На море в Гърция 2024 - V

• 54 525
  • 767
  •   1
Отговори
# 720
..Моят казус е с едно приятелско семейство, където нямат паспорти на децата си и малко трудно ги виждам да се организират да отидат да им изкарат. А показват мераци, че искат да дойдат на море в Гърция(най-вече децата, подтикнати може би от техните съученици) с нас...
Щом така виждате нещата, значи изборът е ваш - дали искате да водите чужди деца без документи с вас в чужбина.

# 721
  • София
Здравейте, Имате ли впечатления от Неа Потидеа - плаж, заведения, забавления за деца?

Аз лично не съм фен на Неа Потидеа. Плажът е с насипан пясък, бързо става дълбоко. Освен това е доста пренаселен. Самото селце е комерсиално и претрупано, навява ми асоциации с родното черноморие.

# 722
Аз още си спомням живо ужаса, 15+ години вече, който изпитах, когато една касиерка в супермаркет ми каза на чист български, пазете си детето, тук се крадат деца, а синът ми ни бягаше и се криеше из магазина🙄

# 723
  • София
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_bg.htm

Необходими документи при пътуване в ЕС и шенгенските държави
Като гражданин на ЕС имате право да пътувате свободно в 27-те държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария (държави, които не са в ЕС, но са част от Шенгенското пространство ) с валиден паспорт или национална лична карта. Вашият пътен документ трябва да е валиден в деня на пътуването. Децата и ненавършилите пълнолетие лица трябва да имат собствен паспорт или лична карта — прочетете повече за пътуването с ненавършили пълнолетие лица. Ако пътувате с членове на вашето семейство, които са от държави извън ЕС, проверете какви са специфичните правила, които се прилагат за тях.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/travel-d … nors/index_bg.htm

Документи за непълнолетни лица при пътуване в ЕС
Освен че трябва да имат валиден паспорт или лична карта, всички деца, които пътуват:

сами или
с възрастни, които не са техни законни настойници или
само с един родител
може да се нуждаят от допълнителен (официален) документ, който им позволява да пътуват и е подписан от техните родители, от другия родител или от законните настойници.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 12:21 от bubanka

# 724
Някой може ли да сподели впечатления от къмпинг Валти, Халкидики?

# 725
Винаги ми е било интересно.. Защо в Гърция няма нови строежи ? Виждате какво става в България..

Докато бях в Кавала,Ксанти,Комотини,Алексадоуполис не видях нито една нова кооперация ?

# 726
Пълно е с нови строежи. На морето. Има огромни закононарушения. Унищожаване на дюни, строене в крайбрежната зона, без устройствени планове, блокиране на плажове (които по закон трябва да са общодостъпни и безплатни навсякъде в Гърция) - все познати и у нас неща.
Просто няма интерес към инвестиране в градове като Ксанти и Комотини. А и градовете са застроени с висока гъстота още през 20. век.

Преди няколко дни бях на Лагониси и ми се ревеше, затворено отвсякъде с частни имоти и огради, няма достъп дори през зимата. А беше така:

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 13:06 от Параход

# 727
Преди няколко дни бях на Лагониси и ми се ревеше, затворено отвсякъде с частни имоти и огради, няма достъп дори през зимата.
Има черен път с огромни дупки, върви покрай платения паркинг. Не прилича на път, с обикновена кола не е проходим, но излиза точно на пътеката до островчето.
Така или иначе обаче, Лагониси е един много, много лош пример за това как безвъзвратно се промениха плажовете на Ситония за последните 10-15 год.

# 728
Излиза ли се по него? И аз така го сметнах - тръгнахме оттам пеша и се върнахме, имаше локви 1 метър дълбоки. За кола пък хептен.
Напролет ще пробвам пак Simple Smile

# 729
Както е писала Mur, по този път и аз съм виждала да минават хора и по-високи коли. Бяха паркирали точно в края на плажа няколко коли.  Иначе трябва да се плаща паркинг и шезлонг към заведението, както направихме ние, но няма начин да минем от там.

# 730
Пеша се минава без проблем. Ние паркирахме на едно уширение, до контейнерите, имахме късмет че имаше место за 2-3 коли. Изобщо не бях сигурна, че ще останем, за да плащаме паркинг. Трудно се изтърпява такава навалица. Предвид и факта, че никога не съм била фен на този плаж, просто изпълнявах детски прищевки, се прежалих. През цялото време мрънках, до нас седеше двойка на средна възраст, които дума не обелиха и чак накрая разбрах, че са българи. Дано не съм им развалила много плажуването в онзи ден Wink

А! Сетих се и още един "мил"спомен. Имаше и няколко кучета, не джобен размер. Нищо против домашните любимци, ама в тая лудница, където всички са сбутани и буквално на педя от морето, да се къпят и кучета, които като излезнат от водата всички знаем, какво правят инстинктивно веднага...Да не говорим и през колко кърпи минаха, а едно просто си полегна на чуджа кърпа пред втрещения поглед на собственика на плажните принадлежности. Този на кучето хич не реагира...

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 15:24 от Mur

# 731
Просто нямаше къде да оставим колата, защото където можеше да се спре вече бяха спрели. Имаше повече хора на безплатната малка зона, от колкото на платената. Та решихме да си платим в крайна сметка, но ние бяхме в един не толкова слънчев септемврийски ден и духаше вятър и реално нямаше много хора на шезлонгите. Но за следващите пъти сме решили, че ако ходим и намерим къде да се спре да опитаме на безплатната зона.

# 732
  • София
То на безплатната зона хората са буквално един върху друг, чак и в треволяка. Ние миналата година отидохме веднъж юли месец и после не повторихме. Може би, защото отидохме па-рано сутринта имаше места в уширенията на черния път. Нашата кола е седан и минаваше до там спокойно. Но пък някой успа да ни открадне капачките на гумите. Смешна история, щото бяха едни декоративни зарчета струващи левчета, но как някой му се е занимавало да ги сваля и краде - кокошкарска история.

# 733
Здравейте, опитвам се да организирам почивка това лято на Скиатос. Може ли да ми препоръчате къде е добре да се отседне от гледна точка на разглеждане на плажовете, разходки вечер из града и т.н. Имам предвид почивката ще е без кола. Четох че има добър и редовен автобусен транспорт на острова, но се чудя той удобен ли е за посещение на плажовете. Защото видях че на част от плажовете може да се стигне с лодка и това би означавало че  трябва да сме близо до пристанището?

# 734
Да, удобен е за посещение на плажовете.

Но ако искате вечер да се разхождате из града, значи трябва да отседете в града.
Тези плажове, до които може да се стигне с лодка (Лалария, Цугрия) не могат да се достигнат по друг начин и не са за ежедневно плажуване.

Туристическата част на Скиатос е южният бряг, който е дълъг 13 км и по него минава основният асфалтов път. Автобусът спира на 26 спирки от града до Кукунариес. Този бряг е застроен сравнително нагъсто и има хотели, ресторанти, туристически магазинчета и около плажовете. Но все пак единственият "град" на острова с по-сериозна инфраструктура е столицата.

Северните и западните плажове (с изключение на някои, на които се ходи с лодка) могат да се посетят само със собствен автомобил или пеша.

Общи условия

Активация на акаунт