аз - тези, които сега си ремонтират и обзавеждат жилището за собствени нужди, обзавеждат с Икея, Виденов и Юск. И моята спалня Виденов с планките още отначало беше за собствено ползване, държи по този начин вече повече от 5 години.  С доста преоценен матрак купен с "връзки", добър матрак, не от най-скъпите, но с цепка от около 5-6 см. на плата от едната страна отстрани, вероятно при разпакетирането в магазин са го наранили. Ползващите спалнята са доволни - матракът е повече от достатъчно удобен, спалнята държи и не се разпада, визуално не е соц. мебел. Пак казвам, че е за собствено ползване, това че сме спестили повече от 1000 лв. какви ни прави - мизерници ли? На мен лично Икея и подобни от по-ниския ценови клас не ми харесват визуално, за мен си купих от немския амазон масив единично легло-среден или малко под средния ценови клас, което с доставката ми излезе може би двойно на спалнята Виденов на промоция, т.е. пак не е нито лукс, нито нещо близо до лукса, просто различна визия.
Само хвърлете поглед на част от "интериорните" теми - за интериорен дизайн, за обзавеждане на отделни помещения, и ще видите, че повечето хора купуват точно Икея, Виденов и Юск за себе си. Защо тогава трябва да се очаква за отдаване под наем да е по-скъпо обзавеждането отколкото за собствено ползване? Очевидно масовият вкус е такъв и наемодателите просто се съобразяват с него.
Мебели масив, примерно, кристални полЮлеи и подобни интериорни идеи не бих сложила дори в собственото си жилище, нищо че ще се води скъпо и качествено. Просто не ми харесва. Дори в собственото жилище не очакваш мебелите да стоят едни и същи следващите 10-15 години (въпреки че често се случва), жените сме доста склонни да искаме нещо различно след сравнително малко време.  Да не говорим, че масово в България е трудно да намериш обзавеждане среден клас (над посочените Икея, Виденов и Юск), като избор и като цени. Просто сме много беден като избор пазар. А дори мебелите да са среден клас според общоприетите схващания, цените у нас ще са като за лукс. Такъв ни е манталитетът на бизнеса - да печели от надценка, а не от оборот.

# 83
Поставянето на Виденов и Икеа в една група е невъзможно, колкото и страници тук да се групират заедно.

# 84
Имам кухня от Икеа на почти три години и мнението ми е че челата от някаква пресована хартия много лесно се нараняват. Да подлежат на подмяна, но  не му  е мястото  на този материал в кухнята изобщо, освен ако не е чисто декоративна.
В друг наш имот кухнята е  поръчкова от масив и за повече от две десетилетия не е мръднала.
Причината да не направим пак поръчка за новото жилище бе, че на моя много близка приятелка осем месеца след като бе поръчала и предплатила на 100% кухня се оказа че фирмата е фалирала, кухня няма, а за парите ще трябва да води дело и като го спечели, АКО има  останали някакви активи фирмата ще може да се нареди на опашката с другите прецакани клиенти. Ситуацията беше крайно несигурна в самото начало на COVID.
Мога да сравнявам с кухни от Моббо, Виденов и онези полските, с които сме отдавали и то предимно на чужди студенти, а те са си деца. Най-слаби се оказаха тези  у нас на Икеа.
Добре познаваме  също Ибрим и Мондо. Материалите са както при другите- прилично здрави без да са лукс, но разкроя при последната може да има разминавания до половин сантиметър, което за хора без опит си е катастрофа.
Не мога да не отбележа, че в търсене на все по-ниски цени Виденов вече  прибягват до  наистина смущаващи решения като на пример пластмасови дибли и твърде тежки чела/вратички както от времето на соца, а може и да са дори по-тежки. За тези, които не знаят, бяха толкова тежни, че пантите не можеха да ги удържат и се чупеха или самите панти или самата плоскост в точките  на захващане на пантите и като нищо можеше да счупят нечия глава или да наранят сериозно крака ви ако паднат върху него.
  Изобщо не съм изненадана, че вече се появяват сигнали за съсипано обзавеждане на само няколко месеца, както не ме изненадва и начина по който са посрещнати- с упреци и дори обвинения вместо да се поинтересуват за производителя и конкретните дефекти. Ако още се занимавах с отдаване мен най-много това щеше да ме заинтресува.

# 85
Голямо триене..и защо?

Кухнята вкъщи е поръчкова от обикновени пдч плоскости...над 15г нищо им няма.

Всеки си обзавежда имота за под наем според личен опит и виждане, не сроред масжво търсене. Масово търсене няма. Винаги е индивидуално и за всеки влак си има пътници...

# 86
Да потвърдя и аз - тези, които сега си ремонтират и обзавеждат жилището за собствени нужди, обзавеждат с Икея, Виденов и Юск.

Малко тъпичък въпрос но защо не споменавате Айко, по скъпи ли са, по качествени ли се водят? Rolling Eyes
От любопитство питам Blush

# 87
  • Бургас
И Мьомакс също.
Не са по-скъпи, нито по качествени. Всяка фирма си има различни серии, едни по-скъпи, други по-евтини. Вече всичко е въпрос и на късмет. И най-качествената и уж добра марка може да даде дефект.
Приятел си купи Порше от официалния вносител. Над 200 бона даде. И колата даде дефект, който не могат да оправят, не разбират откъде идва, онлайн консултации правеха с немски инженери и нулев резултат. Що нерви потроши човекът.
Та - щом в сервиза на Порше ситуацията е плачевна, какво да очакваме в Дачия.

Високата цена днес не е нито синоним на качество, нито на лукс. Всичкото ПДЧ от едно място идва, разликата е само в дебелината и дизайна. Както и в крепежните елементи.

От моята икейска кухня съм супер доволна. Пак бих поръчала. Нищо им няма ни на плоскостите, ни на механизмите, а не сме от най-прилежните. Шеста година се ползва.

Миялна Индезит от 2007-ма още се ползва в апартамента под наем - 17 години, със смяна само на една перка.  В другия - Whirlpool даде такъв дефект на третата година, че се наложи ремонт за 250 лв. И двете са сравнително от един клас.

# 88
Да потвърдя и аз - тези, които сега си ремонтират и обзавеждат жилището за собствени нужди, обзавеждат с Икея, Виденов и Юск.

Малко тъпичък въпрос но защо не споменавате Айко, по скъпи ли са, по качествени ли се водят? Rolling Eyes
От любопитство питам Blush
Същите като Виденов. За Икея нямам мнение. Юск - а превъзхожда в доста неща Виденов и Айко.

# 89
И аз съм много доволна от кухнята ИКЕА, която сложих в апартамента, който сега отдавам. С МДФ врати е, супер стабилна и функционална. Един ден ще си сложа ИКЕА и в моето жилище.

Общи условия

Активация на акаунт