Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 996
  • 827
  •   1
Отговори
# 135
Кога изтича 2-годишният договор? Ако пазарната цена на жилището е била 1300 преди 2 години, сега, особено след подобренията, със сигурност ще е повече. Освен това може да сравните наемната цена с аналогични на Вашия.

# 136
И аз правих същите грешки в началото. Такъв вид комарник, онакъв вид шкаф... Но се научих да казвам -Съжалявям, Не. Когато едната искаше да боядисва в нещо шарено, другата искаше конкретен модел за тоалетка. На едната казах -НЕ. На другата казах - съгласна съм да си я купиш, ползваш и после да си я вземеш със себе си.

# 137
1300 лв не е нисък наем и ако не е топ район (Център, МА, Лозенец, Изток), и не е над 100 квадрата, бих си траяла. При мен дори само при споменаване за увеличение (на доста подпазарен наем), си тръгват. А това е още разходи и напрежение. В момента е сезонът на наемите и се отдават на високи нива, но докато им кажете, докато се усетят да си пуснат предизвестието и ще стане декември, празничен и слаб месец.

# 138
Нямаме информация нито къде е жилището, нито - колко е голямо. Затова си мисля, че щом са му намерили наематели преди 2 години за 1300, сега, че и след подобрения, би могло да го вдигнат.

# 139
  • София
Благодаря за полезните включвания по моя въпрос за вдигането на наема след подобренията!
Апартаментът е в триетажна къща в центъра, на малка улица с вътрешен двор, в който се ползва и 1 паркомясто, включено е. Около 80 кв.м. и със старото разпределение с отделна кухня, една голяма спалня и преходен хол и спалня на едно, които разделихме с портала, за да се обособи втората спалня. Към това ползват и тавана ни над апартамента за голямата си дъщеря, където има тоалетна и мивка без душ, та на практика 3 спални имат. Обзавеждането е по-скоро ретро, ок е, не е ужасно в никакъв случай.
Договорът изтича напролет и вече мисля пробвам да вдигна наема със 100 лв, дори с 200, за да се срещнем на 1400 лв., евентуално.
Познати ме навиват да го даваме с airbnb заради топ локацията, но ще трява яко обновяване и модернизиране, а как ми се занимава с майстори и колко пари ще глътне, по-скоро не си заслужава при това огромно предлагане, което има.

# 140
  • Бургас
При това положение, че даже и с включеното паркомясто, цената е ниска.
Само паркомястото е 150-200 лв.
Смело бих увеличила, 200 лв. е добре като за начало.

Познати ме навиват да го даваме с airbnb заради топ локацията, но ще трява яко обновяване и модернизиране, а как ми се занимава с майстори и колко пари ще глътне, по-скоро не си заслужава при това огромно предлагане, което има.

Колкото е огромно, толкова и няма, още повече с паркомясто. Има собственици в темата, които са много доволни и имат много по-добра доходност от дългосрочния наем, при това с управление от страна на фирма. Хубаво е да поговорите и с фирми, които управляват, да ви дадат обективно мнение.
Може да избиете инвестицията за кратко време. Както го усещате вътрешно Simple Smile

# 141
За 3 спални + паркомясто в топ център подлежи на увеличение, да. Със сигурност бихте намерили 3ма съквартиранти, работещи наоколо, за по 500-550 лв на човек. По-голяма разправия ще е, обаче, и вероятно по-голямо текучество, но мисълта ми е, че звучи конвертируемо и вървящо на пазара.

# 142
  • София
Абе, като го обявихме първоначално, съвсем нямаше опашка от желаещи да го огледат, та камо ли да го наемат въпреки тези му предимства. Настоящите наематели директно казаха, че го искат за 5 г с договор за 2 г. и аз така се зарадвах, че откликнах на всички желания за подобрения. Но взе да ми се струва прекалено. Затова, ако откажат увеличението, а подозирам, че така ще стане въпреки всичките допълнителни направени разходи от наша страна, ще се консултирам с фирма за управляване на отдаване чрез платформа относно потенциала му.

# 143
ако не е ремонтирано топ - няма да ти излезат сметките да го ремонтираш тепърва, че да чакаш да си избиеш парите. Агенциите вземат кажи-речи колкото теб за управлението, а ти поемаш риска да си избиеш парите. По-добре щом не е твърде модерно, го стегни леко и дай пак дългосрочно на семейство. Според теб няма да се навият за увеличение, но според мен - ще се навият, и още как! Само ще се спазарят с теб да не е 200, ами да е 150 лв увеличението. Когато си го давала, може би не е било много подходящ сезонът. ие сме с 3 спални, търсихме август месец. Ако и твоите са с  деца в ученическа възраст - вероятно ще се местят между учебните години. А .. при теб така е дошло, че са наели след като вече е почнала учебната година и те са се преместили, и не е било топ сезон за даване под наем. Като алтернатива - им предложи наем 6 месеца с увеличение 135 лв. За да могат да се махнат април, или май - като свърши учебната година. И направи леко освежаване и търси друго семейство с ученици. Но ... няма да се махнат тези хора. Те са си свикнали да си водят и вземат децата, или децата им  са свикнали. Щом са искали за 5 години, значи планират да седят докато завършат конкретен училищен етап.

И не бъди толкова "мека и отстъпчива". Знай си цената и че си в позиция да задаваш тона.

# 144
За ап.с 3 спални (от които 1 преходна, 1 на тавана) краткосрочното отдаване не би бил удачен вариант, защото таргет са само големи групи, евентуално купонджии, ергенски партита.  Едва ли непознати хора биха били ок да споделят санитарни възли с други гости, че да се отдава на нощувки на стаи. Иначе имам приятели, които отдават ремонтирани малки жилища (маломерни кухньохол с 1 или 2 спални, които не са удобни за дългосрочно отдаване) и вадят в пъти повече от дългосрочен наем.
При вас ако има възможност за преправяне в 2 двустайни, определено бихте максимизирали дохода и бихте разширили спектъра на потенциални кандидати и за дългосрочно, и за кратко отдаване.

# 145
На мен ми е интересно защо не е имало много желаещи за оглед. В коя част на центъра е?

# 146
Според мен трябва да се види, кое точно не привлича, понеже е странно за тази цена и едвам да се намерят наематели. Може да е нещо лесно поправимо, знам ли. Или локацията е централна, но в лош микрорайон?

# 147
На мен пък ми е интересно какво има предвид собственичката под "ретро" обзавеждане - отпреди 10-20 години или от 80-те?

# 148
  • София
При краткосрочното отдаване (ако е чрез фирма за управление на имоти, а не с личен труд) доходът е само малко по-висок, отколкото при дългосрочен наем. От тази гледна точка, ако се разчита с краткосрочно отдаване да се избият скъп ремонт и луксозно обзавеждане, докато се постигне целта, ще дойде ред за следващия ремонт Simple Smile
Но все пак не трябва и да забравяме, че влагайки пари в имота си, увеличаваме стойността му. Ако едно жилище е десетилетия назад във времето като интериорно изпълнение, то нито може да носи адекватен доход, нито да се продаде изгодно.

# 149
  • Бургас
За продажбата не съм съгласна, че интериорното изпълнение е от съществено значение. Друго е важно там - локация, инфраструктура, разположение, общи части на сградата. Интериорът се преглъща, защото най-лесно се сменя.
Но за под наем - категорично да.

Общи условия

Активация на акаунт